Τα κράτη-μέλη της G20 απέτυχαν να συμφωνήσουν στους στόχους μείωσης των εκπομπών

Τα κράτη της G20 απέτυχαν κατά τις συνομιλίες της Παρασκευής να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Στις συνομιλίες της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στην πόλη Τσενάι της Ινδίας, τα μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους που αφορούν τη μείωση των εκπομπών, παρά μόνο εξέδωσαν μια δήλωση, η οποία απορρίπτει τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ανεπαρκή».

Το εν λόγω αδιέξοδο, αποτελώντας την πιο πρόσφατη αποτυχία μιας σειράς διεθνών διασκέψεων που ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, έρχεται λίγες μέρες μετά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό και πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει διαδραματίσει «απολύτως συντριπτικό» ρόλο στα ακραία κύματα καύσωνα που κατατρύχουν τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.

Ύστερα από τρεις ημέρες συνεδριάσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι το μπλοκ παραμένει διχασμένο όσον αφορά τις εκκλήσεις των ανεπτυγμένων κρατών να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025 και να καταστεί εφικτή η μείωσή τους κατά 60% έως το 2035 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν έγγραφο, τα μέλη της G20 δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ζητήματα όπως η εξάντληση των προϋπολογισμών άνθρακα, οι ιστορικές εκπομπές, οι στόχοι για εκμηδενισμό των εκπομπών και η χρηματοδότηση για την στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Photo: G20.org
Photo: G20.org

Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συνομιλίες στην Ινδία θεωρούνταν ευκαιρία για τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ενόψει μάλιστα της συνάντησης των μελών της G20 στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκμέβριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ινδού αξιωματούχου που μεταφέρει το Reuters, οι ανεπτυγμένες χώρες της ομάδας είχαν απαιτήσει να μετριαστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ούτως ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιτάχθηκαν στα εν λόγω αιτήματα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι που αφορούν τον μετριασμό των εκπομπών θα μείωναν την ικανότητά τους να αναπτύξουν υποδομές και να αναπτυχθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου προσώπου.

Photo: G20.org
Photo: G20.org

Δηλώσεις μελών της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας αναφέρουν ότι η Κίνα και η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία απέφυγαν να αναλάβουν δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της G20. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι χώρες της G20 δεν βρίσκονται «πουθενά» όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, μιλώντας στο τέλος της συνάντησης, δήλωσε επίσης ότι κάποιες εκ των αποστολών προσπάθησαν να κάνουν πίσω σε προηγούμενες δεσμεύσεις τους για το κλίμα, μια στάση που -όπως είπε- η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε τολμηρές επιλογές, να επιδείξουμε θάρρος, δέσμευση και ηγεσία. Αλλά εμείς, συλλογικά, αποτύχαμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορούμε να καθοδηγούμαστε από τον μικρότερο κοινό παρονομαστή ή από στενά εθνικά συμφέροντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο ρυθμός της αλλαγής να καθορίζεται από τους πιο αργοκίνητους στην αίθουσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη διαφωνία των μεγάλων οικονομιών της G20 αναφορικά με το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των ορυκτών καυσίμων, κατόπιν αντιρρήσεων που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη-παραγωγούς.

Photo: G20.org
Photo: G20.org

Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ