20η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τα σπουργίτια – Πηγή έμπνευσης αμέτρητων δημιουργών

Όσο μικροσκοπικό και ασήμαντο μπορεί να φαίνεται, τόσο τεράστια πηγή έμπνευσης έχει υπάρξει για αμέτρητους ποιητές, στιχουργούς, συγγραφείς και ζωγράφους.

«Πρωταγωνιστής» σε τραγούδια και βιβλία είναι πολλές φορές το ταπεινό… σπουργίτι που κατακλύζει τις μεγαλουπόλεις και σήμερα έχει την τιμητική του, αφού η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τα σπουργίτια.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 6 είδη σπουργιτιών με το πιο κοινό, τον Σπιτοσπουργίτι (Passer domesticus), να παρατηρείται οπουδήποτε υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, σε πόλεις, χωριά, μεμονωμένες αγροικίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τα πουλιά αυτά που προτιμούν να φωλιάζουν και να τρέφονται κοντά στον άνθρωπο, μειώνονται σημαντικά στην Ευρώπη, όπως προέκυψε σε έρευνα της Bird Life International που δημοσιοποιήθηκε το 2021.

«Στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουμε καταγραφές, εκτιμούμε ότι μπορεί να έχουμε μείωση πληθυσμών σε αστικές περιοχές όπου έχουν συρρικνωθεί οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου που είναι ζωτικοί και για τα σπουργίτια» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Λευτέρης Σταύρακας.

«Ως ανθρωπόφιλα, τα σπουργίτια έχουν προσαρμοστεί επί χιλιάδες χρόνια στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εντούτοις, επηρεάζονται άμεσα από αυτές, όπως όταν δεν βρίσκουν χώμα σε χώρους πρασίνου ή μέρη για να φωλιάσουν» εξήγησε ο κ.Σταύρακας, προσθέτοντας ότι η μείωση του πληθυσμού είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να επηρεάζεται και από τον τεράστιο πληθυσμό γάτας που έχει ως συνέπεια, την έντονη θήρευση.

«Πάντως, είναι απορίας άξιο πώς κατάφερε ο άνθρωπος να απειλήσει το πιο προσαρμοστικό είδος που υπάρχει, το ανθρωπόφιλο… σπουργίτι. Ακριβώς δε, επειδή είναι κοντά στον άνθρωπο από επιλογή του, υπάρχει ευκολία στην παρατήρησή του και έτσι αποτελεί και πηγή έμπνευσης» τόνισε.

Σπιτοσπουργίτης

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σταύρακα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο Σπιτοσπουργίτης ζει σε μικρές αποικίες, στις οποίες επικρατεί αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και αυστηρή ιεραρχία, με τα κυρίαρχα αρσενικά να είναι αυτά που έχουν την πιο εκτεταμένη μαύρη κηλίδα στο στήθος.

Το αρσενικό ξεχωρίζει και από το καστανό κεφάλι με τη γκρίζα κορώνα, ενώ το θηλυκό είναι ο ορισμός του άχρωμου πουλιού. Φωλιάζει σε στέγες σπιτιών, κτιρίων και άλλων ανθρώπινων κατασκευών, σε κουφάλες δέντρων, μερικές φορές και σε φωλιές άλλων πουλιών, όπως τα χελιδόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ