Το περιστατικό αφορά τη θανάτωση αλεπούδων με φόλες στην περιοχή των Μεγάρων – χάρη στα γάντια και σε ένα μπουκάλι πλαστικό νερό που άφησαν πίσω οι δράστες, έγινε ανάλυση από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας.
Από την ανάλυση προέκυψαν δείγματα DNA για έναν άνδρα και τώρα μένει η έρευνα της αστυνομίας να οδηγήσει στην ταυτοποίησή του.
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο στην περιοχή Πευκενέας Μεγάρων. Στα μέσα του μήνα, ένας σκύλος τον οποίο είχε βγάλει βόλτα ο ιδιοκτήτης του στην περιοχή έχασε τη ζωή του από φόλα. Ειδοποιήθηκαν φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές της ΑΝΙΜΑ έκαναν επί δέκα ημέρες περιπολίες στην περιοχή, προκειμένου να συλλέξουν τις φόλες.
Οι εθελοντές βρήκαν δέκα νεκρές αλεπούδες (κάποιες μάλιστα είχαν πρόσφατα γεννήσει, επομένως δεν θα επιζούσαν και τα μικρά τους). Βρήκαν επίσης και ένα ζευγάρι γάντια και δύο μπουκάλια νερού, που προφανώς χρησιμοποίησε ο άγνωστος δράστης, και τα παρέδωσαν στο δασαρχείο Μεγάρων, το οποίο ενημέρωσε τον εισαγγελέα.
Ειδική μονάδα
Επειδή η φόλα χρησιμοποιήθηκε για να θανατώσει άγρια ζώα, το δασαρχείο ειδοποίησε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), που διαθέτει πλέον Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Στέλεχος του ΟΦΥΠΕΚΑ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ήρθε από την Πελοπόννησο (όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με δηλητηριασμένα δολώματα) στην περιοχή όπου εντόπισε και άλλες φόλες και νεκρές αλεπούδες (ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ζώων σε 12), ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη υπολειμμάτων δηλητηρίου στα δείγματα.
Πρωτοφανής κινητοποίηση για τον εντοπισμό αγνώστου που θανάτωσε με φόλες τουλάχιστον 12 αλεπούδες – Το Εγκληματολογικό της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε το DNA του.
Το δασαρχείο έστειλε τα αντικείμενα στο εργαστήριο του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο πραγματοποίησε ανάλυση DNA. Από την ανάλυση, που κοινοποιήθηκε προ μηνός στο δασαρχείο και στον ΟΦΥΠΕΚΑ, προέκυψε δείγμα DNA ενός άνδρα, που είναι και ο δράστης του εγκλήματος.
Ποιός θα μπορούσε να είναι ο δράστης;
Κάτοικοι της περιοχής δεν αποκλείουν να είναι κτηνοτρόφος, καθώς συχνά υφίστανται ζημιές από αλεπούδες, ή και κυνηγός, αφού πολλοί θεωρούν τις αλεπούδες ως «ανταγωνιστή» στο κυνήγι λαγών. Είναι σύνηθες επίσης τις φόλες να τοποθετούν περίοικοι που ενοχλούνται από την παρουσία αδέσποτων σκύλων. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που διενεργείται ανάλυση DNA από τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαλευκανθεί περιστατικό που αφορά έγκλημα κατά της άγριας ζωής.
Τα στοιχεία της ανάλυσης είναι διαθέσιμα στον εισαγγελέα για πιθανή ταυτοποίηση του δράστη. Αυτό που μένει τώρα είναι η έρευνα της αστυνομίας να οδηγήσει σε υπόπτους, για την ταυτοποίηση των οποίων αρκεί μόνον η λήψη δείγματος DNA.
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια μεγάλα θηλαστικά, όπως αγριογούρουνα, λύκοι και αλεπούδες, να εμφανίζονται όλο και πιο κοντά στον αστικό ιστό, να πλησιάζουν ακόμη και κοντά στα σπίτια των πολιτών. Άγρια ζώα αποτελούν πλέον κομμάτι και του αστικού περιβάλλοντος της Αττικής.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News