ΠΦΠΟ: Να ελεγχθεί η τήρηση της νομοθεσίας για την καταγραφή των ιπποειδών στη Λέσβο

Με αφορμή την πρόσφατη διάσωση αλόγου που εγκαταλείφθηκε με δεμένα πόδια (παστουρωμένο) και περιφερόταν επί 6 μήνες πριν να το αντιληφθεί και το διασώσει το σωματείο Κιβωτός, Μυτιλήνη αλλά και την παράνομη διοργάνωση ιπποδρομιών που φέτος απαγορεύτηκαν μετά από καταγγελίες από το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι ο χώρος στην Καλλονή Λέσβου ήταν σε περιοχή Natura, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) απέστειλε την παρακάτω επιστολή σε συνεργασία με εθελοντές του νησιού.

Αποδέκτες της επιστολής της ΠΦΠΟ είναι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης και η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιά κ. Μάρσα Δημοπούλου με θέμα: 400 άλογα στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΦΠΟ

Αξιότιμοι κ.κ.

Ενημερωθήκαμε από αρθρογραφία του τοπικού τύπου της Λέσβου ότι μόνο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Λέσβου διαβιούν περί τα 400 άλογα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του κ. Ζαφείρη Στρατή, πρώην αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου, πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Βιομηχανίας, ο κος Ζαφείρης αναφέρει ότι στην γενέτειρά του Αγία Παρασκευή Λέσβου υπάρχουν περίπου 400 άλογα. Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο – Στρατής Ζαφείρης (stratiszafeiris.gr)

Στην πρόσφατη απάντηση της Δ/νσης Κτηνιατρικής, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός» Μυτιλήνης, μετά από σχετικό ερώτημα, προκύπτει ότι μόλις 121 ιπποειδή έχουν καταγραφεί στο σύνολο της Λέσβου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 311/62043/9-3-2021, οι ιδιοκτήτες ιπποειδών (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) υποχρεούνται να προχωρήσουν μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους (άρ.13,17) και στη συμπλήρωση εγγράφων αναγνώρισης ώστε να φαίνεται σε ποιον ανήκουν. Με τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται εφικτός ο έλεγχος, ώστε να μπει τέρμα στην κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την θανάτωση αυτών των πλασμάτων που στην Ελλάδα κακοποιούνται συστηματικά.

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β/9-3-2021 στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανατίθενται: (α) η απόδοση κωδικών αριθμών καταχώρισης των εκμεταλλεύσεων ιπποειδών, (β) η έκδοση του εγγράφου αναγνώρισης για τα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής, (γ) η μέριμνα για την καταχώριση των προβλεπόμενων στοιχείων που αφορούν στα ιπποειδή αναπαραγωγής και εκτροφής στη βάση δεδομένων του άρθρου 23, (δ) η διενέργεια ελέγχων και η εισήγηση επιβολής μέτρων συμμόρφωσης και κυρώσεων στους κατόχους ιπποειδών και στους διενεργούντες την ενεργή σήμανση αυτών σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της παρούσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 24 και 25.

Τούτων δεδομένων, αιτούμαστε:

Την διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ιπποειδών στην περιοχή Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Παρακαλούμε όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία των ελέγχων.

Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος
Άννα Τοσούνογλου

Η Γ.Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ