ΟΗΕ: «Εκτός ελέγχου» η κλιματική αλλαγή – Το θερμότερο 7ήμερο που έχει καταγραφεί ποτέ

Στον απόηχο των θερμοκρασιών ρεκόρ που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτης της τρέχουσας εβδομάδας, ανεπίσημη ανάλυση υποδεικνύει ότι ο πλανήτης ίσως να διανύει τη θερμότερη εβδομάδα στην έως τώρα ιστορία του.

Εν μέσω μιας περιόδου που αποπνικτική ζέστη καλύπτει μεγάλα τμήματα του πλανήτη, μια ανεπίσημη ανάλυση ισχυρίζεται ότι οι τελευταίες επτά ημέρες αποτελούν την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ. Πρόκειται για ένα ακόμη δυσοίωνο ορόσημο που έπεται μιας σειράς ακραίων φαινομένων, τροφοδοτούμενων από την κλιματική αλλαγή.

Την Πέμπτη, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, αποστασιοποιήθηκε από τον χαρακτηρισμό, ο οποίος προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μέιν, που -χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και προσομοιώσεις σε υπολογιστή- εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση του πλανήτη. Οι μετρήσεις του πανεπιστημίου έδειξαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε την Τετάρτη στο ανεπίσημο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία στην οποία ο υδράργυρος είχε «σκαρφαλώσει» από την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Climate Reanalyzer, την πλατφόρμα του Πανεπιστημίου του Μέιν για την οπτικοποίηση μιας ευρείας γκάμας κλιματικών δεδομένων και μοντέλων που μετατρέπει αριθμητικά δεδομένα σε εικόνες για να ερμηνευθούν οι πληροφορίες και οι μεταξύ τους συνδέσεις, το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής.



ΟΗΕ: Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», μια άποψη που βασίζεται στα συμπεράσματα της ανεπίσημης ανάλυσης που, όπως προαναφέρθηκε, έδειξε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τις επτά ημέρες έως και την Τετάρτη αποτέλεσαν την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 °C (62,9 F) την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 °C που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.


Η NOAA δεν επιβεβαιώνει το πόρισμα της ανεπίσημης ανάλυσης

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς. Ειδικότερα, επισήμανε ότι ο αναλυτής Climate Analyzer χρησιμοποιεί δεδομένα εξόδου μοντέλων, τα οποία χαρακτήρισε «ακατάλληλα» ως υποκατάστατα των πραγματικών θερμοκρασιών και των κλιματικών καταγραφών. Αλλά η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα αρχεία σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε ημερήσια.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η NOAA.

Ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές των «καυτών» ρεκόρ της τρέχουσας εβδομάδας είναι ο εξαιρετικά ήπιος φετινός χειμώνας στην Ανταρκτική (Photo: Frederik Sørensen/Pexels)
Ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές των «καυτών» ρεκόρ της τρέχουσας εβδομάδας είναι ο εξαιρετικά ήπιος φετινός χειμώνας στην Ανταρκτική (Photo: Frederik Sørensen/Pexels)

Σε αχαρτογράφητο έδαφος η κλιματική αλλαγή

Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις των επιστημόνων συγκλίνουν στο ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο, θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Την Τρίτη, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε από πλευράς του την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είχε να εκδηλωθεί από το 2016, έτος που έχει καταγραφεί ως το θερμότερο όλων βάσει των έως τώρα καταγραφών.

«Το πιο πιθανό είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών, και στο “ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών”… το “όλων των εποχών” σημαίνει από την εποχή του Ηεμίου (μεσοπαγετώδης περίοδος), δηλαδή των τελευταίων περίπου 120.000 ετών», δήλωσε ο δρ Κάρστεν Χάουσταϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Από την Πέμπτη, πολλά μέρη του κόσμου πλήττονται από καύσωνες. Παράλληλα, η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι η ανθρωπότητα έζησε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Οι νότιες ΗΠΑ έχουν «πνιγεί» κάτω από έναν έντονο θερμικό θόλο τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου την Τρίτη. Σε τμήματα της Κίνας, συνεχίστηκε ο παρατεταμένος καύσωνας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 35 °C .

Συνολικά, ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές των «καυτών» ρεκόρ της τρέχουσας εβδομάδας είναι ο εξαιρετικά ήπιος φετινός χειμώνας στην Ανταρκτική. Τμήματα της ηπείρου και του ωκεανού πλησίον της κατέγραψαν θερμοκρασίες από 10 έως και 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τους μέσους όρους της αντίστοιχης περιόδου από το 1979 έως το 2000.

«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ιδιαίτερα γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα των ανέμων πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά και ωθούν τον θερμό αέρα βαθύτερα προς τα νότια», δήλωσε ο Ράγκου Μουρτουγκούντε, καθηγητής επιστημών ατμοσφαιρικών, ωκεάνιων και γήινων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και επισκέπτης καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης.

Ένας άλλος επιστήμονας, ο Chari Vijayaraghavan, πολικός εξερευνητής και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και ότι οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής», δήλωσε ο επιστήμονας.


Με πληροφορίες από Guardian και Associated Press

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ