Να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου ζητούν οι περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις

Να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου με αφορμή την έκδοσης άδειας θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024.

Ειδικότερα στις 17 Αυγούστου 2023, ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης αδειών για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 για το νησί της Ρόδου, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη στις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθενται να επιτρέψουν το κυνήγι για φέτος στο νησί που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου.

Παρά την οικολογική καταστροφή, που αφάνισε δάση και ζώα, δόθηκε άδεια κυνηγιού στο νησί με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του με έκταση 5.460 στρεμμάτων, στην περιοχή «Ταμιευτήρας Φράγματος Γαδουρά».

Συγκεκριμένα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, αναφέρει:

Για την κοινή λογική τα παραπάνω αποτελούν μια παράλογη ενέργεια κατά της εναπομείνασας άγριας πανίδας του νησιού. Μετά την πρόσφατη δασική πυρκαγιά που έκαψε 170.000 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα του νησιού, θεωρούμε ως ελάχιστο μέτρο την απαγόρευση του κυνηγιού για φέτος και την επανεξέταση του μέτρου ανά έτος σε βάθος πενταετίας.

  • Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου για φέτος και να κάνει επανεκτίμηση της κατάστασης ανά έτος μέχρι να υπάρχει η βεβαιότητα της μη διακινδύνευσης της άγριας πανίδας του νησιού.
  • Κάνουμε έκκληση στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ρόδου και στα μέλη του να απέχουν τουλάχιστον για φέτος από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με το κυνήγι όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
  • Ζητάμε να επωμιστεί η πολιτεία τα έξοδα της θηροφυλακής για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση του κυνηγιού.
  • Ζητάμε την στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών.
  • Ζητάμε να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές
  • Ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Τα παραπάνω αποτελούν πάνδημο αίτημα όλης της κοινωνίας της Ρόδου και όχι μόνο. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος επιζητά το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το καλό του νησιού μας.


Διαδικτυακή συνάντηση της «Νέμεσις» με τους Περιβαλλοντικούς Φιλοζωικούς Φορείς της Ρόδου

Την Πέμπτη 17/8 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις με τους βασικούς εθελοντικούς φορείς του νησιού, ήτοι το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και την ομάδα Liber Life Rhodos.

Ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου δεν παρέστη λόγω σοβαρού κωλύματος της Προέδρου, ήταν όμως ωσεί παρόν μέσω της Ομοσπονδίας, της οποίας είναι μέλος.

Έγινε μία σε βάθος ενημέρωση για την εν γένει τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρόδο, αναλύθηκαν οι προτάσεις των φορέων για την πανίδα και τη χλωρίδα και τα γενικότερα προβλήματα που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές, συζητήθηκαν οι ενδεδειγμένες για τα ελάφια λύσεις και απορρίφθηκε η “λύση” του μαντρώματος των πλατωνιών, έγιναν προτάσεις για τα προβλήματα που οι πυρκαγιές προκάλεσαν στον αγροτικό πληθυσμό της Ρόδου, τέθηκε το ζήτημα της μόλυνσης του πόσιμου νερού και εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περιπτώσεις καταρρακτωδών βροχών, που θα αποτελειώσουν ο,τι άφησε “όρθιο” η φωτιά, αν από τώρα δε ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Από όλους τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την νέα πολιτική ηγεσία αλλά και τη διοικητική του ΥΠΕΝ, που στη νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι δεν έγινε ούτε μια αναφορά και δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την καταστροφικά πληγείσα Ρόδο.

Συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες που υπάρχουν για τα διασωθέντα και φιλοξενούμενα σε σπίτια εθελοντών ζώα της ήμερης και άγριας πανίδας.

Οι φορείς συμφώνησαν στην συνεχή συνεργασία μεταξύ τους και η Ομοσπονδία δήλωσε, ότι θα στηρίζει, θα πιέζει, θα προωθεί όλες τις σωστές δράσεις των τοπικών φορέων.

Από το σύνολο των παρισταμένων εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για τη πολιτική και διοικητική ηγεσία του ΥΠΕΝ, που στη Ρυθμιστική Απόφαση για το 2023-24 για το κυνήγι δεν έγινε καμία αναφορά και δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο για τη πληγείσα Ρόδο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου ο Πρόεδρος Δημήτριος Γρηγοριάδης, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Σταυλάς και η ταμίας Αναστασία Διακοσταυριανού, από τη Liber Life η επικεφαλής Τρισνταφυλλιά Μαύρου και από τη Νέμεσις ο Δημήτρης Ναυπηγός και η Νατάσα Μπομπολακη.


Την αντίθεσή της για την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δοθεί άδεια κυνηγιού ειδικά στη Ρόδο, εξέφρασε και η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου.

Η κ. Σταματάκου αναφέρει πως το κυνήγι των ελαφιών που προσπαθούν με αγωνία να επιβιώσουν, δεν μας τιμά ως έθνος.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανάρτησή της: «Στη Ρόδο δόθηκε άδεια κυνηγιού. Να κυνηγήσουν τι ακριβώς που έχει καεί το μισό νησί; Ήδη τα ελάφια πεθαίνουν από δίψα και πείνα. Ό,τι δεν κάηκε θα αφήσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να το σκοτώσουν οι κυνηγοί; Μέχρι πέρυσι οι κυνηγοί ήθελαν να «διαχειριστούν» τον πληθυσμό των ελαφιών, τώρα που όλα τα ζώα τα «διαχειρίστηκε» η φωτιά, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν; Κύριε Θόδωρε Σκυλακάκη, θα αφήσετε να κυνηγάνε τα μισοκαμένα ζώα; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Δε μας τιμά ως κράτος αλλά και ως έθνος.»


Καθολική Απαγόρευση του Κυνηγιού στη Ρόδο – Δήλωση στήριξης για την απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο

Οι πρωτοφανείς φωτιές στη Ρόδο έκαναν στάχτη το 70% περίπου της συνολικής δασικής έκτασης του νησιού. Η φύση πρέπει να αναγεννηθεί και να αναπνεύσει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου και η LiberLife Rhodes ζητούν τη καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο για 1 έτος και επανεξέταση της κατάστασης ανά έτος.

Αν συμφωνείτε, μπορείτε να υπογράψετε το petition που θα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftW_TBWejkeamrvdbDRkRJ4lT7zlb1udJt1hAF_h9DvTORUg/viewform?fbclid=IwAR3t1QZ8lj1exFs8_Brhje8a4ruyWFsTtWO0MsEGI_IRNnjK2H3UnmyszeU


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ