Παγκόσμια έρευνα: 1 στα 3 κατοικίδια είναι άστεγα – Θλιβερά τα ποσοστά άστεγων ζώων στην Ελλάδα

Παγκόσμιος συνασπισμός εμπειρογνωμόνων σε θέματα ευημερίας των ζώων, σε συνεργασία με τη Mars, έδωσε την Τρίτη 23/1 στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης διεθνούς έρευνας για τα άστεγα ζώα.

Το “State of Pet Homelessness Project” είχε ως στόχο να κατανοήσει την κλίμακα της έλλειψης στέγης κατοικίδιων ζώων και τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να βρίσκονται τα κατοικίδια στους δρόμους ή σε καταφύγια, ρίχνοντας φως στις ανάγκες ενός τεράστιου κρυμμένου πληθυσμού κατοικίδιων ζώων σήμερα.

Φιλοδοξία του έργου είναι να οδηγήσει σε πιο τεκμηριωμένη και στοχευμένη δράση για τη μείωση της έλλειψης στέγης και τη διασφάλιση της φροντίδας που χρειάζονται τα κατοικίδια ζώα. Τα ευρήματα από τις χώρες αποκάλυψαν τη σκληρή εικόνα ότι σχεδόν το 35% των γατών και των σκύλων είτε ζουν στους δρόμους είτε βρίσκονται σήμερα σε καταφύγιο περιμένοντας να βρουν σπίτι.

Σε όλες τις 20 χώρες υπάρχουν:

  • 143 εκατομμύρια σκύλοι που ζουν στο δρόμο και 12 εκατομμύρια σκύλοι σε καταφύγια
  • 203 εκατομμύρια γάτες που ζουν στο δρόμο και 4 εκατομμύρια γάτες σε καταφύγια

Ο Τζέφρι Φλόκεν, πρόεδρος της Humane Society International, δήλωσε: «Η διεθνής οργάνωση Humane Society International είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τα σκυλιά να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον: Η έλλειψη στέγης σκύλων και γατών είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα. Αυτά τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες του χώρου των κατοικίδιων ζώων, τους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την κλίμακα και τους παράγοντες που επηρεάζουν το ζήτημα, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να υποστηρίξει τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Το πρόγραμμα “State of Pet Homelessness Project” χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από 900 παγκόσμιες και τοπικές πηγές, καθώς και σχεδόν 30.000 έρευνες κοινού και 200 συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων για να σχηματίσει μια εικόνα για την έλλειψη στέγης κατοικίδιων ζώων σε Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Λιθουανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, τα στοιχεία αποκαλύπτουν αρκετά κοινά ζητήματα

Περιορισμοί στη στέγαση κατοικίδιων ζώων: Σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη γάτα ή το σκύλο τους στο εγγύς μέλλον, δηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή μετακομίζουν και δεν μπορούν να πάρουν το κατοικίδιό τους μαζί τους. Και σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν ξαναδώσει κατοικίδιο στο παρελθόν το έκαναν για αυτόν τον λόγο.

Προκλήσεις για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων: Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 15% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων σκέφτονται να εγκαταλείψουν το κατοικίδιό τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σε αυτό συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, με τις προκλήσεις που αφορούν την προσωπική υγεία και φυσική κατάσταση, ώστε να είναι ακόμα σε θέση να φροντίζουν ένα κατοικίδιο, να είναι ο νούμερο ένα λόγος παγκοσμίως, οι παράγοντες που σχετίζονται με τη στέγαση να έρχονται δεύτεροι και η πίεση του χρόνου για να είναι σε θέση να φροντίζουν ένα κατοικίδιο να είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος λόγος. Άλλοι παράγοντες όπως η συμπεριφορά, οι αλλεργίες της οικογένειας και το κόστος εμφανίζονται επίσης στα δεδομένα.

Παρεμπόδιση της αύξησης του πληθυσμού των αστέγων: Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων χάνουν το κατοικίδιό τους και συχνά δεν τα ξαναβρίσκουν. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν χάσει ένα κατοικίδιο στο παρελθόν, και από αυτούς σχεδόν το 60% δεν βρέθηκε ποτέ από τους ιδιοκτήτες του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν ότι περίπου μόνο το 50% των σκύλων και το 60% των γατών στειρώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα, αν αφεθούν να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να οδηγήσουν σε απρογραμμάτιστες γέννες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Φωτο | Pixabay

Θλιβερά τα ποσοστά άστεγων ζώων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει πάνω από το μέσο όρο του συνολικού επιπέδου έλλειψης στέγης κατοικίδιων ζώων καθώς το 69% γάτων και σκύλων είναι άστεγα. Αυτό σημαίνει ότι 2,83 εκατομμύρια από τα 4 εκατομμύρια γάτες και σκύλους στην Ελλάδα είναι αδέσποτα.

Σε καταφύγια υπάρχουν 67,5 χιλιάδες σκύλοι και 67,5 χιλιάδες γάτες ενώ στους δρόμους υπάρχουν 693 χιλιάδες σκύλοι και 2 εκατομμύρια γάτες.

Τα μη στειρωμένα και η εγκατάλειψη είναι οι κύριες αιτίες του προβλήματος, εξήγησε εθελόντρια.

Συγκεκριμένα το 49% των σκύλων και το 57% των γατών είναι στειρωμένα ενώ σύμφωνα με τις έρευνα οι καλύτεροι μέθοδοι να βοηθήσουμε τα χαμένα κατοικίδια είναι το μικροτσίπ.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα ΕΔΩ

Ο Λοΐκ Μουτό, πρόεδρος της Mars Petcare, δήλωσε: «Η Mars Petcare είναι μια εταιρεία, η οποία έχει μια πολύ καλή σχέση με την Ελλάδα: “Γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν τεράστια οφέλη στη ζωή μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κατοικίδια ζώα θα έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Για κάθε δύο σκύλους ή γάτες που αποτελούν μέρος μιας οικογένειας ή μιας κοινότητας στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, υπάρχει ένας άλλος που δεν είναι τόσο τυχερός. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που θέλουμε για τα κατοικίδια ζώα και ελπίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων για να δώσουμε σε περισσότερα κατοικίδια ζώα τη ζωή που τους αξίζει. Μεγάλες και μικρές ενέργειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, από το να σκεφτεί κανείς να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, μέχρι αλλαγές που σημαίνουν ότι περισσότερα ενοικιαζόμενα καταλύματα επιτρέπουν τα κατοικίδια, βοηθώντας να κρατηθούν τα κατοικίδια και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μαζί. Βάζουμε στόχο να υποστηρίξουμε 30 εκατομμύρια ευάλωτα κατοικίδια ζώα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ελπίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά θα επιτρέψουν σε εμάς – και σε άλλους – να κάνουμε παρεμβάσεις που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά».

Στο πλευρό της Mars σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία δεδομένων εργάζεται μια συμβουλευτική ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων για την καλή διαβίωση των ζώων από οργανισμούς όπως η Humane Society International, η Alliance for Contraception in Cats & Dogs, η International Partnership for Dogs και η International Companion Animal Management Coalition.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων, η Mars έκανε δωρεά 500.000 δολαρίων στη Humane Society International για τη χρηματοδότηση έργων στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις που θα βασίζονται στα δεδομένα. Τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν έλεγχο αναπαραγωγής, εκπαίδευση και φροντίδα για χιλιάδες ζώα.

Αυτό βασίζεται σε ένα σημαντικό ιστορικό έργου της Mars και των εταίρων της που υποστηρίζουν σχεδόν 10 εκατομμύρια ευάλωτα κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια: δωρίζοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια γεύματα σε ευάλωτα κατοικίδια ζώα, στειρώνοντας πάνω από 30 χιλιάδες ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα και παρέχοντας σε πάνω από 100.000 κατοικίδια ζώα ολοκληρωμένη προληπτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων ευεξίας, προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμών.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ