Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι: Το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Ηγέτες κρατών, παγκόσμιοι οργανισμοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συναντώνται στο Παρίσι, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας σε ζητήματα που αφορούν το χρέος και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη 22/06, μια δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και παύση πληρωμών, ούτως ώστε να «θωρακίσει» τις χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Περί τους σαράντα ηγέτες, μεταξύ των οποίων περίπου 10 από την Αφρική, ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο πρόεδρος της Βραζιλίας και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα, στην οποία θα λάβουν μέρος επίσης διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.



Νέα παγκόσμια ατζέντα χρηματοδότησης

Κύριος στόχος της «Συνόδου Κορυφής για το Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο» είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης των χωρών με χαμηλό εισόδημα από την κρίση, η μεταρρύθμιση των μεταπολεμικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η αποδέσμευση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της επίτευξης συναίνεσης σε κορυφαίο επίπεδο για το πώς θα προχωρήσει σειρά πρωτοβουλιών που προωθούν η G20, η COP, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ.

Οι ηγέτες πρόκειται να στηρίξουν μια προσπάθεια, ώστε οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, να διακινδυνεύσουν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση του δανεισμού, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής που είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στη σημερινή του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, θα περιγράψει μια «εργαλειοθήκη», συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς παύσης στην αποπληρωμή του χρέους, της παροχής ευελιξίας στις χώρες να ανακατευθύνουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, της παροχής νέων τύπων ασφάλισης για τη βοήθεια αναπτυξιακών έργων, καθώς και της βοήθειας προς τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία συστημάτων εκ των προτέρων έκτακτης ανάγκης.

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής για το Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο (Photo: OSPSF/Twitter)
Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής για το Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο (Photo: OSPSF/Twitter)

Ήρθε η ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα να υιοθετήσει νέο όραμα

Ο Μπάνγκα δήλωσε ότι είναι καιρός η Παγκόσμια Τράπεζα να υιοθετήσει νέο όραμα, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, την προβληματική ανάκαμψη από την πανδημία και τους μειωμένους ρυθμούς προόδου.

«Αυτή η επείγουσα ανάγκη μας παρακινεί να γράψουμε ένα νέο εγχειρίδιο που θα οδηγήσει σε μια ανάπτυξη με αντίκτυπο, που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής και θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους», αναμένεται να εκφωνήσει ο Μπάνγκα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Στόχος της συνόδου κορυφής είναι να δημιουργηθούν πολύπλευρα σχέδια δράσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους 18-24 μήνες, από την ελάφρυνση του χρέους έως και τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής αλλαγής. Πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης υιοθετούν τις προτάσεις μιας ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών, υπό την ηγεσία των Μπαρμπάντος, που ονομάστηκε «Πρωτοβουλία του Μπρίτζταουν».

«Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι πλέον προσαρμοσμένο για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, οπότε αυτή είναι μια ευκαιρία να καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο (δεξιά), που θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι (Photo: Twitter)
Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο (δεξιά), που θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι (Photo: Twitter)

Πράσινη μετάβαση

Η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε πολλές φτωχές χώρες σε δυσχέρεια εξυπηρέτησης του χρέους, αφού αναμενόταν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, παρά το τεράστιο σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες τους. Για παράδειγμα, τα προβλήματα χρέους της Αφρικής έρχονται να προστεθούν στη διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου: την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και, ταυτόχρονα, την προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση.

Τα πλούσια έθνη δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους ως προς τη χρηματοδότηση για το κλίμα που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο παλαιότερης πρωτοβουλίας για την κινητοποίηση 100 δισ. δολ. ετησίως, κάτι που έχει αποτελέσει βασικό εμπόδιο στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα. Παρόλο που δεν αναμένονται δεσμευτικές αποφάσεις, αξιωματούχοι που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της συνόδου κορυφής δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναληφθούν ισχυρές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών.


80 χρόνια μετά το σύστημα σταθερών ισοτιμιών Μπρέτον Γουντς

Σχεδόν ογδόντα χρόνια μετά τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς , η οποία δημιούργησε την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι ηγέτες στοχεύουν να αποσπάσουν περισσότερη χρηματοδότηση από τους πολυμερείς δανειστές για τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολ. που θα διατεθούν μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευάλωτες χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Ορισμένοι εκ των ηγετών αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στις προτάσεις που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό για την επιβολή εισφοράς στις εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενόψει της συνόδου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο στο Παρίσι θα συμμετάσχει και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ