UNESCO: «Σανίδα σωτηρίας» τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την προστασία της βιοποικιλότητας

Οι τοποθεσίες που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελούν την τελευταία «σανίδα σωτηρίας» για την προστασία των απειλούμενων ειδών στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.

Ειδικότερα, μια αξιολόγηση της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) αναφορικά με την κατάσταση των ειδών αποκάλυψε πως ότι τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενούν πάνω από το 20% του παγκόσμιου πλούτου των ειδών που έχουν χαρτογραφηθεί, σε μία έκταση που αντιστοιχεί μόλις στο 1% της επιφάνειας της Γης. Συνολικά, πρόκειται για 1.157 φυσικές τοποθεσίες και πολιτιστικά μνημεία.

Η προστασία αυτών των εστιών βιοποικιλότητας είναι απαραίτητη για την επίτευξη του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ – Μόντρεαλ, το οποίο δεσμεύει τις χώρες σε μια σειρά στόχων που αποσκοπούν στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Η UNESCO απευθύνει έκκληση στα 195 κράτη μέλη της Σύμβασης να αυξήσουν τις επενδύσεις για τη διατήρηση των περιοχών τους και να προτείνουν όλες οι υπόλοιπες περιοχές-κλειδιά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας να ενταχθούν στην Παγκόσμια Κληρονομιά.



«Οι τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ειδών, διότι εκεί βρίσκονται τα περισσότερο απειλούμενα είδη στον κόσμο, όπως η Βακίτα – η πυγμαία φώκαινα- που είναι το μικρότερο κήτος στον κόσμο, από το οποίο έχουν απομείνει μόνον περίπου δέκα, ή ο Ρινόκερος της Ιάβας, από τον οποίο έχουν απομείνει μόλις και μετά βίας περίπου εξήντα», σημείωσε ο Λαζάρ Ελούντου-Ασόμο, διευθυντής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Αν οι Βακίτας εξαφανιστούν, θα εξαφανιστεί και ένα μεγάλο μέρος της κατανόησης της ιστορίας της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Το ίδιο ισχύει και για τα τελευταία πάντα ή τους τελευταίους ρινόκερους. Όλα αυτά τα είδη βρίσκονται σε τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και, αν αυτό το τελευταίο ανάχωμα για την προστασία αυτών των ειδών πέσει, θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι 1.157 φυσικές τοποθεσίες και πολιτιστικά μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco φιλοξενούν πάνω από 75.000 είδη φυτών και πάνω από 30.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφιβίων από τα πάνω από 600.000 είδη που έχουν καταγραφεί στον κόσμο.



UNESCO Press Release: New research underscores the vital role played by the World Heritage Convention in protecting biodiversity


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ