Νέο υψηλό ρεκόρ για την παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα το 2022 – Κίνα και Ινδία αντισταθμίζουν τις μειώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Παρά τις μειώσεις στη χρήση άνθρακα που επιτεύχθηκαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ασιατικών κρατών και των οικονομιών τους λειτουργεί ως αντίβαρο που αντισταθμίζει τις μειώσεις, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Καθώς οι ασιατικές οικονομίες αναπτύσσονται και οι μειώσεις στη χρήση άνθρακα σε άλλες περιοχές του πλανήτη αντισταθμίζονται, αναδεικνύεται η ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές και για επενδύσεις που θα στοχεύουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.


Νέο αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση άνθρακα το 2022

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IAE), η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό επίπεδο, σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς η ανάπτυξη στην Ασία -τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και και στις βιομηχανικές εφαρμογές- λειτουργεί ως αντίβαρο και μάλιστα υπερκαλύπτει τις μειώσεις που κατάφεραν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η χρήση άνθρακα αυξήθηκε κατά 3,3,%, φθάνοντας τους 8,3 δισεκατομμύρια τόνους. Το 2023 και το 2024, οι μικρές μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή που βασίζεται στην καύση άνθρακα πιστεύεται ότι θα αντισταθμιστούν από αυξήσεις που αναμένεται να σημειωθούν στη βιομηχανική χρήση άνθρακα.

Η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 3 στους 4 τόνους άνθρακα που καταναλώνονται παγκοσμίως το 2023. Στην Ευρώπη, η ζήτηση άνθρακα υπολογίζεται πως ήταν ελάχιστη το 2022, αφού μια προσωρινή έξαρση στην παραγωγή ενέργειας που αξιοποιεί άνθρακα αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη χαμηλότερη χρήση του στη βιομηχανία.

Η χρήση άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα το 2023, κάτι που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αποδίδει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη μερική ανάκαμψη της πυρηνικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα από την κάμψη που σημείωσαν προσφάτως. Αναφορικά με την αποστασιοποίηση από τον άνθρακα στις ΗΠΑ, αυτή υποβοηθάται από τις χαμηλότερες τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου.

Μπορεί η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα να ανήλθε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2022, εφόσον η ισχυρή αύξηση στην Ασία αντισταθμίζει τις μειώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά στην έκθεση του IEA σημειώνεται πως η ζήτηση για άνθρακα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κατά 16% και 24% αντιστοίχως.

Παρ’ όλα αυτά, η υπεραντιστάθμιση των μειώσεων που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές από την αυξημένη κατανάλωση σε Κίνα και Ινδία την ίδια περίοδο, όπου σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 5% και άνω, είναι κάτι που καθυστερεί τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και τη μείωση της χρήσης άνθρακα, μετατοπίζοντας κατά συνέπεια αργότερα χρονικά την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως η ζήτηση θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ και φέτος.


Με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA)


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ