Πάνω από 1.000 υπογραφές για να σωθούν 130 γάτες από το Ράλλυ Ακρόπολις

Της Βασιλείας Καμάρα

Αίτημα για την μετατροπή της διαδρομής του Ράλλυ Ακρόπολις που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο ώστε να παρακαμφθεί σημείο ελεγχόμενης αποικίας 130 γατών απέστειλαν οι «Εθελοντές Φιλόζωοι Καλλιθέας».

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα 7 Ιουλίου 2023, ο εκπρόσωπος της ομάδας Εθελοντές Φιλόζωοι Καλλιθέας (E.Φ.Κ.Α.) Θεόδωρος Κουτούφας κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Δήμος Καλλιθέας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και την EKO Acropolis Rally, επιστολή αναφορικά με το Ράλι Ακρόπολις που θα διεξαχθεί στην Πλατεία Νερού το διάστημα 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 με την οποία ζητά να στηρίξουν το αίτημα να προστατευθεί η περιοχή της μαρίνας η οποία έχει μετατραπεί σε μια ελεγχόμενη αποικία με 17 σημεία σίτισης για τις 130 γάτες υπό τη φροντίδα του.

Όπως αναφέρει ο εθελοντής κ. Κουτούφας, η εν λόγω μαρίνα τελούσε υπό άθλιες συνθήκες για πολυάριθμα ζώα και με μεγάλη προσπάθεια και κόπο την μετέτρεψε σε μια ελεγχόμενη αποικία.

«Δεν έχω λάβει ποτέ καμία οικονομική βοήθεια ή άλλη στήριξη από οποιονδήποτε κρατικό φορέα και μόνος αρωγός στο έργο μου είναι απλοί πολίτες που συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν σε αυτήν προσπάθεια φροντίδας των αδέσποτων ζώων», τονίζει.

Αιτούνται την παράκαμψη της διαδρομής

Στην επιστολή του ο Θεόδωρος Κουτούφας ενημερώνει για το μεγάλο αριθμό γατών που ζουν στην περιοχή και που είναι μάλιστα στειρωμένες: «Στο κομμάτι της διαδρομής που σας επισημαίνω φροντίζεται μεγάλος αριθμός γατών οι οποίες είναι στειρωμένες και ζουν μόνιμα στην περιοχή. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χτυπηθούν,να τραπούν σε φυγή προς άγνωστες σε αυτές περιοχές, να χαθούν, και ως εκ τούτου να μην έχουν τη δυνατότητα σίτισης ώστε να επιβιώσουν, και πιθανότατα να χτυπηθούν από διερχόμενα οχήματα. Αιτούμαστε την παράκαμψη της διαδρομής προκειμένου τα οχήματα να μη διέρχονται από τις αποικίες των ζώων».

Μια κίνηση τεράστιας σημασίας για τις αδέσποτες γάτες

Πρόκειται για μια διαφοροποίηση ελάχιστης επίδρασης για τη διοργάνωση, αλλά τεράστιας σημασίας για τόσες ζωές που θα τεθούν σε κίνδυνο, αναφέρει στην επιστολή. «Βάσει νόμου για ευζωΐα για τον αδέσποτων ζώων, αυτή είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου σας και άρα είστε καθόλα υπεύθυνοι για να φροντίσετε για την ευζωία των ζώων στο συγκεκριμένο χώρο που θα διεξαχθεί το Ράλλυ».

Απειλή για τις γάτες η διεξαγωγή του αγώνα στη συγκεκριμένη περιοχή

Ο κ. Κουτούφας επισημαίνει ότι η διεξαγωγή του αγώνα στην περιοχή απειλεί την ζωή των γατών: «Να επισημάνουμε ξανά πως η διεξαγωγή του Ράλλυ στη συγκεκριμένη περιοχή με τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων ζώων διαταράσσει όχι μόνο την ησυχία τους αλλά απειλεί και τη ζωή τους, επομένως για οποιοδήποτε πτώμα παρατηρούν οι εθελοντές θα καλείται η αστυνομία και θα το παραδίδουμε στο δήμο, ο οποίος θα είναι και ο απόλυτα υπεύθυνος για τον θάνατο του βάσει νόμου».

Τέλος, ο Θεόδωρος Κουτούφας ζητά να εξεταστεί το ζήτημα και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση των αδέσποτων: «Καλούμε να εξετάσετε το θέμα με τη μορφή του κατεπείγοντος και παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αδέσποτων ζώων στην περιοχή, γιατί οποιοδήποτε πτώμα περισυλλεχθεί εκείνη την περίοδο λόγω του Ράλλυ, θα βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο και το υπουργείο».

Μαζική ανταπόκριση φιλόζωων που υπέγραψαν ψηφιακά

Η ομάδα «Εθελοντές Φιλόζωους Καλλιθέας» ζήτησε την Πέμπτη 3/8 τη συναίνεσή των φιλόζωων με like ή σχόλιο ώστε να συμπεριληφθεί το όνομά τους στην επιστολή και όπως ήταν φυσικό, υπήρξε μαζική ανταπόκριση με το παράρτημα υπογραφών να είναι πολυσέλιδο αφού συγκεντρώθηκαν 1.550 ψηφιακές υπογραφές.

«Θα πιέσουμε με κάθε δυνατό τρόπο», υπογραμμίζουν παρακαλώντας παράλληλα και την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς για τη στήριξή της.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ