Την προσοχή εφιστούν οι επιστήμονες για αύξηση της ξηρασίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Αντιμέτωπες με προβλήματα φαίνεται πως θα βρεθούν ορισμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Κυκλάδες και η ανατολική Κρήτη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τάση αύξησης της ξηρασίας αναμένεται να παρατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, αν και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα χρησιμοποιώντας επιστημονικά μοντέλα και αξιοποιώντας πληροφορίες από μελέτες που διενεργούνται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αφορούν κυρίως την αύξηση των θερμοκρασιών και την ελάττωση των βροχών τα τελευταία χρόνια

«Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση της ξηρασίας, παράλληλα με τη μείωση των βροχοπτώσεων και αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στις ξηροθερμικές συνθήκες που παρατηρούμε. Οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα αυτής της ξηροθερμικής κατάστασης καθώς όσο μεγαλύτερη ξηρασία υπάρχει, τόσο ευκολότερο είναι να εξαπλωθούν οι φωτιές. Αν οι συνθήκες αυτές συνεχιστούν, τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οι Κυκλάδες και η ανατολική Κρήτη, που ήδη δέχονται μικρά ποσοστά βροχής» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια διευκρίνισε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο κομμάτι της ερημοποίησης» καθώς, όπως ανέφερε, «ο όρος “ερημοποίηση” παραπέμπει στην υποβάθμιση της γης σε άνυδρες και ξηρές περιοχές τόσο από βιολογικής πλευράς, όσο και από πλευράς οικονομικής παραγωγικότητας».


Photo: Ivars Krutainis/Unsplash
Photo: Ivars Krutainis/Unsplash

Πώς επηρεάζεται το κλίμα

Σύμφωνα με την ειδικό, σημαντικό παράγοντα αποτελούν οι βροχοπτώσεις. Η ίδια ανέφερε: «Βλέποντας το πώς κατανέμεται η βροχόπτωση στην περιοχή της Ελλάδας διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα δίπολο βροχής. Στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο σημειώνονται βροχές γιατί από εκεί έρχονται όλα τα συστήματα που φέρνουν βροχοπτώσεις. Ακολουθεί η ομβροσκιά της Πίνδου και καθώς τα συστήματα αυτά έχουν δώσει όλη την υγρασία δυτικά, περνώντας την Πίνδο δεν έχουν τόσο βροχή, γι’ αυτό και καταγράφονται λιγότερες βροχοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές που βρίσκονται πιο ανατολικά. Όσο περνούν πάλι, πάνω από το Αιγαίο οι αέριες μάζες εμπλουτίζονται με υδρατμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βροχοπτώσεις στη Σάμο, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα, όπου τελικά υπάρχει υγρασία και γι’ αυτό η βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές είναι πιο πλούσια από ό,τι στις Κυκλάδες».

Επίσης, όπως συμπλήρωσε η ίδια, η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, αλλά από την κίνηση των αέριων μαζών, ενώ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το μέλλον, σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες, επειδή ο παράγοντας των βροχοπτώσεων είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να περιγραφεί όσο αποδοτικά απαιτείται από τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα.

«Είναι άλλο να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε έξι μήνες ανομβρία και άλλο ότι θα βρέξει ενδιάμεσα στους επόμενους μήνες. Τα δύο αυτά ενδεχόμενα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, στον τουρισμό και σε όλους τους άλλους τομείς και αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.


Photo: Reza Shayestehpour/Unsplash
Photo: Reza Shayestehpour/Unsplash

Ξηρασία: Τα επόμενα βήματα

Η κα Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός από τους φορείς ώστε να μην χάνεται νερό, απαιτείται η λήψη μέτρων διαχείρισης υδάτων και περιορισμού της σπατάλης νερού κατά τις αρδεύσεις στον αγροτικό τομέα και θα ήταν χρήσιμη η αξιοποίηση του νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς για αγροτικές χρήσεις».

«Το νερό είναι αυτό που μπορούμε εμείς να αλλάξουμε. Αν αυξηθεί η θερμοκρασία, αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αν όμως υπάρχουν αποθέματα νερού τουλάχιστον αυτό θα βοηθήσει για να μην φτάσουμε στα χειρότερα» συμπλήρωσε. Παράλληλα, η ειδικός σημείωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μπορέσουν να μειώσουν το αποτύπωμα του ανθρώπου στα πράγματα και αυτό, όπως ανέφερε, δεν θα φανεί άμεσα, δηλαδή εντός της επόμενης δεκαετίας, αλλά σε βάθος χρόνου.

«Για παράδειγμα, με την υπεράντληση υδάτων λόγω γεωτρήσεων πέφτει ο υδροφόρος ορίζοντας. Ακόμη και αν οι γεωτρήσεις σταματήσουν να αντλούν νερό, ο υδροφόρος ορίζοντας και πάλι θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα ίδια επίπεδα. Είναι άλλωστε πολυπαραγοντικό το θέμα και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως οι χιονοπτώσεις», ανέφερε η κα Αναγνωστοπούλου.

Αναφορικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας, η ειδικός συνιστά την προσαρμογή του πληθυσμού σε πιο ξηροθερμικές συνθήκες. «Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς ζουν οι άνθρωποι στην Κύπρο ή στη βόρεια Αφρική, όχι βέβαια τόσο άμεσα. Αυτό θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για να είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συνθήκες, σε συνδυασμό πάντα με έναν καλό προγραμματισμό στις χρήσεις του νερού», κατέληξε η ίδια.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ