Φίδι σε ιδιωτικό αεροπλάνο ώθησε τον πιλότο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση

Ο Ρούντολφ Εράσμους επαινέθηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ανακάλυψη θανατηφόρας κόμπρας στο πιλοτήριο του ιδιωτικού αεροπλάνου του εν ώρα πτήσης.

Ένας νοτιοαφρικανός πιλότος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, όταν συνειδητοποίησε ότι μια θανατηφόρα κόμπρα μήκους 1,5 μ. ξεγλίστρησε από το πλευρό του και κουλουριάστηκε κάτω από το κάθισμά του.

Η ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου

Ο Ρούντολφ Εράσμους μετέφερε τέσσερις επιβάτες σε ιδιωτικό αεροπλάνο σε ύψος 11.000 ποδιών (περίπου 3,3 χλμ) όταν ένιωσε μια «κρύα αίσθηση» στην πλάτη του και ύστερα στον γοφό του. «Ένιωσα αυτή τη δροσερή αίσθηση, κατά κάποιο τρόπο, να σέρνεται στο πουκάμισό μου», είπε, σκεπτόμενος ότι μπορεί να μην είχε κλείσει σωστά το μπουκάλι και να έσταζε νερό στο πουκάμισό του. Όταν, όμως, κοίταξε πρός τα κάτω για να δει τι συμβαίνει, αυτό που αντίκρισε ήταν ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φίδι που χάθηκε από το οπτικό του πεδίο τρυπώνοντας κάτω από το κάθισμά του.

«Όλοι πάγωσαν για μια στιγμή»

Ανησυχώντας ότι εάν το φίδι πήγαινε προς τα πίσω θα μπορούσε να προκληθεί μαζικός πανικός στο Beechcraft Baron 58, ο πιλότος προσπάθησε να συνέλθει και να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την κατάσταση. Τελικά, αποφάσισε να τους το πει. «Πράγματι ενημέρωσα τους επιβάτες: «Ακούστε, το φίδι είναι μέσα στο αεροσκάφος, είναι κάτω από το κάθισμά μου, οπότε ας προσπαθήσουμε να προσγειωθούμε το συντομότερο δυνατό». Ο πιλότος περιγράφει ότι ακολούθησε μια στιγμή απόλυτης σιωπής. «Μπορούσες να ακούσεις μια βελόνα να πέφτει και νομίζω ότι όλοι πάγωσαν για μια στιγμή». Ευτυχώς, όμως, οι επιβάτες παρέμειναν ήρεμοι.

Οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι για πολλά σενάρια, αλλά σίγουρα όχι για την αντιμετώπιση φιδιών στο πιλοτήριο, ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο BBC, προσθέτοντας ότι ο πανικός σίγουρα θα χειροτέρευε την κατάσταση. Το δάγκωμα από κόμπρα του Ακρωτηρίου – το είδος που πιστεύει ο Εράσμους ότι άθελά του πήρε μαζί του – μπορεί να είναι θανατηφόρο. Παρά το γεγονός ότι οι κόμπρες αυτού του είδους θεωρούνται ήρεμες, συγκαταλέγονται στις πιο επικίνδυνες κόμπρες της Αφρικής.

Αναγκαστική προσγείωση

Ο πιλότος ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου για την έκτακτη ανάγκη και γρήγορα του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο πραγματοποίησε τελικά αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Ουέλκομ. Μετά την προσγείωση και αφού όλοι είχαν βγει με ασφάλεια από το αεροσκάφος, ο Εράσμους περιέγραψε ότι στάθηκε στο φτερό του αεροπλάνου, προσπαθώντας να μετακινήσει το κάθισμα μπροστά. Έτσι, βρήκε το φίδι να ξεκουράζεται στο σημείο όπου το είχε δει να χάνεται από την όραση του, όσο ακόμα το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα. «Ο τύπος ήταν αρκετά μεγάλος», ανέφερε ο πιλότος χαριτολογώντας.

Η επίτροπος πολιτικής αεροπορίας της Νότιας Αφρικής, Πόπη Χόζα, επαίνεσε τον πιλότο για την «πράγματι μεγάλη αεροναυτική του ικανότητα, η οποία έσωσε όλες τις ζωές στο αεροσκάφος», όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος News24.

Με πληροφορίες από Guardian, News24 και BBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ