Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος κτηνίατρος στην Πάτρα, Νίκος Καραχάλιος

Έφυγε από την ζωή ο γνωστός κτηνίατρος Νίκος Καραχάλιος που αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη του, σώζοντας αμέτρητα ζώα, παραγωγικά, οικόσιτα και κατοικίδια.

Ήταν ο «σωτήρας» των ζώων που άνοιξε το δρόμο για την εξέλιξη των κτηνιατρείων στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, εμπνέοντας αρκετούς νέους να ακολουθήσουν την κτηνιατρική.

Ήταν ο πρώτος κτηνίατρος στην Πάτρα

Ο Νικόλαος Καραχάλιος, ο πρώτος κτηνίατρος στην Πάτρα που μέχρι και τη συνταξιοδότησή του λειτουργούσε κτηνιατρείο στην οδό Αγίου Νικολάου «έφυγε» από τη ζωή χθες σε ηλικία 87 ετών σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Ένας δραστήριος και όμορφος άνθρωπος που ξεχώριζε για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, πήρε το «μικρόβιο» για τη φροντίδα και περίθαλψη των ζώων από τον αείμνηστο πατέρα του, ο οποίος είχε μονάδα παραγωγικών ζώων στην περιοχή του σημερινού Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Όταν ολοκλήρωσε το σχολείο έφυγε για την Ιταλία, όπου σπούδασε κτηνιατρική.

Επέστρεψε στην Πάτρα κι ενώ αρχικά εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, η μεγάλη του αγάπη σε συνδυασμό με τις επιστημονικές του γνώσεις, τον ώθησαν να ακολουθήσει πιστά την επιστήμη του.

Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή

Σε όλα τα χρόνια της διαδρομής του βοήθησε κτηνοτρόφους και ανθρώπους της υπαίθρου που είχαν παραγωγικά ζώα ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Αχαΐας, Ηλείας και Κορινθίας. Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τις υπηρεσίες του, υπό αντίξοες πολλές φορές, συνθήκες, αφού αναγκαζόταν να διανύει καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα για να σώσει έστω και ένα ζώο.

«Οι γνώσεις του ήταν μοναδικές. Βρισκόταν όπου χρειάζονταν τη βοήθειά του. Ένας άνθρωπος που πάντα είχε μοναδικές ιστορίες να μας διηγηθεί από τότε που παρείχε ιατρική φροντίδα σε παραγωγικά ζώα υπό το φως των κεριών, αφού στα χωριά δεν είχε πάει ακόμη ρεύμα. Για εμένα υπήρξε ο μέντοράς μου και θα τον θυμάμαι πάντα με αγάπη», ανέφερε ο κτηνίατρος, Ανδρέας Ασημακόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία» του κτηνιατρείου του Νίκου Καραχάλιου, μετά τη συνταξιοδότησή του.

Εκτός όμως, από αξιόλογος επιστήμονας, υπήρξε και σπουδαίος οικογενειάρχης. Με τη σύζυγό του, Χρυσούλα Σπηλιωτοπούλου απέκτησαν δύο παιδιά, τη Ρούλα Νηπιαγωγό και τον Κωνσταντίνο, στέλεχος Πολυεθνικής, ενώ ευτύχησε να δει και τρία εγγόνια, τη Χρυσούλα, την Κωνσταντίνα και την Αγγελική.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Λεύκας Πατρών.


Πηγή: gnomip.gr

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ