Η κρίσιμη σημασία του ανεκμετάλλευτου δυναμικού υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θεωρείται πως διαθέτουν μερικούς από τους πιο πολλά υποσχόμενους πόρους υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

Οι πόροι αυτοί θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας, αφού έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν έως και το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2050, βοηθώντας έτσι στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Τα παραπάνω καταδεικνύει μια νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ), σύμφωνα με την οποία η κατακόρυφη μείωση του κόστους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της απόδοσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, έχουν αυξήσει σημαντικά τις προοπτικές της στον τομέα της ενέργειας στο κοντινό μέλλον για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η ανάλυση εξετάζει την προοπτική επίτευξης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 90% και 95% έως το 2035 και το 2050, αντίστοιχα.

Στην πραγματικότητα όμως, η υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών απαιτεί τεράστια προσπάθεια, αφού η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος περιορισμένη. Παρότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να διαθέσει σημαντικά τμήματα των ακτογραμμών της χώρας, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες.

Photo: Nicholas Doherty/Unsplash
Photo: Nicholas Doherty/Unsplash

Φιλόδοξοι στόχοι

Παρά τις δυσκολίες, η ανάλυση καταδεικνύει πως υπάρχουν ελπιδοφόρες προοπτικές εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να αξιοποιήσουν το αιολικό δυναμικό των παράκτιων περιοχών. Ο Νίκιτ Αμπχιανκάρ, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Δημόσιας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι το δυναμικό αυτό εκτείνεται σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνοντας τις ανατολικές, δυτικές και νότιες ακτές, καθώς και τις περιοχές των Μεγάλων Λιμνών στη Βόρεια Αμερική, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη διαφοροποίηση των καθαρών πηγών ενέργειας της χώρας.

Οι χώρες, προκειμένου να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους με τους στόχους μείωσης των εκπομπών που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού και να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πρέπει να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Επιπλέον, η έκθεση του Μπέρκλεϊ αναφέρει πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050. Η αυξημένη ζήτηση, συνδυαστικά με τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, ασκεί πρόσθετη πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να προσθέτει 27 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος και 85 GW χερσαίας αιολικής ισχύος ετησίως μεταξύ 2035 και 2050, σύμφωνα με την ανάλυση. Αλλά ο εν λόγω στόχος είναι σημαντικά πιο φιλόδοξος από τον τρέχοντα στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναπτύξει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Photo: Nicholas Doherty/Unsplash
Photo: Nicholas Doherty/Unsplash

Πόσο απέχουν οι ΗΠΑ από την επίτευξη των ενεργειακών στόχων;

Σήμερα, η αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας και προέρχεται κυρίως από χερσαίες ανεμογεννήτριες. Τα πράγματα δυσκολεύουν όσον αφορά την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών, καθώς πρόκειται για μια πιο περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, που περιλαμβάνει εξειδικευμένα πλοία σχεδιασμένα για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες και την ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών κατάλληλων για βαθύτερες τοποθεσίες στον ωκεανό.

Για την ώρα, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο δύο μικρά υπεράκτια αιολικά πάρκα κοντά στο Ρόουντ Άιλαντ και τη Βιρτζίνια. Τον Ιούνιο, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου εμπορικής κλίμακας της χώρας στα ανοικτά του νησιού Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης. Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, μια σειρά σχεδίων υπεράκτιων αιολικών πάρκων αντιμετωπίζει εμπόδια, όπως η εναντίωση ορισμένων παράκτιων κοινοτήτων, της αλιευτικής βιομηχανίας και ορισμένων Ρεπουμπλικανών νομοθετών.

Επιπλέον, το κόστος των έργων έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιτοκίων και της κλιμάκωσης των τιμών για βασικά υλικά που απαιτούνται στην κατασκευή, όπως ο χάλυβας. Κατά συνέπεια, ορισμένα έργα αντιμετώπισαν προκλήσεις στα αρχικά τους στάδια και οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του αιολικού πάρκου ισχύος 884 MW στο Ρόουντ Άιλαντ, ένα έργο που επρόκειτο να υπερβεί σημαντικά την τρέχουσα υπεράκτια αιολική παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ. Η προσπάθεια των υπευθύνων για την ανάπτυξη των έργων επικεντρώνεται στο να καταστήσουν τα έργα οικονομικά βιώσιμα, χωρίς να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υψηλότερα κόστη.



Ελπιδοφόρες προοπτικές

Η ανάλυση, που διεξήχθη από το Μπέρκλεϊ σε συνεργασία με το GridLab και την Energy Innovation, προσφέρει και μια πιο αισιόδοξη προοπτική. Μια μέτρια αύξηση, της τάξεως του 2% με 3%, στο χονδρικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται στα φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δραματική μείωση του κόστους των ΑΠΕ κατά το παρελθόν.

Ο Αμπχιανκάρ παραμένει αισιόδοξος αναφορικά με την ικανότητα του κλάδου να ξεπεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν θεωρεί πιθανό ο αντίκτυπος του κόστους να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μακροπρόθεσμα. Συνήθως, οι άνεμοι που πνέουν πάνω από την ομαλή επιφάνεια του ωκεανού είναι ισχυρότεροι από εκείνους που παρατηρούνται στην ξηρά, γεγονός που μπορεί να αποφέρει κέρδη στους κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών συστημάτων, εάν καταφέρουν έστω να καλύψουν το κόστος εκκίνησης.

Επιπλέον, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συμπληρώνει τις χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επισημαίνει η έκθεση, διότι μπορεί να αντικαταστήσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη Δυτική Ακτή, το δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κορυφώνεται το καλοκαίρι και το απόγευμα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται για τον κλιματισμό των σπιτιών, ενώ στην Ανατολική Ακτή οι άνεμοι ενισχύονται το χειμώνα, και μάλιστα εγκαίρως ώστε να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση για θέρμανση, σε περίπτωση που περισσότερες κατοικίες και κτίρια γίνουν πλήρως ηλεκτρικά. Πρόκειται για ένα όνειρο καθαρής ενέργειας, το οποίο όμως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη και εντονότερη προσπάθεια ώστε μια μέρα να γίνει πραγματικότητα.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ