Ιταλία: Περισσότεροι από 300 σκύλοι ναυαγοσώστες σώζουν χιλιάδες λουόμενους κάθε χρόνο

Φαντάσου ότι κάνεις καλοκαιρινές διακοπές στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας και απολαμβάνεις μια από τις εντυπωσιακές παραλίες της. Έχεις απολαύσει μερικά απερόλ και αποφασίζεις να δροσιστείς με μια μικρή βουτιά στη θάλασσα.

Πρέπει να έφταιγε ο ήλιος και τα κοκτέιλ, αλλά παρατηρείς ότι έχεις απομακρυνθεί πολύ από την ακτή. Ενώ κολυμπάς πίσω, αρχίζεις να ξεμένεις από ενέργεια. Επικρατεί πανικός καθώς δυσκολεύεσαι να κρατηθείς πάνω από το νερό… Τι βλέπεις όμως; Ένα γκόλντεν ριτρίβερ ντυμένο σαν σκυλάκι από το καστ του Μπέιγοτς, που κολυμπάει προς το μέρος σου! Και όχι, δεν πρόκειται για παραισθήσεις αφού είναι ένας από τους 300 και πλέον σκύλους ναυαγοσώστες που είναι τοποθετημένοι στις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ιταλίας…

Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί ναυαγοσώστες

Για πάνω από 30 χρόνια, η Ιταλία εκπαιδεύει σκύλους ως ναυαγοσώστες. Αυτά τα σκυλιά είναι συχνά μεγαλόσωμες φυλές όπως Λαμπραντόρ, Νιουφάουντλαντ και Γκόλντεν Ριτρίβερ, και επιλέγονται για τη δύναμη, τις ικανότητές τους στην κολύμβηση και την ιδιοσυγκρασία τους.

Αφού υποβληθούν σε αυστηρή εκπαίδευση, αυτοί οι σκύλοι ναυαγοσώστες εργάζονται μαζί με τους ανθρώπους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λουομένων.

Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν την περιπολία στις ακτές, τη συνδρομή σε διασώσεις και την παροχή ενός ορατού αποτρεπτικού παράγοντα για την πρόληψη ατυχημάτων. Αυτά τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα να κολυμπούν προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, επιτρέποντας στο άτομο να πιαστεί από ένα λουρί ή σωσίβιο που είναι συνδεδεμένο με το σκυλί, το οποίο στη συνέχεια το ρυμουλκεί πίσω στην ακτή.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση όχι μόνο διαθέτει μέτρα προστασίας στις παραλίες, αλλά ευχαριστεί και καθησυχάζει τους παραθεριστές που έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν την ασφάλεια αυτών των τριχωτών φρουρών.

Το 2021 τρεις ναυαγοσώστες σκύλοι βοήθησαν να σωθούν 14 άνθρωποι

Τον Αύγουστο του 2021, το CNN ανέφερε ότι τρεις σκύλοι ναυαγοσώστες, η Μίρα, Μάγια και Έρως κατάφεραν να βοηθήσουν στη διάσωση 14 ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν φουσκωτά παιχνίδια και εξοπλισμό κολύμβησης, έξω από την ακτή μιας παραλίας στη Σπερλόγκα, που βρίσκεται μεταξύ της Νάπολης και της Ρώμης.

Ξαφνικά κυριεύτηκαν από δυνατό άνεμο και κύματα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να χάσουν τον έλεγχο ή να ανατραπούν. Ένα μέλος της οικογένειας που επέστρεψε στην παραλία παρατήρησε την αγωνία τους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν 8 μικρά παιδιά.

Αρκετοί ναυαγοσώστες κατάφεραν να βγάλουν με ασφάλεια τους ανθρώπους, αλλά μόνο χάρη στη βοήθεια των τριών θαρραλέων σκύλων. Εκπαιδεύτηκαν από την La Scuola (SICS), η οποία διαθέτει 16 κέντρα εκπαίδευσης σκύλων διάσωσης σε όλη την Ιταλία.

Η διάσωση των 14 ανθρώπων το 2021 (Φωτο Facebook | SICS Scuola Italiana Cani Salvataggio-Tirreno)

Δείτε το σύντομο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί:


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ