Στήριξη στον υπό αμφισβήτηση νόμο της Ε.Ε. για τη φύση – Τα κράτη της Ε.Ε. επιδιώκουν υψηλότερη χρηματοδότηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν υψηλότερη χρηματοδότηση για να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη φύση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς η υγεία των περισσότερων φυσικών οικοτόπων χαρακτηρίζεται ως «φτωχή». Εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να «σώσουν» το νομοσχέδιο.

Σε ένα νομοσχέδιο-ορόσημο συμφώνησαν την Τρίτη οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από τροποποίηση ορισμένων τμημάτων και τη συμφωνία να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοτόπων.

Η κατάσταση της υγείας του 81% των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί ως «φτωχή». Η πρόταση της ΕΕ για την ανάκαμψη της προβληματική υγείας των φυσικών οικοτόπων έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική συζήτηση, με τους νομοθέτες της ΕΕ και κάποιες από τις κυβερνήσεις να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, αλλά και να θέτουν το ζήτημα του κατά πόσο η ΕΕ επιβάλλει υπερβολικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς στη βιομηχανία.

Photograph by Stefan Stefancik/Pexels
Photograph by Stefan Stefancik/Pexels

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υποστήριξη του νομοσχεδίου

Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν το νομοσχέδιο, αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, να προτείνει την οικονομική στήριξη της ΕΕ για μέτρα αναζωογόνησης της φύσης, εφόσον κριθούν αναγκαία.

Η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία ήταν μεταξύ των χωρών που ζητούσαν αυξημένη στήριξη, ενώ η Γερμανία είχε αντιταχθεί στη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την ΕΕ.


Αποδυναμώθηκε η αρχική πρόταση της Κομισιόν

Οι ευρωπαϊκές χώρες αποδυνάμωσαν ορισμένα τμήματα της αρχικής πρότασης της επιτροπής. Για παράδειγμα, μία αλλαγή κατήργησε την υποχρέωση των χωρών να διασφαλίζουν ότι η υγεία των λασποτόπων, των χορτολιβαδικών εκτάσεων, των δασών και άλλων οικοτόπων δεν θα επιδεινωθεί, αντικαθιστώντας την με τον στόχο «να καταβάλλεται προσπάθεια να θεσπιστούν τα αναγκαία μέτρα» για την πρόληψη της όποιας επιδείνωσης.

Άλλη αλλαγή αποδυνάμωσε τους στόχους για αναβίωση των αποξηραμένων τυρφώνων, κατόπιν αιτήματος από κάποιες χώρες, όπως την Ιρλανδία, όπου οι αποξηραμένοι τυρφώνες καλλιεργούνται και η τύρφη χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Photograph by Pixabay
Photograph by Pixabay

«Η καταστροφή της φύσης δεν είναι αναπόφευκτο γεγονός»

Ο Ιρλανδός υπουργός για το κλίμα, Ίμον Ράιαν, χαιρέτισε τον συμβιβασμό, αναφέροντας ότι δίνει ελπίδα πως «η καταστροφή της φύσης δεν είναι αναπόφευκτο γεγονός», ενώ παράλληλα αποφεύγονται περιορισμοί που θα εμπόδιζαν τις χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους.

Ακόμα κι έτσι, η πυκνοκατοικημένη Ολλανδία αντιτάχθηκε στη συμφωνία, έχοντας εκφράσει ανησυχίες περί επιβράδυνσης της επέκτασης των αιολικών πάρκων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Άλλες χώρες που αντιτάχθηκαν ήταν η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ταυτόχρονα και στον ίδιο περιορισμένο χώρο», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός για τη φύση, Κριστιάν βαν ντερ Γουόλ.

Photograph by Sonn Vermeer/Pexels
Photograph by Sonn Vermeer/Pexels

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί από τις αλλαγές των χωρών που αποβλέπουν στο να καταστεί ο νόμος πιο ευέλικτος. Επέκρινε, ωστόσο, τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προσπαθούν να μπλοκάρουν τον νόμο και αρνούνται να διαπραγματευτούν.

Το τελικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί τόσο από τις χώρες της ΕΕ, όσο κι από την Κομισιόν.

«Με λυπεί πραγματικά το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να συνδέσουν την πολιτική για το κλίμα με τους πολιτιστικούς πολέμους. Επειδή δημιουργείται ένα είδος φυλετικής αντιπαράθεσης. Και όταν μπαίνεις σε μια φυλετική αντιπαράθεση, τα γεγονότα δεν έχουν σημασία», δήλωσε ο Τίμερμανς, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η μεγαλύτερη ομάδα νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ηγείται μιας εκστρατείας για την απόρριψη του νόμου, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία περισσότερου χώρου για χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα σε γεωργικές εκτάσεις θα αποτελούσε απειλή για την παραγωγή τροφίμων.

Τους ισχυρισμούς αυτούς τους έχουν απορρίψει περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες, αλλά το μέλλον του νόμου εξακολουθεί να εκλαμβάνεται ως επισφαλές. Μία πρόταση από την πλευρά των νομοθετών για την απόρριψη ολόκληρης της πρότασης απέτυχε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με ελάχιστη διαφορά, ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ