Επιστολή της ΠΦΠΟ για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να δημιουργηθεί ελεγχόμενος χώρος για τα ελάφια της Ρόδου

Σε επιστολή που απέστειλε χθες, Πέμπτη 17/8, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των ελαφιών της Ρόδου στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών και συγκεκριμένα στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να δημιουργηθεί πάρκο για τη φιλοξενία όλων των ελαφιών του νησιού.

Αποδέκτες της επιστολής της ΠΦΠΟ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος Ρόδου και το Δασονομείο Ρόδου.

Η ΠΦΠΟ εξηγεί στην επιστολή της τους λόγους που η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αποτελεί αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των πλατωνιών μετά τις φωτιές που έπληξαν το νησί της Ρόδου και προτείνει εναλλακτικές λύσεις.


Ολόκληρη η επιστολή της ΠΦΠΟ

Αξιότιμοι/ες κ.κ.
Ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τον εγκλωβισμό (σε περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρες περιφράξεις(!)) όλων των πλατωνιών που απέμειναν μετά τις φωτιές.

Η «λύση» αυτή είναι προφανώς μη αποδεκτή, για όλους τους λόγους που αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

  • το πλατώνι της Ρόδου είναι μοναδικό είδος και γι’ αυτό προστατευόμενο
  • αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού της Ρόδου
  • δεν είναι δυνατόν να μαντρώσουμε ένα άγριο είδος και μάλιστα σε ένα περιορισμένο χώρο που δεν επαρκεί
  • ακόμα και αν ήταν εφικτός ο εγκλεισμός, κάτι που έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες (σύλληψη πλατωνιών (ελαφιών), κόστος περίφραξης, κλπ), θα ήταν καταστροφή για την χλωρίδα της περιοχής λόγω υπερβόσκησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω πυρκαγιών στο νησί, τα ελάφια αναγκάζονται να κατεβαίνουν πιο κοντά στους οικισμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα πέρυσι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama ή Πλατώνι από προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το νόμιμο κυνήγι του. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις της ΠΦΠΟ και άλλων φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και το αίτημα ευτυχώς δεν είχε γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο.

Είχαν γίνει όμως τοποθετήσεις ηλεκτροφόρων περιφράξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλατωνιών (ελαφιών) με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πυρκαγιές να βρεθούν απανθρακωμένα πλατώνια (ελάφια) που έπεσαν επάνω στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στην προσπάθεια τους να σωθούν.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για εγκλεισμό των πλατωνιών (ελαφιών) με ηλεκτροφόρους φράκτες.

Τα πλατώνια δεν είναι οικόσιτα και η σίτισή τους δεν πρέπει να γίνεται από τον άνθρωπο, παρά μόνο υποστηρικτικά μετά τις πυρκαγιές και έως ότου αναγεννηθούν τα ενδιαιτήματά τους .

Η πρότασή μας αφορά την φύτευση νέων ενδημικών δέντρων και ενδημικών φυτών που προτιμούν ως τροφή τα πλατώνια (ελάφια) σε περιοχές που θα επιλεγούν από τη Δασική Υπηρεσία, η οποία γνωρίζει την περιοχή. Επίσης, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε νερό σ’ αυτές τις περιοχές.

Σκοπός: να προσελκυστούν τα ζώα σε αυτές τις περιοχές και να απομακρυνθούν από
τις αγροτικές/κατοικημένες περιοχές.

Τα ελάφια Dama-dama ή πλατώνια, είναι άγρια ζώα και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία σε όφελος του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής της Ρόδου.

Με εκτίμηση,

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος
Άννα Τοσούνογλου

Η Γ.Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ