Σε πύρινο κλοιό και σήμερα η Ελλάδα – 2 νεκροί και 2 τραυματίες

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα, με πέντε μεγάλα μέτωπα να μαίνονται στην Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Κύθνο, ενώ ένα νέο μέτωπο ξέσπασε σήμερα το πρωί στον Ασπρόπυργο.

Πολλές φωτιές ξέσπασαν τη Δευτέρα, εν μέσω ζεστού και ξηρού καιρού, με τους ισχυρούς ανέμους που εξακολουθούν να πνέουν να αναζωπυρώνουν τις φλόγες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι επικρατούσες συνθήκες έχουν μειώσει την υγρασία της βλάστησης, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η εξάπλωση των πύρινων μετώπων.


Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι τώρα δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο πυροσβέστες έχουν υποστεί τραυματισμούς. Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε στην περιοχή Πρόδρομος στη Βοιωτία, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο βοσκό, ηλικίας περίπου 80 ετών, ο οποίος μόλις έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα του.

Όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και βρήκαν νεκρό τον ηλικιωμένο, χωρίς ωστόσο το σημείο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Παρότι η αιτία θανάτου του δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, πιθανολογείται πως ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον πυκνό καπνό που κάλυπτε την περιοχή.

Η συγκεκριμένη φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα και η μάχη των Πυροσβεστών με τις φλόγες είναι μεγάλη. «Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας, Γιώργος Αναστασίου.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένας ακόμη άνδρας βρέθηκε νεκρός σε καμένο δάσος στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου και ότι δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο βόρειο τμήμα της Καβάλας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ύστερα από εγκαύματα που υπέστησαν όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε στην Καβάλα το μεσημέρι της Δευτέρας 21/8, ενώ μηνύματα εκκένωσης εστάλησαν από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Διαλεκτό, Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά, Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα.




Εντολές εκκένωσης και περιπολίες

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ελλάδα να έχουν τεθεί σε γενικό συναγερμό, εντολές εκκένωσης έχουν εκδοθεί για χωριά σε διάφορες περιοχές στα βόρεια της χώρας και συγκεκριμένα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα και Ορεστιάδα, καθώς επίσης και στη Βοιωτία και την Εύβοια. Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι 20 άτομα απομακρύνθηκαν με ιδιωτικά σκάφη από πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί της Κύθνου, ενώ περιπολικά και ιδιωτικά σκάφη ήταν σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις από περιοχές πυρκαγιάς στη Βοιωτία και την Εύβοια.

«Οι τελευταίες 48 ώρες, δυστυχώς όπως και οι επόμενες 48 ώρες, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από χθες τα μεσάνυχτα έχουν ξεσπάσει 53 νέες πυρκαγιές, εκ των οποίων μόνο οι 14 στον Έβρο. Η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ελληνικές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση του κοινού σε βουνά και δάση σε αρκετές περιοχές, τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ περιπολίες πραγματοποιούνται από στρατιώτες, αστυνομικούς και πυροσβέστες σε δάση και περιοχές υψηλού κινδύνου.


Το μεγαλύτερο ενεργό μέτωπο

Το μεγαλύτερο ενεργό μέτωπο είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο καταστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα δάση και αγροτικές εκτάσεις κοντά στην πόλη, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου εκκενώθηκαν 13 χωριά και καταστράφηκαν αρκετοί οικισμοί το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σε περισσότερα από 50.410 στρέμματα ανέρχονται οι καμένες εκτάσεις μέχρι στιγμής.



Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Ναλμπάντης, μιλώντας στο newsit.gr, ανέφερε πως η κατάσταση είναι αποπνικτική. «Έχουν μεταφερθεί όσοι ασθενείς χρειαζόταν από όλες τις μονάδες στο πλοίο της γραμμής για Σαμοθράκη, στο «Αδαμάντιος Κοραής». Δεν ξέρω πόσοι ακριβώς είναι τώρα πάνω στο ferry boat. Το πλοίο το έχουμε μετατρέψει κυριολεκτικά σε νοσοκομείο. Έχουμε τους ορούς και ό,τι χρειαζόταν το μεταφέραμε. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μέσα στην κάπνα, στην αποπνικτική κατάσταση, έπρεπε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο, να τους μεταφέρουμε όλους από όλα τα τμήματα. Εύχομαι κανείς άλλος να μην περάσει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Ναλμπάντης. Αναφορικά με τα πιο βαριά περιστατικά, ο ίδιος εξήγησε ότι μεταφέρθηκαν με όποιον τρόπο ήταν εφικτό στην Κομοτηνή, τη Ροδόπη, την Ξάνθη και την Καβάλα, ενώ ορισμένοι διασωληνωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.



Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες, με τη βοήθεια 17 αεροσκαφών ρίψης νερού, εθελοντών και του στρατού έδιναν μάχη με τη φωτιά, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης συστήθηκε να κρατούν κλειστά τα παράθυρά τους λόγω του καπνού.

Πενήντα έξι πυροσβέστες από τη Ρουμανία και δύο αεροσκάφη ρίψης νερού από την Κύπρο συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Αλεξανδρούπολη, ενώ 19 Γάλλοι πυροσβέστες μάχονται με το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια. Στον Έβρο, η πυρκαγιά που έφτασε στις παρυφές της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο χωριό Λυκόφη, κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά , αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Η καταρρακωμένη από τις πυρκαγιές Ελλάδα

Η χώρα μας υποφέρει από καταστροφικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Η φονικότερη πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους το 2018 στο Μάτι, οι κάτοικοι του οποίου δεν είχαν ειδοποιηθεί να εκκενώσουν τους οικισμούς τους, κι αυτό είναι κάτι που άλλαξε τον τρόπο που η χώρα διαχειρίζεται πλέον τις πυρκαγιές. Μετά από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, οι ελληνικές αρχές στέλνουν πλέον άμεσα εντολές εκκένωσης κάθε φορά που απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Η φονική φωτιά στο Μάτι ήταν ένα πάθημα που μετατράπηκε σε μάθημα, δυστυχώς με τον πιο φρικτό τρόπο.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει την κλιματική αλλαγή για την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εν γένει, σημειώνοντας πως το 2022 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις ζημιές που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, μετά το καταστροφικό 2017.

Τον προηγούμενο μήνα, τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στη Ρόδο οδήγησαν στην εκκένωση περίπου 20.000 τουριστών, ενώ μόλις λίγες ημέρες αργότερα δύο πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, που έκανε ρίψεις νερού, συνετρίβη στην προσπάθεια να πετάξει σε μικρότερο ύψος για να αντιμετωπίσει το πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο, στη νότια Εύβοια.


Οι φωτιές της Ευρώπης

Στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, μια πυρκαγιά που σύμφωνα με την αστυνομία οφείλεται σε εμπρησμό, ξέσπασε την περασμένη Τρίτη και εξακολούθησε να καίει ανεξέλεγκτα. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ μέχρι και χθες, που η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται, υπολογίζεται πως είχαν καεί 128.000 στρέμματα δάσους στο εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο Τέιδε, την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεζ, δήλωσε ότι η περιοχή της πυρκαγιάς θα κηρυχθεί ζώνη καταστροφής, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στο νησί να λάβει κονδύλια για την αναδάσωση και την αποζημίωση των πληγέντων. Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων, Φερνάντο Κλαβίχο, δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadena SER ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», αναφέροντας πως εκατοντάδες πυροσβέστες έχουν σημειώσει πρόοδο. Η πυρκαγιά στα βορειοανατολικά του νησιού δεν βρίσκεται κοντά σε καμία από τις κύριες τουριστικές περιοχές και παρότι οι φλόγες έχουν πλησιάσει περίπου 10 δήμους, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή αναφορές για καμένα σπίτια.

Παραμένοντας στη Νότια Ευρώπη, η Ιταλία και η Πορτογαλία που πλήττονται κι αυτές συχνά από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες θερμοκρασίες την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν τη Δευτέρα προειδοποιήσεις για καύσωνα για οκτώ πόλεις από το Μπολτσάνο στα βόρεια έως τη Ρώμη στην κεντρική Ιταλία, καθώς οι θερμοκρασίες σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση. Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για την Πορτογαλία, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ