Καρδίτσα: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση με τα ζώα σε Μεταμόρφωση και Βλοχό – Κραυγή απόγνωσης εθελοντών (φωτο & βίντεο)

Πέρασαν μερικές εβδομάδες από τις φονική θεομηνία που ρήμαξε τη Θεσσαλία αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες ζημιές και εκατοντάδες ζώα νεκρά τα οποία ακόμα δεν έχουν περισυλλεγεί και άλλα υποσιτισμένα και τρομαγμένα ανάμεσα σε κουφάρια.

Οι ελάχιστοι εθελοντές που έμειναν πίσω για να βγάλουν -ξανά- το φίδι από την τρύπα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διαχειριστούν την κατάσταση ωστόσο αυτό είναι πρακτικά αδύνατο και κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους και έφυγαν και παρόλο που τα νερά υποχώρησαν και τα χωριά είναι προσβάσιμα, δεν έχουν επιστρέψει για να τα πάρουν. Δεν είναι όμως μόνο τα δεσποζόμενα, αφού όπως αναφέρουν οι εθελοντές που βρίσκονται στις περιοχές Μεταμόρφωση και Βλοχό, πολλά πλημμυροπαθή ζωάκια χρειάζονται βοήθεια.

«Όλα τα σκυλιά που είδαμε είναι δεσποζόμενα, τα εγκατέλειψαν και έφυγαν. Γυρίστε να πάρετε τα ζώα σας τουλάχιστον. Δεν έχετε καμία δικαιολογία, τα νερά έχουν πέσει, το χωριό είναι προσβάσιμο πια», αναφέρει η εθελόντρια Έμμα Βλάχου.

«Οι φιλοζωικές που υποτίθεται μάζεψαν τα ζώα πού είναι; Τα βγάλατε φωτογραφίες και φύγατε. Έχουν μείνει πίσω τόσες ψυχές που ζητούν βοήθεια. Η δομή στη Λάρισα έχει κλείσει, μια χούφτα άνθρωποι τι θα τα κάνουμε αυτά τα ζώα που έμειναν πίσω γιατί ήταν εγκλωβισμένα τόσες μέρες;», συμπληρώνει.

Τα παραγωγικά ζώα που επέζησαν είναι παρατημένα και έχουν ανάγκη από τροφή και πόσιμο νερό ενώ κάποια παραμένουν δεμένα και περιμένουν να τα αγοράσει κάποιος να πάνε για σφαγή.

«Πώς θα μεταφέρουμε εμείς αγελάδες, γουρούνια, ο,τι; Να τα πάμε πού;», τονίζει.

Κραυγή απόγνωσης εθελοντών

Οι ανάγκες είναι πολλές και άμεσες αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά της ΕΜΥ, τα καιρικά  φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι ελάχιστοι εθελοντές που εξακολουθούν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές είναι οι εξής:

  1. Χώρο φιλοξενίας για τα εναπομείναντα ζώα, καθώς και παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης ΑΜΕΣΑ, έρχεται πάλι καταιγίδα, θα πνιγούν όσα έμειναν.
  2. Μέριμνα για τα εναπομείναντα παραγωγικά ζώα, μεταφορά τους σε άλλο χώρο και παροχή τροφής επιτέλους. «Ας μην καταλήξουν αυτή τη φορά στο πιάτο κάποιου, έλεος», επισημαίνουν.
  3. Περισυλλογή των νεκρών ζώων. Στη Μεταμόρφωση, στην πλατεία του χωριού, νεκρό αρνί δίπλα στο σανό του. Πάνε σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Ντροπή μας, ντροπή και σε σας που βγαίνετε στα κανάλια ατσαλάκωτοι και ωραίοι, ενώ άλλοι κοιμούνται δίπλα σε κουφάρια. Ντροπή», τονίζει η κ. Βλάχου.


Η Ιωάννα Παπαβασιλείου έφτιαξε αυτό το σύντομο βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η κατάσταση που βιώνουν τα ζώα στα χωριά της Καρδίτσας. «Είναι το 1/1000 αυτών που βλέπουμε καθημερινά. Κάντε ένα κόπο να το δείτε», αναφέρει.

@ioannaioannai Δυο εβδομαδες μετα τα ζωακια που εχουν μεινει πίσω στα χωρια της Θεσσαλιας εκπεμπουν SOS!!! Δεν εχουμε που να τα παμε, πεθαινουν απο την πεινα, εχουν γαστρεντερικα προβληματα λογω του οτι δεν εχουν προσβαση σε καθαρο νερο..Ολο αυτο το διαστημα περιμενουν εξω απο τις αυλες των εγκαταλελειμενων σπιτιων τους…Χρειαζόμαστε βοηθεια, φιλοξενιες, χερια!! #καρδιτσα ♬ πρωτότυπος ήχος – Ioannaioannai


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ