Ζωολογικός κήπος στην Κίνα διαψεύδει τις υποψίες ότι εξαπατά τους επισκέπτες με ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα

Ένας ζωολογικός κήπος στην ανατολική Κίνα διαψεύδει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες από τις αρκούδες του θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι με στολές.

Οι πρώτες υποψίες για τη δυνητική εξαπάτηση των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου Χανγκτζού εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που έδειχναν ζώα να στέκονται σαν άνθρωποι.

Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο που έγινε viral, με τους χρήστες στα social media να εστιάζουν στα λεπτά πόδια της αρκούδας και στο χαλαρό δέρμα και τις πτυχώσεις του. Μερικοί σχολίασαν ότι η αρκούδα «φαίνεται να φοράει παπούτσια» (Photo: Hangzhou Zoo/Twitter)
Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο που έγινε viral, με τους χρήστες στα social media να εστιάζουν στα λεπτά πόδια της αρκούδας και στο χαλαρό δέρμα και τις πτυχώσεις του. Μερικοί σχολίασαν ότι η αρκούδα «φαίνεται να φοράει παπούτσια» (Photo: Hangzhou Zoo/Twitter)

Πώς «γεννήθηκαν» οι υποψίες

Κεντρικό σημείο της κριτικής που έχει δεχθεί ο ζωολογικός κήπος αποτέλεσαν βίντεο και φωτογραφίες αρκούδων της Μαλαισίας, γνωστές και ως «αρκούδες του ήλιου» (επιστημονική ονομασία: Helarctos malayanus) που φαίνονταν αρκετά μικρόσωμες για αρκούδες και στέκονταν όρθιες στα δυο τους πόδια με άνεση, σαν άνθρωποι, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τους επισκέπτες του κήπου.

Ορισμένοι χρήστες παρατήρησαν, επίσης, ότι τα πόδια μιας συγκεκριμένης αρκούδας που στεκόταν όρθια ήταν υπερβολικά λεπτά για να είναι δικά της και υποστήριξαν ότι μοιάζουν περισσότερο σε μέγεθος με εκείνα ενός ανθρώπου, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε οι πτυχές στη γούνα τής αρκούδας (ή του μεταμφιεσμένου ανθρώπου) όσο στεκόταν σ’ αυτήν τη θέση, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις υποψίες ότι πρόκειται για στολή.



Η απάντηση του ζωολογικού κήπου

Ο ζωολογικός κήπος ανέφερε χθες, Δευτέρα (31/7), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι αρκούδες του εν λόγω είδους είναι μικρότερες σε μέγεθος από άλλες αρκούδες και ότι είναι πραγματικές. «Κάποιοι νομίζουν ότι στέκομαι σαν άνθρωπος», ανέφερε η ανάρτηση, γραμμένη δήθεν από την ίδια την αρκούδα. «Φαίνεται ότι δεν με καταλαβαίνετε πολύ καλά», έγραφε στη συνέχεια.

«Όταν πρόκειται για αρκούδες, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια τεράστια φιγούρα και μια εκπληκτική δύναμη … Αλλά δεν είναι όλες οι αρκούδες μεγαθήρια και η προσωποποίηση του κινδύνου. Εμείς οι αρκούδες της Μαλαισίας είμαστε μικροκαμωμένες, οι μικρότερες αρκούδες στον κόσμο», συνέχιζε η «αρκούδα» στην ανάρτηση του ζωολογικού κήπου Χανγκτζού.

Στην ανάρτηση σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αρκούδες έχουν ύψος περίπου 1,3 μέτρα όταν στέκονται στα πίσω πόδια τους, δηλαδή λιγότερο από το μισό του ύψους των αρκούδων γκρίζλι της Βόρειας Αμερικής.

Ένας εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου δήλωσε ότι το ζώο είναι αληθινό και πως μια τέτοια εξαπάτηση δεν θα μπορούσε να συνέβαινε σε μια κρατική εγκατάσταση. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι αν ήταν άνθρωπος μεταμφιεσμένος σε αρκούδα φορώντας ψεύτικη γούνα, δεν θα μπορούσε να αντέξει σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου για περισσότερο από λίγα λεπτά πριν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάλληλος του ζωολογικού κήπου δήλωσε ότι χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν επισκέψεις δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του κήπου, ώστε να δουν τις αρκούδες από κοντά και να διαπιστώσουν εάν είναι πράγματι αληθινές.



Ποιά είναι η γνώμη των ειδικών;

Παρά τις διατυπωθείσες υποψίες περί εξαπάτησης των επισκεπτών του κήπου, η Δρ Άσλεϊ Μάρσαλ, ειδικός του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ, ανέφερε μιλώντας στο BBC πως στο πολυσυζητημένο βίντεο βλέπουμε «σίγουρα μια πραγματική αρκούδα», αν και παραδέχθηκε και η ίδια ότι οι αρκούδες της Μαλαισίας μοιάζουν πολύ με ανθρώπους που φορούν στολές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την τσαλακωμένη όψη του δέρματος της αρκούδας γύρω από το πίσω μέρος της, απάντησε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό και μάλιστα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στην ανατομία του συγκεκριμένου είδους.

Όπως εξήγησε η ειδικός, οι πτυχώσεις αυτές παρέχουν προστασία στις αρκούδες από τα αρπακτικά, επειδή η χαλαρότητα του δέρματός τους τούς επιτρέπει να το «γυρίζουν προς τα μέσα» και να προφυλάσσονται από επιθέσεις μεγάλων αρπακτικών ζώων, όπως για παράδειγμα από το δάγκωμα μιας τίγρης.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ζωολογικός κήπος στην Κίνα κατηγορείται για ψεύτικα ζώα και για εξαπάτηση επισκεπτών. Άλλοι ζωολογικοί κήποι στην ασιατική χώρα έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι έβαφαν σκύλους για να μοιάζουν με λύκους ή ακόμη και γαϊδούρια για να μοιάζουν με ζέβρες.



Με πληροφορίες από BBC, Guardian και Associated Press


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ