Ο Δήμος Αθηναίων για πρώτη φορά καταγράφει τις γατοαποικίες – Θα ακολουθήσει πρόγραμμα στειρώσεων

Εν όψει της λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου του Δήμου Αθηναίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων καλεί όλους τους εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτες γάτες μέσα στα όρια του Δήμου να βοηθήσουν ώστε να γίνει, για πρώτη φορά, καταγραφή του πληθυσμού τους, των γατοαποικιών αλλά και των φροντιστών τους.

Στόχος ένα οργανωμένο πρόγραμμα στειρώσεων

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μία όσο το δυνατόν πιο πλήρης χαρτογράφηση που θα βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός οργανωμένου προγράμματος στειρώσεων, ενώ παράλληλα, γνωρίζοντας τους φροντιστές θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαφής και επικοινωνία μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να προκύψει στην αποικία που φροντίζουν.

Οι γάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα. Τα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έχει περιθάλψει και στειρώσει περισσότερες από 6,500 αδέσποτες γάτες.

Για πρώτη φορά γίνεται καταμέτρηση και χαρτογράφηση των γατοαποικιών

Είναι γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς γνωρίζουν και τον μεγάλο αριθμό των εθελοντών που φροντίζουν για αυτές. Ποτέ όμως δεν έχει γίνει κάποια καταμέτρηση και χαρτογράφηση των γατοαποικιών ώστε να υπάρχει μία, όσο το δυνατόν καλύτερη, εκτίμηση του συνολικού αριθμού των γατών εντός των ορίων δικαιοδοσίας μας.

Η χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου

Έχοντας ως στόχο την λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου του Δήμου Αθηναίων μέσα στο καλοκαίρι, ζητούν την βοήθεια όλων όσων φροντίζουν μία ή περισσότερες γατοαποικίες εντός του δήμου, να χρησιμοποιήσουν ένα πολύ απλό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα βρουν στον παρακάτω σύνδεσμο και να συμπληρώσουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν.

Με αυτόν τον τρόπο, η Αστική Πανίδα θα μαζέψει όλες τις πληροφορίες και θα κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση των αποικιών του δήμου μας.

Με το ξεκίνημα του κτηνιατρείου, όπου θα γίνονται καθημερινά μαζικές στειρώσεις θα μπορέσουν, μέσω των πληροφοριών που θα συλλέξουν από τα ερωτηματολόγια, να προγραμματίσουν τις στειρώσεις αυτές με οργανωμένο τρόπο, ανά αποικία και περιοχή, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε ελέγξει τον υπερπληθυσμό των γατών.

Η Αστική Πανίδα σημειώνει πως δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν οι γάτες από τους δρόμους. Αυτό που οφείλουμε όμως να κάνουμε είναι όσες μένουν εκεί, να είναι στειρωμένες και υγιείς, παρέχοντάς τους ιατρική φροντίδα, τροφή, νερό και ασφαλή καταλύματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα τα στοιχεία που θα παρέχονται μέσω των ερωτηματολογίων θα ακολουθούν όλους τους κανόνες του GDPR και κανένα προσωπικό στοιχείο ή στοιχείο που να υποδεικνύει το ακριβές σημείο της κάθε γατοαποικίας δεν θα δημοσιοποιείται.

Όλα τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων για τους σκοπούς της καταγραφής των γατοαποικιών και της καταμέτρησης των γατών.

Ο σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο είναι https://form.jotform.com/222353196822355.

Μπορείτε να τον ανοίξετε από κινητό, tablet ή υπολογιστή. Προτείνεται η χρήση κινητού ή tablet ώστε η καταγραφή να γίνεται επιτόπου στο σημείο της αποικίας για να λαμβάνουν μέσω της εφαρμογής και το στίγμα GPS της αποικίας.

Δεν χρειάζεται να έχετε δεδομένα στο κινητό ή το tablet. Η διαδικασία μπορεί να γίνει offline και να υποβάλετε το ερωτηματολόγιο όταν συνδεθείτε σε Wi-Fi.

Ακολουθεί βίντεο όπου παρουσιάζεται η χρήση του ερωτηματολογίου:


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ