Γιατί τα κουνούπια «κυνηγούν» συγκεκριμένους ανθρώπους;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιους ανθρώπους. Άραγε, έχει βάση ο ισχυρισμός αυτός;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι τα κουνούπια δεν δείχνουν την ίδια προτίμηση για όλους τους ανθρώπους. Λίγο πολύ, σε κάθε παρέα ή οικογένεια υπάρχει εκείνος που παραπονιέται ότι τα κουνούπια τον τσιμπάνε περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Τώρα, οι επιστήμονες απαντούν και εξηγούν πως πράγματι ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση και η εξήγηση είναι αρκετά απλή . Η προτίμηση που δείχνουν τα κουνούπια στο να τσιμπάνε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους περισσότερο απ’ ό,τι άλλους έχει να κάνει με τη μυρωδιά τους, η οποία καθορίζεται κυρίως από το DNA του κάθε ανθρώπου.

Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ «πατρικών» και «πανομοιότυπων» διδύμων και διαπιστώθηκε πως το DNA και η οσμή του κάθε ατόμου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο εάν ένα κουνούπι θα το προτιμήσει ή όχι.

Όπως αναφέρει το CNN, στο πλαίσιο της έρευνας τα δίδυμα εκτέθηκαν σε κουνούπια και προέκυψε το συμπέρασμα πως ενώ τα «πανομοιότυπα» δίδυμα τσιμπήθηκαν στον ίδιο βαθμό, δεν συνέβη το ίδιο και με τα «πατρικά» δίδυμα.

Photo: Errik Karits/Pexels
Photo: Errik Karits/Pexels

Το επόμενο βήμα

Εφόσον οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει πλέον τη γνώση αναφορικά με το ποιες ενώσεις στις ανθρώπινες οσμές προσελκύουν τα κουνούπια, επιχειρούν να την αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα μπορεί να αλλάξει την οσμή που εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός, ώστε να την καταστήσει λιγότερο ελκυστική για τα κουνούπια.

Το εν λόγω φάρμακο πιστεύεται πως μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία, ιδίως σε περιοχές όπου τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ο ιός του Δυτικού Νείλου.


Με πληροφορίες από CNN


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ