Ρόδος: Ασφαλές από τη φωτιά το Κυνοκομείο – Θύματα των πυρκαγιών πολλά εγκλωβισμένα ελάφια

Ασφαλές από τη φωτιά που εκτυλίσσεται στη Ρόδο είναι το Κυνοκομείο με τα ζώα που φιλοξενεί να μην κινδυνεύουν.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), επικοινώνησε με την κα Γιούλα Διμελή από την Φιλοζωική Ρόδου η οποία επιβεβαίωσε ότι το δημοτικό κυνοκομείο το οποίο διαχειρίζεται ο σύλλογός τους είναι ασφαλές και προς το παρόν δεν απειλείται από φωτιά ενώ αναφέρει ότι παρέχει φύλαξη τις βραδυνές ώρες και παροχές νερού που δεν χρειάζονται ρεύμα.

Οι εθελοντές έχουν σώσει αρκετά βαρελόσκυλα και ο σύλλογος αναζητά φιλοξενίες.

Η επικεφαλής της «Νέμεσις» Νατάσσα Μπομπολάκη μίλησε επίσης με τη Γιούλα Διμέλη, πρόεδρο της φιλοζωικής Ρόδου και τη Τριανταφυλλιά Μαύρου του Liber Life και αναφέρουν ότι καίγονται ελάφια, γαϊδουράκια, αιγοπρόβατα και κατοικίδια.

Οι εθελοντές κάνουν ό,τι μπορούν και ο στόχος είναι να λύσουν και να ανοίξουν πόρτες κυρίως σε μαντριά.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έχει ήδη κανονίσει να αποστείλει τροφές.

Όποιοι βρίσκονται Ρόδο μπορούν να βοηθήσουν:

  • με φιλοξενίες,
  • να τοποθετήσουν νερό σε αρκετά σημεία και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του συλλόγου

Πολλά ελάφια θύματα των πυρκαγιών

Πολλά ελάφια είναι δυστυχώς εγκλωβισμένα στις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές. Είναι ζαλισμένα από τον καπνό και χρειάζονται πολύ νερό.

Σε εικόνες που κατέγραψε το Newsbomb.gr στο χωριό Ασκληπειός στη Ρόδο, υπάρχουν νεκρά ελάφια από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο νησί.

Φωτο: newsbomb


Λίστα με τροφές για τα ζώα σε πυρόπληκτες περιοχές από το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Στο νησί της Ρόδου άνθρωποι και ζώα αντιμετωπίζουν πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η πληροφόρηση που δίνεται να είναι σωστή και να μην προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία προσπαθεί να επιλύσει.

Οι χερσαίες χελώνες δεν τρέφονται με γατοτροφές/σκυλοτροφές, ούτε φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές είναι επικίνδυνες και δημιουργούν σοβαρά πεπτικά προβλήματα σε αυτά τα ζώα.

Μπορείτε να προσφέρετε φύλλα μουριάς, κληματαριάς, φραγκόσυκα με τα αγκάθια, ζιζάνια που φυτρώνουν σε χωράφια που δεν είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα και άφθονο νερό σε μεγάλα πιάτα γλάστρας.

Οι αυτόχθονες νεροχελώνες δεν χρειάζονται υποστήριξη. Δεν αναγνωρίζουν τις αποξηραμένες γαρίδες και παρακαλούμε πολύ να μην ρυπαίνετε τους ελάχιστους ταμιευτήρες νερού που είναι διαθέσιμοι αυτή την εποχή, λόγω ξηρασίας, με τροφικά υπολείμματα, όπως γαρίδες και αγγούρια. Θα αναπτυχθούν στο νερό επικίνδυνα βακτήρια.

Οι σκαντζόχοιροι δεν τρέφονται με καρπούζι και πεπόνι. Τα βραστά αυγά εάν αφεθούν στο περιβάλλον υπό αυτές τις συνθήκες θα αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια και ιδίως σαλμονέλα.

Μπορείτε να προσφέρετε ξηρά τροφή σκύλου super premium ποιότητας, αποκλειστικά με γεύση κοτόπουλο διαφορετικά δεν έχει νόημα να προσφέρετε τροφές. Οι χαμηλής ποιότητας τροφές είναι επικίνδυνες, καθώς περιέχουν συστατικά τα οποία δεν μπορούν να χωνέψουν (όπως τα σιτηρά και τα υπολείμματα ψαριών) και είναι πτωχές σε θρεπτικά συστατικά, ενώ καταστρέφουν τα δόντια τους. Προσφέρετε πάντοτε φρέσκο νερό. Είναι πολύ πιο σημαντικό από την τροφή.

Τα οπληφόρα εάν τραφούν με μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών, θα αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα, εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο αυτό λειτουργεί.

Τα πρόβατα δεν τρέφονται με καλαμπόκι. Η τροφή αυτή προσφέρεται μόνον ως συμπληρωματική. Τα άλογα κινδυνεύουν από κολικούς και μπορεί να κινδυνέψει άμεσα η ζωή τους, εάν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού ή τροφές στις οποίες δεν είναι συνηθισμένο το γαστρεντερικό τους σύστημα.

Όπως και τα υπόλοιπα οπληφόρα, χρειάζονται μπάλες με σανό βρώμης, μηδική ή τριφύλλι και άφθονο φρέσκο νερό.


Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται και δυστυχώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους και ζώα. Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς παρακαλεί να μην αφήνετε πίσω αβοήθητα τα ζώα σας, πάρτε τα μαζί σας, διαφορετικά τουλάχιστον μην τα εγκαταλείπετε αλυσοδεμένα ή εγκλωβισμένα. Σε περίπτωση που χρειάζεστε άδεια για απεγκλωβισμό καλείτε στο 6930071149.
Τα ιατρεία των κ. Μαργιέ και Διακοσάββα προσφέρονται να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ζώων που χρειάζονται βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ