Ισλανδία: Θηρευτές σκοτώνουν φάλαινα με εκρηκτικά (Σκληρό βίντεο)

Σε πρόσφατο άρθρο του, το pet-in.gr αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ισλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η φαλαινοθηρία αναστέλλεται έως τα τέλη Αυγούστου.

Η απόφαση γέμισε με ελπίδα τους επικριτές της φαλαινοθηρίας ότι η στιγμή που η εν λόγω πρακτική θα αποτελεί πλέον παρελθόν για τη νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης, ίσως να πλησιάζει. Για την ώρα, παρά την προσωρινή παύση του, το κυνήγι και η αλίευση φαλαινών πρόκειται για μια πρακτική που επιτρέπεται στην Ισλανδία.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο καταμεσής του ωκεανού, ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και των γαλήνιων χρωμάτων της δύσης του ηλίου, μία φάλαινα έμελλε να βιώσει στιγμές φρίκης. Είναι οι τελευταίες στιγμές της ζωής της. Οι αδίστακτοι θηρευτές, όπως «μαρτυρά» το οπτικοακουστικό υλικό, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε το υπερμεγέθες θαλάσσιο θηλαστικό να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να ξεφύγει και να γίνει τελικά -με τον πιο βίαιο δυνατό τρόπο- «κτήμα» τους.

Το αλιευτικό σκάφος πλέει στα γαλήνια νερά. Οι φάλαινες, ανυποψίαστες για τον κίνδυνο που διατρέχουν και για όσα πρόκειται να συμβούν, κολυμπούν ήρεμα δίπλα του. Πρόκειται ακριβώς για τη στιγμή που περίμεναν οι θηρευτές. Είναι η ιδανική στιγμή. Το έργο τους είναι πλέον εύκολο, αρκεί να αδράξουν την ευκαιρία και να προλάβουν να εκτοξεύσουν το καμάκι, το οποίο θα διαπεράσει τη σάρκα του κητώδους που έχει την ατυχία να βρίσκεται πλησιέστερα στο σκάφος.

Στο βίντεο, η θηλυκή φάλαινα -μήκους σχεδόν 20 μέτρων- δεν πεθαίνει ακαριαία, αλλά τραυματίζεται στην κοιλιά και προσπαθεί να κολυμπήσει μακριά, για να απομακρυνθεί από αυτό που πλέον γνωρίζει με βεβαιότητα ότι αποτελεί απειλή.

Το γεγονός ότι η φάλαινα ακόμα μάχεται για τη ζωή της δεν είναι αυτό που περίμεναν οι θηρευτές. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα. Ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί είναι πολύ συγκεκριμένος. Πρέπει πάση θυσία να σκοτώσουν το θαλάσσιο πλάσμα και να το αλιεύσουν. Κι αφού το τρύπημα με το καμάκι δεν είναι αρκετό, ξεκινούν να εκτοξεύουν εκρηκτικά, υποβάλλοντάς το σε έναν οδυνηρό αγώνα επιβίωσης, συνολικής διάρκειας 2 ωρών, και τελικά σε έναν μαρτυρικό θάνατο.

Το βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά από την ισλανδική κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε από την Daily Mail, απεικονίζει μέρος των όσων εκτυλίχθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2022. Η δε σημασία του, μεγάλη, καθώς αποκαλύπτει τις βάρβαρες πρακτικές που εφαρμόζουν οι Ισλανδοί αλιείς όταν ανοίγονται στ΄ ανοιχτά κυνηγώντας φάλαινες. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή Σελβόγκσμπανκι, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι από τις ελάχιστες πλέον χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από επιστήμονες, πολίτες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Θλιβερές εικόνες τεράστιων νεκρών φαλαινών που σφαγιάζονται σαν αντικείμενα συνεχίζουν να έρχονται κάθε χρόνο από την Ισλανδία, προκαλώντας παγκόσμια οργή. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για κρέας φάλαινας έχει σημειώσει σημαντική μείωση, η σφαγή δεν σταματά.


Προσοχή: ακολουθεί σκληρό βίντεο


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ