Νότια Αφρική: Θερμικά καταπονημένοι ελέφαντες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προς αναζήτηση νερού – 60 άνθρωποι νεκροί από τις συγκρούσεις

Αύξηση καταγράφει το ποσοστό θνησιμότητας των ελεφάντων στη νότια Αφρική, καθώς τα ζώα αναγκάζονται να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις κατά την αναζήτηση νερού, οδηγώντας αναπόφευκτα σε συγκρούσεις με τους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Η κλιματική κρίση αναγκάζει τους ελέφαντες να μεταναστεύσουν και να περιπλανηθούν πέρα από τα σύνορα της νοτίου Αφρικής, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να βρουν νερό, δημιουργώντας προβλήματα σε εθνικά πάρκα και σε προστατευόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τις τελευταίες εβδομάδες οι ελέφαντες της Ζιμπάμπουε περνούν τα σύνορα της χώρας προς την Μποτσουάνα. Ο αριθμός των ελεφάντων που έχουν επηρεαστεί από το θερμικό στρες και την αδυναμία εύρεσης νερού, δεν είναι ακόμη γνωστός.

Στην Αγκόλα, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε ζει περίπου το 50% του πληθυσμού των ελεφάντων της σαβάνας. Σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε την θνησιμότητα του είδους στην περιοχή, από τους συνολικά  280.000 ελέφαντες, το 10,5% πεθαίνει.

«Η αναλογία των πτωμάτων υποδηλώνει υψηλό επίπεδο θνησιμότητας, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, καθώς αποτελεί ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία και τη σταθερότητα του πληθυσμού των ελεφάντων», αναφέρεται στην έκθεση.

Μέχρι πρόσφατα, ο αριθμός των ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε αυξανόταν. Συνεπεία αυτού, ασκείται πίεση στη βιοποικιλότητα, ενώ αυξάνονται επίσης οι συγκρούσεις με τους τοπικούς ανθρώπινους πληθυσμούς, καθώς οι ελέφαντες παραβιάζουν τις περιοχές τους στην προσπάθειά τους να βρουν νερό.


Photo: Richard Jacobs/Unsplash
Photo: Richard Jacobs/Unsplash

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νικ Μανγκουάνα, μέχρι στιγμής φέτος έχουν σκοτωθεί 60 άνθρωποι στη Ζιμπάμπουε από ελέφαντες. «Οι ελέφαντες δεν γνωρίζουν σύνορα – κινούνται προς αναζήτηση νερού και τροφής», δήλωσε ο Τινάσε Φαράγουο, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks).

«Έχουμε ήδη λάβει μέτρα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ξεπερνούν, όπως η απουσία βροχοπτώσεων. Τώρα, βασιζόμαστε περισσότερο στο τεχνητό νερό από γεωτρήσεις. Πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία», εξήγησε ο ίδιος και προσέθεσε ότι «όλα τα είδη ζώων στο εθνικό πάρκο της Hwange φεύγουν σε μεγάλους αριθμούς».

Σύμφωνα με το Zimparks, στη Ζιμπάμπουε ζουν περίπου 100.000 ελέφαντες, ενώ σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, όπως στο πάρκο Hwange, μια έκταση μεγαλύτερη των 14.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν περίπου 50.000 ελέφαντες. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποσοτικά πόσοι ελέφαντες έχουν μετακινηθεί – αν είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες – αλλά ήταν πολλοί», δήλωσε ο Φαράγουο για τη μετανάστευση που ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Πέρυσι, οι αρμόδιες αρχές κατέβαλαν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό των ελεφάντων στο Hwange, μεταφέροντάς τους σε άλλες περιοχές, όπως το Gonarezhou στη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε, κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Αλλά η επιχείρηση διεκόπη λόγω έλλειψης πόρων, δήλωσε ο Φαράγουο. «Δεν γίνεται μετεγκατάσταση των ζώων. Θα θέλαμε πολύ την αποσυμφόρηση, αλλά δεν γίνεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Παράλληλα, η Ζιμπάμπουε ασκεί πιέσεις στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών να άρει προσωρινά την απαγόρευση πωλήσεων ελεφαντόδοντου, οι οποίες -όπως λέει- αυξάνονται συνεχώς, υποστηρίζοντας πως τα έσοδα από μια εφάπαξ πώληση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ