Νότια Αφρική: Συνεργασία με Ολλανδία και Δανία για το ταμείο πράσινου υδρογόνου

Η Νότια Αφρική και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας εγκαινίασαν την Τρίτη ένα ταμείο πράσινου υδρογόνου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αποσκοπώντας να συνεισφέρουν στην εκκίνηση μιας βιομηχανίας που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της χώρας να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα.

Το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της Νότιας Αφρικής προβλέπει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος και ενός εξαγωγικού κόμβου πράσινου υδρογόνου, κατά την παραγωγή του οποίου δεν εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου, καθώς παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χώρα στοχεύει στην παραγωγή του καυσίμου για χρήση στην αεροπορία, στις μεταφορές, σε εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην παραγωγή «πράσινου χάλυβα» (Green Steel). Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, δήλωσε ότι για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, απαιτούνται 319 δισεκατομμύρια ραντ, δηλαδή 17,57 δισεκατομμύρια δολάρια.



Ταμείο SA-H2: Στόχος η στήριξη του πράσινου υδρογόνου στη Νότια Αφρική

Το νέο ταμείο, που ονομάστηκε SA-H2 και διοικείται από το Climate Fund Managers, μια κοινοπραξία μεταξύ της ολλανδικής αναπτυξιακής τράπεζας FMO και της νοτιοαφρικανικής ασφαλιστικής εταιρείας Sanlam, θα επιδιώξει να στηρίξει τον τομέα του πράσινου υδρογόνου της Νότιας Αφρικής.

«Η πρωτοβουλία για το ταμείο SA-H2 θα έχει ως στόχο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, η οποία θα αντληθεί άμεσα στη Νότια Αφρική ή έμμεσα μέσω άλλων καναλιών», ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης του ταμείου, Climate Fund Managers, σε ανακοίνωσή της.

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι τα κράτη της Ευρώπης είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τη Νότια Αφρική, τη 14η χώρα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, να κινηθεί προς μια πιο πράσινη οικονομία, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Επί του παρόντος, το αφρικανικό κράτος βασίζεται στους 15 «γερασμένους» σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, οι οποίοι στηρίζονται στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



Το 2021, πλούσια κράτη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν δεσμευτεί να στηρίξουν τη Νότια Αφρική για την πράσινη μετάβασή της με 8,5 δισ. δολάρια. Το 2022, ένα ανάλογο ταμείο δημιουργήθηκε για τη στήριξη της Ναμίμπια, μιας άλλης χώρας στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Από την πλευρά τους, οι επικριτές θεωρούν ότι μια από τις βασικότερες προκλήσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας που στηρίζεται στο πράσινο υδρογόνο είναι η αργή εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Σύμφωνα με την Boston Consultancy Group, μια συμβουλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, η Νότια Αφρική θα πρέπει να δημιουργεί 6-7 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετησίως για τις επόμενες δύο δεκαετίες, προκειμένου να είναι ικανή να υποστηρίξει μια βιομηχανία πράσινου υδρογόνου, συγκριτικά με τα συνολικά 6 GW που διαχειρίζεται από το 2011.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ