Ιαπωνία: Οι καφέ αρκούδες πεθαίνουν από την ασιτία λόγω έλλειψης σολομού – Αυξημένες επιθέσεις σε ανθρώπους

Εμφανείς καθίστανται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άγρια ζωή και στην Ιαπωνία, με την έλλειψη σολομού να αποτελεί απειλή για τη διατήρηση των αρκούδων.

Οι ιαπωνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων ολοένα και μειώνεται στη χώρα, εξαιτίας της έλλειψης σολομού που τις οδηγεί στον θάνατο λόγω ασιτίας.

Όπως σημειώνει ο Guardian, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 8 από τις 10 μικρές αρκούδες που γεννήθηκαν φέτος σε μία απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας, απεβίωσαν λόγω έλλειψης σολομού, μια έλλειψη που οι ειδικοί αποδίδουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, για την οποία ευθύνεται κυρίως η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, οι θάνατοι καταγράφηκαν στη χερσόνησο Σιρετόκο του Χοκάιντο, μια τοποθεσία που συνιστά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι περίπου 500 καφέ αρκούδες διαβιούν στην περιοχή, όλες εκ των οποίων στερούνται μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, τον ροζ σολομό.

Τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, έπειτα από το άκουσμα της είδησης πως ένας οδηγός τουριστικού σκάφους εντόπισε μία καφέ αρκούδα που λιμοκτονούσε να ψάχνει απεγνωσμένα για τροφή στην ανατολική ακτή της χερσονήσου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η αρκούδα γύριζε πάνω από βράχους και έψαχνε σε σωρούς από φύκια στην παραλία, αναζητώντας τροφή, αναφέρει ο Guardian.

«Ορισμένες αρκούδες έχουν αδυνατίσει πραγματικά», ανέφερε ο Κατσούγια Νόντα, ο οδηγός του τουριστικού σκάφους, στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun. «Περνούν δύσκολα, γιατί δεν υπάρχουν ψάρια στα ποτάμια, όπως πέρυσι», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο ροζ σολομός, που ζει σε ποτάμια στο Χοκάιντο, περνά τον χειμώνα στη θάλασσα και στη συνέχεια επιστρέφει στα ρυάκια στο Σιρετόκο, την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, ώστε να γεννήσει τα αυγά του. Οι καφέ αρκούδες συνήθως περιμένουν τον σολομό να περάσει από την περιοχή τους για να τραφούν, αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει, αφού αναγκάζονται να κολυμπήσουν στη θάλασσα εξαιτίας της έλλειψης ψαριών στα ποτάμια.

Photo: Anthony Renovato/Unsplash
Photo: Anthony Renovato/Unsplash

Ο προβληματισμός των ειδικών για τις καφέ αρκούδες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ανοιχτά του Χοκάιντο εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο των 20 βαθμών Κελσίου από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, ξεπερνώντας κατά 5 βαθμούς τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο έχουν ήδη προειδοποιήσει πως εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερούπεριμετρικά του νησιού θα αυξηθεί έως και 10 βαθμούς Κελσίου τη δεκαετία του 2090 συγκριτικά με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής Μασάμι Γιαμανάκα από το ίδρυμα Shiretoko Nature, η έλλειψη σολομού, σε συνδυασμό με την κακή συγκομιδή βελανιδιών, έχει καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά των καφέ αρκούδων. «Υπολογίζεται ότι το 70% έως 80% των μικρών που γεννήθηκαν φέτος είναι νεκρά», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «πραγματικά πολύ σοβαρή».

Photo: Federico Artusi/Unsplash
Photo: Federico Artusi/Unsplash

Η έλλειψη σολομού οδηγεί στην αύξηση των επιθέσεων εις βάρος ανθρώπων

Αναφορικά με την παρατηρούμενη έλλειψη σολομού, ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι το ότι οι ψαράδες της περιοχής, ενώ την περίοδο μεταξύ 25 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου του 2020 είχαν αλιεύσει 482.775 ροζ σολομούς σε ποτάμια στο Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, πέρυσι έπιασαν μόλις 23.298, δηλαδή περίπου 20 φορές λιγότερους.

Καθώς ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων συρρικνώνεται, οι επιθέσεις που καταγράφονται εναντίον ανθρώπων σημειώνουν αύξηση. Αυτό εξηγείται από το ότι η ταυτόχρονη έλλειψη σολομού και βελανιδιών έχει αναγκάσει τις αρκούδες να περιπλανώνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις κατά την αναζήτηση τροφής και να φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επιθέσεις σε ανθρώπους.

Συνολικά, 1.056 καφέ αρκούδες αιχμαλωτίστηκαν και θανατώθηκαν στο Χοκάιντο μέσα στο 2022, αριθμός που πρόκειται για τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 1000 αρκούδες, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Από αυτές, οι 999 θανατώθηκαν προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στις καλλιέργειες ή επειδή θεωρήθηκε πως αποτελούσαν απειλή για τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σχετίζονται με αρκούδες ανήλθαν στα 14 για την ίδια περίοδο, με τις ζημιές στις καλλιέργειες να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.600.000 ευρώ.


Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ