ΗΠΑ: Επιστήμονες ανέπτυξαν αναβαθμισμένους αισθητήρες για να παρακολουθούν λευκούς καρχαρίες

Οι επιστήμονες που εποπτεύουν τον πληθυσμό των λευκών καρχαριών που ζουν στα νερά που περιβάλλουν τη χερσόνησο Κέιπ Κοντ ανέπτυξαν αναβαθμισμένους αισθητήρες για να παρακολουθούν αποδοτικότερα τα θαλάσσια αρπακτικά.

Οι νέοι βελτιωμένοι αισθητήρες, στους οποίους περιλαμβάνονται και κάμερες, θα συνδεθούν με τους καρχαρίες ώστε να βοηθήσουν τους επιστήμονες να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία τους και να είναι σε θέση να ενημερώνουν τους λουόμενους στις ακτές τής περιοχής όταν διατρέχουν κίνδυνο από κάποιον καρχαρία που πλησιάζει, δήλωσαν την Τρίτη οι ερευνητές.

Το πρόγραμμα έρχεται εν μέσω της περιόδου που οι τουρίστες γεμίζουν τα ξενοδοχεία και τις ενοικιαζόμενες κατοικίες τού ακρωτηρίου για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ενώ την ίδια ώρα αυξημένος αριθμός λευκών καρχαριών επιστρέφει για να τραφεί με τις άφθονες φώκιες της περιοχής.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ λευκών καρχαριών και ανθρώπων είναι σπάνιες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος. Στη Μασαχουσέτη, από το 2012 έχουν σημειωθεί 5 επιθέσεις εκ των οποίων οι τρεις περιγράφηκαν ως «δαγκώματα», ενώ από αυτά το ένα ήταν θανατηφόρο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τού ειδικού στους καρχαρίες από το κρατικό Τμήμα Θαλάσσιας Αλιείας, Γκρεγκ Σκόμαλ.

Το αποτέλεσμα των επιθέσεων, όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν η έρευνα στην περιοχή να ενταθεί, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις διάφορες πτυχές τής συμπεριφοράς τού λευκού καρχαρία.

Photograph by Victor Ene/Unsplash
Photograph by Victor Ene/Unsplash

Η έως τώρα έρευνα και η συνέχισή της

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το τμήμα αλιείας και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Atlantic White Shark Conservancy έχουν επισημάνει περίπου 300 καρχαρίες τοποθετώντας τους ακουστικούς αισθητήρες που εκπέμπουν ήχο υψηλής συχνότητας, ο οποίος λαμβάνεται από δέκτες κατά μήκος τής ακτής. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία και οι ναυαγοσώστες ειδοποιούνται κάθε φορά που ένας καρχαρίας κολυμπά εντός της εμβέλειας ενός ακουστικού δέκτη.

Φέτος, οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει να τοποθετούν περισσότερους και αναβαθμισμένους αισθητήρες εικόνας στους καρχαρίες, σαν κι αυτούς που διαθέτουν οι κάμερες. Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν αρκετά περισσότερα από ένα απλό βίντεο. Ειδικότερα, μπορούν να ανιχνεύσουν το βάθος στο οποίο κολυμπάει ένας καρχαρίας, την κατεύθυνσή του, τη θερμοκρασία τού περιβάλλοντος νερού, καθώς κι αν ο καρχαρίας επιταχύνει ή επιβραδύνει, πληροφορίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την προστασία ενάντια στις απρόσμενες επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων.

Η τεχνολογία επιτρέπει πια στους επιστήμονες να παρακολουθούν τα θαλάσσια αρπακτικά κυριολεκτικά ανά πάσα στιγμή, «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο», όπως δήλωσε ο ειδικός στους καρχαρίες από το Τμήμα Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ.

Photograph by Gregoire Jeanneau/Unsplash
Photograph by Gregoire Jeanneau/Unsplash

«Είναι σαν να καβαλάμε έναν λευκό καρχαρία»

Η Μέγκαν Γουίντον, επιστημονικό στέλεχος του Atlantic White Shark Conservancy, ανέφερε ότι είναι «σαν να δίνονται smartphones στους καρχαρίες». «Είναι εξοπλισμένοι με μια απίστευτη σειρά αισθητήρων που μας ενημερώνουν για τις κινήσεις τού ζώου και το περιβάλλον του», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά είναι σαν να καβαλάμε έναν λευκό καρχαρία».

Οι πληροφορίες μεταφορτώνονται σε μια δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στο κοινό. Στόχος είναι να μειωθούν οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων και καρχαριών και να προαχθεί η ασφάλεια.

Ένα από τα βίντεο που καταγράφηκαν από έναν αισθητήρα εικόνας που είχε τοποθετηθεί στο ραχιαίο πτερύγιο ενός καρχαρία, έδειχνε τον θηρευτή να κινείται στο νερό σε ένα βάθος ελαφρώς μεγαλύτερο του ενός μέτρου, κοντά στην ακτή, κυνηγώντας μια φώκια και δημιουργώντας «αμμοθύελλα» μέσα στο νερό λόγω της μικρής του απόστασης από τον πυθμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φώκια κατάφερε τελικά να διαφύγει.

Photograph by Oleksandr Sushko/Unsplash
Photograph by Oleksandr Sushko/Unsplash

Υπομονετικοί θηρευτές

Οι καρχαρίες είναι υπομονετικοί κυνηγοί. Όπως περιέγραψε η Μέγκαν Γουίντον, «περιπολούν αργά στην ακτογραμμή, πολύ μεθοδικά, μέχρι να έχουν ουσιαστικά την ευκαιρία να κάνουν την κίνησή τους». Επιπλέον, η νέα τεχνολογία παρέχει και πληροφορίες αναφορικά με το πόσο περίεργα πλάσματα μπορούν να είναι οι καρχαρίες. Για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που καρχαρίες ανήλθαν στην επιφάνεια για να τσιμπήσουν μια σημαδούρα ή άλλα τμήματα πλωτού εξοπλισμού, ακόμα και για να δουν ένα πτηνό, σύμφωνα με την ειδικό.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να εντοπίζουν καρχαρίες από ψηλά, μία μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη τού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, ανέφερε ο Σκόμαλ.

Βέβαια, το εν λόγω σύστημα αισθητήρων δεν μπορεί να εντοπίσει καρχαρίες που δεν έχουν σημανθεί, κι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, λένε οι επιστήμονες. Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνουν ότι το πρόγραμμα κάνει ό,τι περισσότερο είναι επί του παρόντος δυνατό ούτως ώστε να παρέχει πληροφορίες στον κόσμο και να τον ενημερώνει όταν διατρέχει κίνδυνο από την παρουσία καρχαρία κοντά στην ακτή. Η Γουίντον κατέληξε αναφέροντας: «Θέλουμε (οι άνθρωποι) να κατανοήσουν αυτά τα ζώα και τις συνήθειές τους όπως εμείς».


Με πληροφορίες από ABC News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ