Θερινό ηλιοστάσιο: Ξεκινάει και επίσημα από σήμερα το καλοκαίρι

Από σήμερα, οι μέρες θα ξεκινήσουν σταδιακά να μικραίνουν και οι νύχτες να μεγαλώνουν. Η αλλαγή στην αρχή θα είναι ανεπαίσθητη, αλλά από τον Αύγουστο θα γίνει πιο αισθητή.

Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη ημέρα του 2023 και η πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού, καθώς το μεσημέρι, περίπου στις 12:13 ώρα Ελλάδας, έλαβε χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Από εδώ και στο εξής, στο βόρειο ημισφαίριο -όπου ανήκει και η χώρα μας- οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά. Και φυσικά, όσο μικραίνει η μέρα, τόσο θα μεγαλώνει η νύχτα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία έγκειται στο ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,5 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν ούτε οι εποχές, η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα «έβλεπε» κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω στη Γη.

Συνεπεία, όμως, της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο λαμβάνει χώρα μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου, ενώ για το υπόλοιπο μισό της χρονιάς το νότιο ημισφαίριο είναι εκείνο που «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Εν ολίγοις, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο είναι, αντιστρόφως, η μικρότερη ημέρα του χρόνου για το νότιο. Κι αυτή η μέρα φέτος, είναι σήμερα!

Ως γνωστόν, ο υπολογισμός του έτους βασίζεται στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, η οποία ευθύνεται και για τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του χρόνου. Τα καθοριστικά σημεία είναι η εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), η φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το βόρειο ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το νότιο.

Σήμερα, για το βόρειο ημισφαίριο είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, ενώ για το νότιο ημισφαίριο, του χειμώνα.


Με πληροφορίες από sansimera.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ