Θέλεις να αποκτήσεις κατοικίδιο; 6 βασικές οδηγίες σωστής φροντίδας που πρέπει να ξέρεις

Η σωστή φροντίδα των ζώων συντροφιάς αποτελεί τη βάση της υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικίδιων. Είναι σημαντικό όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο ζώο συντροφιάς να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια ισόβια δέσμευση απέναντι σε ένα επιπλέον μέλος της οικογένειας που εξαρτάται από εσάς για την υγεία και την ευημερία του.

Ευτυχώς, η άνευ όρων αγάπη και χαρά που φέρνουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας αντισταθμίζει με το παραπάνω την πρόσθετη ευθύνη που συνεπάγεται η προσθήκη ενός τετράποδου ζώου στην οικογένειά σας.

Για να εξασφαλίσετε την υγεία και την ευτυχία του κατοικίδιου ζώου σας, ακολουθούν τα απαραίτητα που πρέπει να παρέχουν όλοι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται υγιεινή διατροφή

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται τροφές που καλύπτουν τις ιδιαίτερες διατροφικές τους ανάγκες. Οι τροφές για σκύλους και για γάτες είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους. Είναι σημαντικό ότι οι διατροφικές τους ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές. Τα κουτάβια χρειάζονται διαφορετική τροφή από τους ηλικιωμένους σκύλους. Τα κατοικίδια με προβλήματα υγείας μπορεί να απαιτούν ειδικές δίαιτες.

Τα αποφάγια του τραπεζιού συνήθως δεν είναι καλά για τους σκύλους και τις γάτες, επειδή πολλές από τις τροφές που τρώμε, όπως το αλάτι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια, είναι κακές για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας και μπορεί να το αρρωστήσουν ή ακόμα και να αποβούν μοιραίες.

(Διαβάστε εδώ τις επικίνδυνες τροφές για σκύλους)

κατοικίδιο
Φωτο Pixabay | Luisella Planeta

Μην ξεχνάτε να δίνετε στα κατοικίδια ζώα και τη σωστή ποσότητα τροφής! Η υπερβολική διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας ή το να του δίνετε πολλές λιχουδιές μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα και άλλα. Ζυγίστε τις επιλογές σας όσον αφορά την τροφή για κατοικίδια ζώα για να αποφύγετε τέτοιου είδους ασθένειες – και αν δεν ξέρετε ακριβώς ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το κατοικίδιό σας, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας.

24ωρη πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε νερό για να επιβιώσουν. Παρέχετε πάντα ένα καθαρό, φρέσκο μπολ με νερό σε όλα τα ζώα που έχετε υπό τη φροντίδα σας. Κάντε το προσβάσιμο, τοποθετώντας το κοντά στο μπολ με την τροφή τους, και θυμηθείτε να γεμίζετε το μπολ με το νερό του κατοικίδιου ζώου σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αυτό θα κρατήσει το κατοικίδιό σας δροσερό, ενυδατωμένο και υγιές.

κατοικίδιο
Φωτο Pixabay | Rupert

Η σωστή φροντίδα περιλαμβάνει ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον

Τα αυτοκίνητα, οι επιθετικοί σκύλοι και τα αρπακτικά αποτελούν συνεχή απειλή για τις γάτες, γι’ αυτό και πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους για τη δική τους ασφάλεια. Πολλές γάτες απολαμβάνουν να έχουν ένα σκεπαστό κρεβάτι ή έναν χώρο που μοιάζει με κουκούλι μέσα στο σπίτι, όπου μπορούν να αποσυρθούν και να αισθάνονται ασφαλείς.

Εάν αφήνετε το σκύλο σας έξω στην περιφραγμένη αυλή σας χωρίς λουρί, βεβαιωθείτε ότι φοράει ετικέτα και έχει μικροτσίπ, και ότι το μικροτσίπ είναι καταχωρημένο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι ενημερωμένα. Παρέχετε πάντα σκιά και καταφύγιο, μαζί με νερό. Στους εσωτερικούς χώρους, τα σκυλιά συνήθως απολαμβάνουν επίσης να έχουν το δικό τους κρεβάτι για σκύλους, ενώ ειδικά τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να επωφεληθούν από την ύπαρξη ενός ορθοπεδικού κρεβατιού.

κατοικίδιο

Τα κατοικίδια χρειάζονται προστασία από τις ακραίες ζεστές και κρύες θερμοκρασίες και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες και δεν πρέπει να αναμένεται να ζουν αποκλειστικά έξω.

Πρέπει να πηγαίνουν τακτικά τουαλέτα

Πολλά είδη κατοικίδιων ζώων μπορούν να εξοικειωθούν με το σπίτι, επιτρέποντάς τους να περιφέρονται στο σπίτι χωρίς ατυχήματα.

Τα κουτάβια χρειάζονται γενικά ένα διάλειμμα για τουαλέτα κάθε μία έως δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι τριών μηνών, θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον ένα διάλειμμα για τουαλέτα κάθε τέσσερις ώρες. Θα μάθετε τις ανάγκες του δικού σας σκύλου, αλλά δεν πρέπει να περιμένετε από κανένα σκύλο να “κρατηθεί” περισσότερο από έξι ώρες. Τα ηλικιωμένα σκυλιά χρειάζονται επίσης να ανακουφίζονται συχνότερα, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν πόρτες για σκυλιά, πατάκια ή να περιμένουν τη βόλτα για να ανακουφιστούν.

Βεβαιωθείτε ότι ασκούνται τακτικά

Η σωστή φροντίδα των κατοικίδιων ζώων περιλαμβάνει επίσης την άσκηση του κατοικίδιου ζώου σας. Η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος της ψυχικής, αλλά και της σωματικής υγείας τους.

κατοικίδιο
Φωτο Pixabay | Dann Aragrim

Τα κατοικίδια ζώα επωφελούνται επίσης από την κοινωνικοποίηση, είτε αυτή είναι η τακτική αλληλεπίδραση μαζί σας, είτε όταν έρχονται καλεσμένοι, είτε οι εκδρομές εκτός σπιτιού. Διευρύνετε τους ορίζοντές τους και βελτιώστε τις δεξιότητές τους στους ανθρώπους, ενώ παράλληλα τα βοηθάτε να γνωρίσουν με ασφάλεια νέα πράγματα!

(Διαβάστε εδώ διαφορετικούς τρόπους άσκησης του σκύλου σας)

Χρειάζονται επισκέψεις σε γιατρούς και υγιεινές συνήθειες

Για να διασφαλίσετε ότι τα κατοικίδιά σας είναι υγιή και ευκίνητα, θα πρέπει να τα πηγαίνετε σε έναν αξιόπιστο κτηνίατρο για εξετάσεις ευεξίας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η τήρηση των εμβολιασμών του κατοικίδιου ζώου σας είναι απαραίτητη. Τα καθαρά δόντια και τα υγιή ούλα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν ο τριχωτός σας φίλος παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα ασθένειας, πηγαίνετε τον αμέσως στον κτηνίατρο ή στο νοσοκομείο ζώων για να νιώσει καλύτερα το συντομότερο δυνατόν.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα κατοικίδιά σας υγιή και ευτυχισμένα είναι να τα περιποιείστε τακτικά (αν χρειάζεται). Μπορεί να μην αρέσει στα σκυλιά και τις γάτες, αλλά τα μπάνια, το βούρτσισμα, το κλάδεμα των νυχιών και η αφαίρεση ψύλλων/κροτώνων μπορεί να είναι απαραίτητα για την ευημερία του κατοικίδιου ζώου σας.

Με τις παραπάνω συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, εσείς και το αγαπημένο σας κατοικίδιο είστε σε καλό δρόμο για μια ζωή κοινής και ευτυχισμένης συνύπαρξης!


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ