Έχουν τη φήμη ότι είναι αργοκίνητες, σταθερές και μεθοδικές ενώ είναι φανατικές θαυμάστριες των Ντονατέλο, Λεονάρντο, Μικελάντζελο και Ραφαέλ… Μιλάμε, φυσικά, για τις χελώνες και σήμερα τις τιμάμε καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας!
Οι χελώνες είναι ένα είδος ερπετού που υπάρχει σε πολλά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο και έχουν βρει το δρόμο τους στη λογοτεχνία, την ποίηση και την παραβολή σε όλη την παγκόσμια ιστορία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζει αυτά τα ευγενή ερπετά και τη θέση τους στον κόσμο και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν στην προστασία τόσο της κοινής χελώνας συντροφιάς όσο και της πάντα απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας.
Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι χερσαίες χελώνες Tortoise και χελώνες δεν είναι ίδιες, αν και η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον εορτασμό και την προστασία και των δύο. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1990 από την American Tortoise Rescue, η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας αναγνωρίζει ότι ορισμένα είδη των φίλων μας με σκληρό κέλυφος υποφέρουν και βρίσκονται σχεδόν στα όρια της εξαφάνισης λόγω περιβαλλοντικών κινδύνων, προβλημάτων με το κυνήγι και τη συλλογή των αυγών τους.
Το American Tortoise Rescue δημιουργήθηκε από τη Σούζαν Τέλεμ και τον Μάρσαλ Τόμσον, ένα παντρεμένο ζευγάρι ακτιβιστών για τα ζώα που είχε ιδιαίτερο πάθος για τις χελώνες. Όλοι πρέπει να έχουμε κάτι που μας οδηγεί σε αυτή τη ζωή, και για το ζευγάρι ήταν το δέσιμο πάνω στο ακτιβιστικό έργο των δικαιωμάτων των ζώων.
Η Σούζαν ασχολείται έντονα με τις τηλεοπτικές τέχνες και επιστήμες και την κοινωνία των δημόσιων σχέσεων της Αμερικής, ενώ είναι συνέταιρος στην εταιρεία Tellem Grody Public Relations Incorporated.
Διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκστρατείες και σε όλο τον κόσμο για την προστασία αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων και δημιούργησαν την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας για να συμμετέχουν όλοι και να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων και τη μείωση του αριθμού αυτών των ευαίσθητων ερπετών.
Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ των χελωνών Tortoise και των χελωνών; Αν και είναι και τα δύο ερπετά, η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι χελώνες ζουν στο νερό τουλάχιστον κατά ένα μέρος του χρόνου, ενώ οι χελώνες Tortoise ζουν στη στεριά. Επειδή ζουν στο νερό, οι χελώνες έχουν στρωτό και κυρίως επίπεδο καβούκι, ενώ οι χελώνες Tortoise έχουν συχνά μεγαλύτερο και πιο θολωτό καβούκι.
Οι χελώνες Tortoise μπορούν επίσης να ζήσουν περισσότερο από τα ερπετά ξαδέλφια τους. Οι χελώνες μπορούν να ζήσουν πάνω από 300 χρόνια, αν και η μέση διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει περίπου τα 150 χρόνια. Οι χελώνες ζουν μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αν και μια χελώνα που έκανε ρεκόρ σχεδόν έζησε μέχρι την ηλικία των 90 ετών!
Η εκμάθηση των διαφορών μεταξύ των ερπετών φίλων μας είναι μία μόνο από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλει στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας. Η Ομάδα Διατήρησης Χελωνών και Χελωνών (The Turtle and Tortoise Preservation Group – The TTPG) είναι ανοιχτή σε όλους τους λάτρεις των χελωνών και δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για να βοηθήσει στη διδασκαλία μικρών και μεγάλων σχετικά με αυτά τα ερπετοειδή πλάσματα.
Το TTPG βοηθά όσους εκτρέφουν χελώνες για να τις κρατήσουν ασφαλείς από την εξαφάνιση, παρέχοντας συμβουλές στους εκτροφείς και σε οποιονδήποτε έχει έναν πιστό τετράποδο φίλο χελώνα.
Πώς να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας
Κατ’ αρχάς, επικοινωνήστε ελληνικές οργανώσεις για την προστασία τους και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε στην περιοχή σας για να βοηθήσετε στην προώθηση της προστασίας των χελωνών. Αν δεν υπάρχουν δραστηριότητες στην περιοχή σας, συνεργαστείτε μαζί τους για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να συντονιστείτε με τοπικά ενυδρεία, καταστήματα κατοικίδιων ζώων και ομάδες για τη φύση, ώστε να επικεντρωθείτε στα είδη αυτού του ερπετού που ζουν στην περιοχή σας.
Όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να κάνετε διαδικτυακές δωρεές για σκοπούς που αφορούν τις χελώνες ή ακόμη και να οργανώσετε τις δικές σας φιλανθρωπικές εκστρατείες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για να βοηθήσετε στην υποστήριξη του αγαπημένου σας είδους. Ίσως να θέλετε να διαθέσετε το χρόνο σας αντί για τα χρήματά σας, συμμετέχοντας σε αυτές τις εκδηλώσεις, ή απλώς να προσφέρετε εθελοντική εργασία για να βοηθήσετε.
Αν έχετε τη δική σας χελώνα, γιατί να μην της δείξετε λίγη εκτίμηση τη δική της ξεχωριστή ημέρα; Γιατί να μην αγοράσετε στη χελώνα σας μια νέα πέτρα για το terrarium της ή να φτιάξετε τη δική της ιδιωτική παραλία για να λιάζεται, αν δεν έχει ακόμα. Γιατί να μην κάνετε στο ενυδρείο της ένα βαθύ καθαρισμό νωρίς την άνοιξη για να βεβαιωθείτε ότι αράζει στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον γι’ αυτήν.
Μελέτες δείχνουν ότι οι χελώνες μπορούν να ανταποκριθούν στον ήχο της φωνής του ιδιοκτήτη τους. Μπορείτε να τους κεράσετε το αγαπημένο τους μπρόκολο ή ακόμα και να τους κάνετε ένα καλό μπάνιο.
Επιπλέον, το να διατηρείτε τις κοντινές σας παραλίες καθαρές είναι εξίσου σημαντικό για την τοπική άγρια ζωή και το οικοσύστημά τους. Διατηρώντας το τοπικό σας αμμώδες καλοκαιρινό σημείο ελεύθερο από πλαστικές σακούλες ή μπουκάλια νερού θα διατηρήσετε τη γύρω θαλάσσια και χερσαία ζωή ευτυχισμένη.
Τα πλαστικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την τοπική άγρια ζωή ακόμη και σε αστικό περιβάλλον και ζώα από αλεπούδες μέχρι ψάρια μπορούν να παγιδευτούν στα πλαστικά. Μία καλή ιδέα είναι να διοργανώσετε μια τοπική εκστρατεία ανακύκλωσης.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλάσμα, με ορισμένες ποικιλίες να γίνονται υπέροχα κατοικίδια και άλλες να συμβάλλουν στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδάτων στα οποία ζουν.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, προς τιμήν του Δρ Άρτσι Καρ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο “πατέρας της βιολογίας της θαλάσσιας χελώνας” και γεννήθηκε στο Μόμπιλ της Αλαμπάμα στις 16 Ιουνίου 1909.
Αν θέλετε να συμβάλλετε ή να μάθετε περισσότερα για τις χελώνες, απευθυνθείτε στις παρακάτω ελληνικές οργανώσεις:
- ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece
- Naxos island wildlife protection
- Archipelagos – Institute of Marine Conservation
- MEDASSET
- Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή»
- Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα
- Δράση για την Άγρια Ζωή/Action for wildlife
- ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
- Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ)
-
Animal Rescue and Defence Squad
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News