Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων με μακριές μύτες ζουν περισσότερο

Υπάρχουν σκυλιά που ζουν περισσότερο από άλλα εξαιτίας της… μύτης τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σχεδόν 600.000 βρετανικών σκύλων από περισσότερες από 150 ράτσες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μικρόσωμες ράτσες είναι οι κορυφαίες, ενώ εκείνες με επίπεδη όψη κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο.

Αφού ελήφθησαν υπόψη το μέγεθος, το σχήμα του προσώπου και το φύλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι μικρόσωμοι θηλυκοί σκύλοι τείνουν να έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μεταξύ των καθαρόαιμων φυλών, σημειώνοντας διάμεσο όρο 13,3 έτη.

Ωστόσο, οι φυλές με πλατύ πρόσωπο -ένα χαρακτηριστικό που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια- είχαν διάμεση διάρκεια ζωής 11,2 χρόνια και 40% αυξημένο κίνδυνο μικρότερης διάρκειας ζωής σε σχέση με τα σκυλιά με μεσαίου μήκους ρύγχος, όπως τα σπανιέλ.

«Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει το φύλο, το σχήμα του προσώπου και το μέγεθος του σώματος ως παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των σκύλων, κανείς δεν είχε ερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών ή είχε διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της εξελικτικής ιστορίας και της διάρκειας ζωής», δήλωσε η Δρ Κίρστεν ΜακΜίλαν, πρώτη συγγραφέας της έρευνας από τη φιλανθρωπική οργάνωση Dogs Trust.

Γράφοντας στο περιοδικό Scientific Reports, η ΜακΜίλαν και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς ανέλυσαν δεδομένα από 584.734 καθαρόαιμους και διασταυρωμένους σκύλους – 284.734 εκ των οποίων είχαν πεθάνει – που συγκεντρώθηκαν από 18 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων επανένταξης και ευημερίας, μητρώων φυλών και ασφαλιστικών εταιρειών κατοικίδιων ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις φυλές και τις διασταυρώσεις, η ομάδα διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια ζωής των σκύλων ήταν 12,5 έτη, με τα θηλυκά σκυλιά να ζουν ελαφρώς περισσότερο από τα αρσενικά.

Για να εμβαθύνει περισσότερο, η ομάδα εξέτασε σκύλους από 155 καθαρές φυλές, διαπιστώνοντας ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά έτειναν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα μικρόσωμα σκυλιά, ενώ το μήκος της μύτης μιας φυλής είχε επίσης σημασία.

Πράγματι, ενώ τα μινιατούρα Ντάκσχουντ είχαν μέση διάρκεια ζωής 14 χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,8 χρόνια για τα Γαλλικά Μπουλντόγκ. Οι ειδικοί λένε εδώ και καιρό ότι οι βραχυκεφαλικές φυλές είναι επιρρεπείς σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως αναπνευστικές δυσκολίες και δερματικά προβλήματα.

Ωστόσο, είναι ο τεράστιος και τριχωτός Ποιμενικός Καυκάσου που αποδεικνύεται αδικημένος, με μέση διάρκεια ζωής μόλις 5,4 χρόνια.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η διάμεση διάρκεια ζωής για τις καθαρές φυλές ήταν μεγαλύτερη από ό,τι για τις διασταυρούμενες φυλές, στα 12,7 έτη και 12 έτη αντίστοιχα, ένα αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι οι διασταυρούμενες φυλές μπορεί να είναι πιο υγιείς επειδή έχουν μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία.

Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να εξετάσουν διαφορετικούς τύπους διασταυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα για σκύλους άγνωστης καταγωγής συνδυάστηκαν με δεδομένα από μίξεις “σχεδιαστών”.

Αν και η ομάδα δεν είχε στοιχεία για το πώς πέθαναν τα σκυλιά, ελπίζουν ότι η μελέτη θα παρακινήσει άλλους να διερευνήσουν τους παράγοντες κινδύνου που κρύβονται πίσω από τις διακυμάνσεις της διάρκειας ζωής. Η ΜακΜίλαν σημείωσε ότι οι διαφορές οφείλονται πιθανότατα σε ένα σύνθετο μείγμα βιολογικών παραγόντων, όπως το σχήμα του σώματος και η γενετική, καθώς και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση και η εκπαίδευση.

«Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα αυτά βοηθούν τους δυνητικούς ιδιοκτήτες, τους εκτροφείς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φορείς χρηματοδότησης και τις οργανώσεις ευημερίας να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των σκύλων συντροφιάς», δήλωσε.

«Αλλά πιο συγκεκριμένα, νομίζω ότι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή των σκύλων συντρόφων μας. Εντοπίζουμε ομάδες που χρειάζονται απεγνωσμένα προσοχή, ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς τους πληθυσμούς και να επεξεργαστούμε ποιο είναι το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: The Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ