Γκίκας Μαγιορκίνης: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τους πολύ παθογόνους ιούς -εκτός από τον κορωνοϊό- που είναι μόνιμα στο «μικροσκόπιο».

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στη γρίπη των πτηνών, αναφέροντας ότι έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρει το CNN, τέτοιοι ιοί είναι ο HIV, που προκαλεί τη λοίμωξη του AIDS, οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδες, οι ιοί της γρίπης, ο ιός της πολυομυελίτιδας, που τελευταία δημιουργεί εστίες μόλυνσης, ο ιός της ιλαράς, ο Marburg, ορισμένοι νοροϊοί και εντεροϊοί για κάποια μέρη του πλανήτη, καθώς και οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως αυτός του κίτρινου πυρετού και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αν πρόκειται να προκληθεί μία επόμενη πανδημία, αυτή θα οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. «Έχει εξαπλωθεί πολύ στα ζώα και δείχνει σημάδια προσαρμογής στον άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ