Γάτα: Μύθοι και αλήθειες περί διατροφής

Η συμπεριφοριστής γατών, Μισέλ Ναγκελσνάιντερ, παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής “My Cat From Hell” και συγγραφέας του βιβλίου “The Cat Whisperer”, το οποίο πραγματεύεται τη συμπεριφορά της γάτας, εξετάζει δύο μύθους που ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών ακόμα πιστεύουν, και ξεκαθαρίζει το τοπίο, παρέχοντας τις αντίστοιχες αλήθειες. 

Μύθος 1ος: Τα γατάκια πρέπει να ταΐζονται με πρόγραμμα, όπως πρέπει να ταΐζονται και οι ενήλικες γάτες  

Η Μισέλ απαντά:

“Πολλοί ιδιοκτήτες γατών, μου αναφέρουν ότι το γατάκι τους “τρώει πάρα πολύ” ή ότι “τρώει πιο πολύ από τις ενήλικες γάτες τους”. Ο μεταβολικός τροχός ενός ταχέως αναπτυσσόμενου, ανήλικου γατιού, περιστρέφεται ταχύτατα. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά μονάδα βάρους σε σχέση με μία ενήλικη γάτα, αλλά και ότι πρέπει να ταΐζονται πιο συχνά. Τα προγραμματισμένα γεύματα που απέχουν πολλές ώρες μεταξύ τους ή γατάκια που δεν προσλαμβάνουν αρκετές θερμίδες, μπορούν να μεταφραστούν σε προβλήματα συμπεριφοράς, ακόμα και σε σωματικά προβλήματα, όπως η πιθανότητα να μην αναπτυχθούν πλήρως, βάσει της γενετικής τους προδιάθεσης. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων έως και έξι μηνών, πρέπει να έχουν πάντα άμεσα διαθέσιμη τροφή.”

Τα πεινασμένα γατάκια μερικές φορές θα φάνε ό,τι μπορούν να πιάσουν με τα “μικροσκοπικά” ποδαράκια τους, εάν δεν έχουν πάντοτε πρόσβαση στην ειδική τροφή τους, κι αυτό είναι πρόβλημα, γιατί η κατανάλωση μη διατροφικών ειδών που θα συναντήσουν σε τυχαία σημεία του σπιτιού, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο πρόβλημα, ακόμη και κατά την ενηλικίωσή τους. Μια επέμβαση για να αφαιρεθεί το κουμπί του παπλώματος που κατάπιε το γατάκι σας επειδή πεινούσε, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη. Φυσικά, τα γατάκια είναι από τη φύση τους εξαιρετικά περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν, αλλά όταν δε φροντίζετε να έχουν συνεχή πρόσβαση σε φαγητό, τότε η διερευνητικότητά τους αποκτά μια επιπλέον ώθηση, εξαιτίας της πείνας τους, και η προσπάθειά τους να εξερευνήσουν ποια αντικείμενα γύρω τους είναι φαγώσιμα, μπορεί να επιφέρει προβλήματα.”

“Οι γάτες που ταΐζονται μόνο δύο φορές τη μέρα, στα πλαίσια μιας προγραμματισμένης διατροφής, ενδέχεται να αναστατωθούν και να γίνουν ακόμα πιο εκκεντρικές και παράξενες, αν το φαγητό τους δε σερβίρεται στην ώρα του.”

Απόσπασμα απο το βιβλίο της Μισέλ, “The Cat Whisperer”

Ορισμένες από τις συμπεριφορές που αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, σε περιπτώσεις που δεν τάιζαν επαρκώς ή αρκετά συχνά τα γατάκια ή τις γάτες τους, είναι οι εξής: 

  • Συχνά νιαουρίσματα
  • Επιθετικότητα προς τον ιδιοκτήτη ή άλλες γάτες 
  • Έκφραση εξαιρετικής πείνας μόλις δουν το φαγητό τους
  • Αναζήτηση τροφής σε κάδους σκουπιδιών
  • Δάγκωμα ή μάσημα διαφόρων αντικειμένων που μπορεί να έχουν πάνω τους υπολείμματα τροφής, όπως σφουγγάρια κουζίνας ή πετσέτες 
  • Άρπαγμα τροφής από το πιρούνι ή το πιάτο σας
  • Περιτριγυρίζουν ή κάθονται συχνά πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας
  • Τρώνε απορρίμματα
  • Μασάνε ίνες χαλιών, κορδόνια και, γενικά, οτιδήποτε μπορούν να χωρέσουν στο στόμα τους 

Διαβάστε τις κατευθυντήριες γραμμές που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία της τροφής της γάτας σας

Η Μισέλ Ναγκελσάιντερ συνεχίζει:

“Πραγματικά, είναι τόσο απλό και εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημαντικό. Η ανάγνωση των οδηγιών σίτισης από την ετικέτα της τροφής, θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν ταΐζετε ανεπαρκώς ή υπερβολικά το γατάκι ή τη γάτα σας. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα γατάκια χρειάζονται διπλάσια έως και τριπλάσια ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας για τις ενήλικες γάτες. Αν αγοράζετε τροφή που ενδείκνυται για “όλα τα στάδια της ζωής”, τότε δίνονται οδηγίες τόσο για τα ανήλικα γατάκια, όσο και για τα ενήλικα. Αν, όμως, αγοράζετε τροφή ειδική για ανήλικα γατάκια, τότε οι οδηγίες είναι πιο σαφείς, εφόσον λαμβάνουν υπόψιν την ηλικία και το βάρος.”

Συνεχίζοντας, η Μισέλ ρωτάει: “Πότε ήταν η τελευταία φορά που αυξήσατε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για το γατάκι σας; Εξακολουθείτε, σε ηλικία έξι μηνών, να το ταΐζετε με την ίδια ποσότητα που τρεφόταν μόλις ήταν τριών; Καταλαβαίνετε πού το πάω! Γι’ αυτό, να επανεξετάζετε τις οδηγίες σίτισης της ετικέτας κάθε μήνα και να ζυγίζετε το γατάκι ή τα γατάκια σας μια φορά την εβδομάδα.”

“Πότε μπορώ να ξεκινήσω να ταΐζω το ανήλικο γατάκι μου με τροφή για ενήλικες γάτες;”

Η Μισέλ μας διαφωτίζει: “Όταν το γατάκι σας φτάσει περίπου το πρώτο έτος της ηλικίας του, μπορείτε να ξεκινήσετε να το ταΐζετε με τροφή για ενήλικες γάτες, όμως επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν, θα χρειαστούν περισσότερες θερμίδες από μια μεγαλύτερη ηλικιακά γάτα. Εάν τα ταΐζετε με συνδυασμό ξηρής και υγρής τροφής, βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται η συνολική ποσότητα θερμίδων που χρειάζονται καθημερινά.”

Μύθος 2ος – Η ξηρά τροφή είναι καλύτερη για τις γάτες συγκριτικά με τις κονσέρβες

Η Μισέλ εξηγεί:

“Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν ήδη, κάτι τόσο βασικό, όπως ότι η υγρή τροφή είναι πιο υγιεινή από τη ξηρά τροφή, αλλά όπως και να’ χει… Οι γάτες που ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται μόνο από ξηρά τροφή, αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό τους σύστημα, σε σχέση με τις γάτες που τρέφονται με κονσέρβες. Προφανώς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών, είναι ότι, επειδή ταΐζουν τις γάτες τους 4 με 5 φορές την ημέρα, δε μπορούν να αφήσουν εκτεθειμένη την κονσερβοποιημένη τροφή όλη μέρα, λόγω κινδύνου αλλοίωσης. Μετά από τέσσερις ώρες, το υγρό φαγητό πρέπει να αντικατασταθεί με φρέσκο. Και ακριβώς σε αυτήν την περίπτωση, η ξηρά τροφή μπορεί να φανεί χρήσιμη. Αλλά και πάλι, ο στόχος είναι να παρέχετε κυρίως υγρή τροφή στο γατάκι ή τη γάτα σας. Απλώς να θυμάστε, ότι η ξηρά τροφή είναι το “εργαλείο” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όταν το απαιτεί το πρόγραμμά σας, ως μια υποδεέστερη, εναλλακτική επιλογή.”

Και προσθέτει:

“Αν παρέχετε ξηρά τροφή, επιλέξτε κάποια που να είναι απαλλαγμένη από σπόρους και δημητριακά και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δηλαδή μια τροφή που να προορίζεται για ανήλικα γατάκια ή για γάτες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Και να θυμάστε ποιος είναι ο στόχος: συχνά γεύματα και πολλές θερμίδες. Λόγω του ότι οι η ξηρά τροφή μπορεί να “επιβιώσει” έξω, χωρίς να αλλοιωθεί, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να δουλέψει καλύτερα για εσάς και το γατάκι ή τη γάτα σας. Μπορεί, επίσης, να τοποθετηθεί σε “παζλ – φαγητού”, ώστε κατά τη διάρκεια της μέρας, να διατηρούν τα μικρά μυαλουδάκια τους απασχολημένα! Ένας αυτόματος τροφοδότης, τόσο για υγρή, όσο και για ξηρή τροφή, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για τις περιόδους που το πρόγραμμά σας είναι πιεσμένο ή απλώς λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι.”

 

Τέλος, να θυμάστε ότι: 

Μεταξύ 4 και 6 μηνών, το γατάκι σας θα χρειαστεί τις περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή του.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ