Περισσότεροι από 230 ρινόκεροι έχουν θανατωθεί στη Νότια Αφρική το 2023 – Το πλάνο για τη μείωση της λαθροθηρίας

Παρότι ο αριθμός των ρινόκερων που θανατώθηκαν στη Νότια Αφρική κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι μεγάλος, παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.

Οι αφρικανικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να δοθεί ένα τέλος στη λαθροθηρία, ιδίως των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Τόσο η Νότια Αφρική όσο και οι γειτονικές της χώρες, Ναμίμπια και Μποτσουάνα, αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες να ελέγξουν τη λαθροθηρία των ρινόκερων, τα κέρατα των οποίων θεωρούνται πολύτιμα στη δημιουργία κοσμημάτων, ακόμη και στην παραδοσιακή ιατρική σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ασίας. Τα κέρατα των ρινόκερων αποτελούνται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στα ανθρώπινα μαλλιά και στα νύχια.

Από την αρχή του 2023 έως και τις 30 Ιουνίου, 231 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στη Νότια Αφρική για τα κέρατά τους, αριθμός μειωμένος κατά 28 ρινόκερους εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι κοινές προσπάθειες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των τελωνειακών υπαλλήλων και της ιδιωτικής ασφάλειας είχαν ως αποτέλεσμα να καταδικαστούν ορισμένοι λαθροθήρες, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού η ζήτηση για κέρατα ρινόκερων εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελώντας σημαντική απειλή για τον πληθυσμό των άγριων ζώων.

Εργαζόμενη καταφυγίου δίνει ένα φιλί σε έναν ορφανό ρινόκερο τον Απρίλιο του 2020. Το συγκεκριμένο καταφύγιο βρίσκεται στην επαρχία Limpopo της Νότιας Αφρικής και φιλοξενεί ρινόκερους που έχουν μείνει ορφανοί εξαιτίας της λαθροθηρίας (Photo: Siphiwe Sibeko/REUTERS)
Εργαζόμενη καταφυγίου δίνει ένα φιλί σε έναν ορφανό ρινόκερο τον Απρίλιο του 2020. Το συγκεκριμένο καταφύγιο βρίσκεται στην επαρχία Limpopo της Νότιας Αφρικής και φιλοξενεί ρινόκερους που έχουν μείνει ορφανοί εξαιτίας της λαθροθηρίας (Photo: Siphiwe Sibeko/REUTERS)

Ποιοί είναι οι λαθροθήρες και τι θα τους σταματήσει;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στη λαθροθηρία ρινόκερων εμπλέκονται διεθνή εγκληματικά συνδικάτα που βασίζονται στη βοήθεια τοπικών λαθροκυνηγών για την επίτευξη του παράνομου έργου τους.

Προκειμένου οι υπαίτιοι να εγκαταλείψουν τις παράνομες δραστηριότητές τους και να απομακρυνθούν από το διάσημο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, μια προστατευόμενη περιοχή στη Νότια Αφρική που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα καταφύγια θηραμάτων στον κόσμο, ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης, ενώ εφαρμόστηκαν επίσης προγράμματα για την αφαίρεση των κεράτων των ρινόκερων, μια πρακτική που έχει ως στόχο οι λαθροθήρες να χάσουν το κίνητρό τους και να σταματήσουν να θανατώνουν τα συγκεκριμένα ζώα.

Η εφαρμογή των ανωτέρω κατάφερε πράγματι να απομακρύνει τους λαθροθήρες από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, τους οδήγησε ωστόσο στο να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε επαρχιακά πάρκα και σε ιδιωτικά καταφύγια. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εν λόγω τάση εξακολούθησε να υφίσταται το 2023, καθώς 143 ρινόκεροι θανατώθηκαν στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ και 46 ακόμα σε ιδιωτικά καταφύγια.


Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει κέντρα τακτικών επιχειρήσεων, ενώ έχει αυξήσει επίσης την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, κατάρτισης και συμβουλευτικής στους φύλακες των πάρκων, ώστε να τους αποθαρρύνει από το να συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Η σημασία της επίτευξης των στόχων της Νότιας Αφρικής για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας είναι κρίσιμη, αφού η χώρα φιλοξενεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού των απειλούμενων με εξαφάνιση στην αφρικανική ήπειρο μαύρων ρινόκερων, καθώς και τον μεγαλύτερο πληθυσμό λευκών ρινόκερων στον κόσμο.


Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ