Οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι μπορούν να διασωθούν χάρη στην τεχνική γονιμοποίηση

Η πρώτη εγκυμοσύνη βόρειου λευκού ρινόκερου με τεχνική γονιμοποίηση έδωσε στο σχεδόν εξαφανισμένο είδος μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Το πρόγραμμα BioRescue Project ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πέτυχε την πρώτη στον κόσμο εμβρυομεταφορά σε ρινόκερους. Η διεθνής ερευνητική ομάδα μοιράστηκε ότι η διαδικασία παρήγαγε “μια εγκυμοσύνη 70 ημερών με ένα καλά ανεπτυγμένο αρσενικό έμβρυο μήκους 6,4 εκατοστών”.

Για να επιτευχθεί το ορόσημο, το BioRescue Project παρήγαγε ένα έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου από συλλεγμένα ωάρια και σπέρμα. Το έμβρυο μεταφέρθηκε σε μια παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου στο Ol Pejeta Conservancy στην Κένυα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

«Η επιτυχημένη εμβρυομεταφορά και εγκυμοσύνη αποτελούν απόδειξη της έννοιας και επιτρέπουν να προχωρήσουμε τώρα με ασφάλεια στη μεταφορά εμβρύων βόρειου λευκού ρινόκερου», ανέφερε η μη κερδοσκοπική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Helping Rhinos, μόνο δύο ρινόκεροι έχουν απομείνει στον κόσμο – η Νατζίν και η Φατού. Και οι δύο είναι θηλυκοί και δεν μπορούν να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο.

Ο Σουδάν, ο τελευταίος γνωστός αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, πέθανε τον Μάρτιο του 2018. Η Νατζίν και η Φατού ζουν στον ίδιο δρυμό και φυλάσσονται σε 24ωρη βάση, καθώς στη φύση θα κινδύνευαν από τους λαθροθήρες.

Η ερευνητική κοινοπραξία δήλωσε ότι το επίτευγμα αυτό αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο στην αποστολή διάσωσης του βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση”.

«Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής στο ζωολογικό κήπο ήταν μάταιες και η ελπίδα ήταν ότι το κλίμα και τα πλούσια λιβάδια του Ol Pejeta, ένα φυσικό περιβάλλον για τα ζώα, θα τους παρείχαν πιο ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής», σημειώνει στην ιστοσελίδα της.

Το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερου δηλώνει ότι η καλύτερη επιλογή για να αποτραπεί η εξαφάνιση του βόρειου λευκού ρινόκερου είναι η διατήρηση του γενετικού υλικού του υποείδους και η αξιοποίησή του σε προηγμένες τεχνολογίες αναπαραγωγής.

«Ακόμα κι έτσι, οι μέθοδοι αυτές δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναδημιουργήσουν πλήρως το υποείδος – το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα κρίσιμα γονίδια που επέτρεψαν στον βόρειο λευκό ρινόκερο να προσαρμοστεί στα οικοσυστήματα της ιστορικής του εξάπλωσης. Και ότι, κάποια στιγμή, το υπάρχον γενετικό υλικό του βόρειου λευκού ρινόκερου μπορεί να διασταυρωθεί με τον νότιο λευκό ρινόκερο για την παραγωγή υβριδικών απογόνων», προσθέτει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ