Ο πλανήτης κατέγραψε τις θερμότερες ημέρες στην ιστορία του αυτή την εβδομάδα – Καταρρίφθηκε 2 φορές το ρεκόρ εντός 24 ωρών

Η υψηλότερη μέση παγκόσμια θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, ενώ την Τρίτη το αρνητικό ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά και παρέμεινε μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν δύο οργανισμοί παρακολούθησης του κλίματος. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, από εδώ και στο εξής, αυτό είναι κάτι που θα συμβαίνει ξανά και ξανά.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφθασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ (NCEP), των οποίων η καταγραφή ξεκίνησε από το 1979. Την Τρίτη, ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» ακόμη υψηλότερα, φθάνοντας τους 17,18 βαθμούς Κελσίου και η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε σε αυτό το υψηλό ρεκόρ έως και την Τετάρτη. Το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

Το ολοένα εντεινόμενο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Το κοινό σημείο ανάμεσα στο 2016 και το 2023, τα έτη που καταγράφηκαν τα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας, αποτελεί η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου που ενισχύει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και εκδηλώνεται, κατά μέσο όρο, κάθε 2 έως 7 χρόνια, με διάρκεια από 9 έως 12 μήνες.

Μόνο που τώρα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, αφού οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κλίμα -κυρίως μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα- είναι ακόμη ισχυρότερη, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη λήψη δραστικών μέτρων περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ συμφωνούν με εκείνα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, το οποίο ανακοίνωσε πως είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που κάνουν λόγο για κατάρριψη του προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ θερμοκρασίας, που είχε καταγραφεί στις 14 Αυγούστου του 2016.

Κύρια πηγή ανησυχιών αποτελεί το γεγονός ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εν λόγω ρεκόρ θα καταργηθεί εκ νέου και μάλιστα σύντομα. Η έναρξη της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με αυτές σχεδόν πάντα να παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου.

Με τον πλανήτη να έχει καταγράψει τις δύο πιο ζεστές ημέρες στην ιστορία του την τρέχουσα εβδομάδα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δραματική άνοδος της θερμοκρασίας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, ένα ζήτημα που πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στην 7η Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Υγεία, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Βουδαπέστη.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ