Τραγική η κατάσταση των ιπποειδών στον Υμηττό – «Ζητάμε την παρέμβαση του κράτους»

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση των ιπποειδών που ζουν στον Υμηττό με τους εθελοντές να παλεύουν μόνοι τους για την σίτιση, την προστασία και την διάσωσή τους. 

Χάρη στους εθελοντές που δημιούργησαν με ιδιωτική πρωτοβουλία τον οργανισμό Help Horses at Ymittos τον Αύγουστο 2023 με σκοπό να βοηθήσουν τα περίπου 90 άλογα που βρίσκονται στον Υμηττό, τα ζώα δεν αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα και την έλλειψη φροντίδας.

Οι ανάγκες όμως δεν σταματούν να αυξάνονται και οι εκκλήσεις για στήριξη και βοήθεια σε τοπικούς φορείς και το κράτος είναι συνεχόμενες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ύπαρξη αλόγων στο σημείο είναι γνωστή εδώ και χρόνια, τόσο στους κάτοικους, στους τοπικούς φορείς όσο και σε σωματεία. Ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να βρεθεί κάποια λύση.

«Ζητάμε την παρέμβαση του κράτους και την δική σας, προκειμένου να προστατευτούν και να διασωθούν τα άλογα αυτά που ζουν σε ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον για τα ίδια τόσο λόγω συνθηκών αλλά και λόγω του συγκεκριμένου ανθρώπου που δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση με την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή αυτών των ζώων», τονίζουν.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αυγενάκη και κοινοποίηση στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου – Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις για το Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι, Νατάσα Μπομπολάκη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τραγική κατάσταση ιπποειδών στον Υμηττό και ζητάει να προβούν σε άμεσες ενέργειες για τα ζώα που χρήζουν βοήθειας.

Ολόκληρη η επιστολή της «Νέμεσις»

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στο υπουργείο στο οποίο προΐστασθε και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ανήκει η μέριμνα, η φροντίδα, η ευζωία, το θεσμικό καθεστώς των ιπποειδών.

Το κράτος και δη, όταν θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκό, είναι υποχρεωμένο να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τα ζώα αυτά, όταν δεν έχουν κηδεμόνα και χρήζουν βοήθειας.

Πολύ κοντά στην Αθήνα, στον Υμηττό, ξετυλίγεται μια τραγωδία, επιτρέψτε μας να πούμε, για περίπου 90 άλογα.

Ποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος, και μάλιστα όταν καθημερινά και επί μήνες υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο και στα social media, που αναφέρονται σ’ αυτά και στα οποία γίνονται συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια, θα άφηνε τους πολίτες του να σηκώσουν ένα τέτοιο τεράστιο βάρος εκμεταλλευόμενο κατ’ ουσία το πολιτισμό τους, τη κουλτούρα τους, το σεβασμό τους προς τα ζώα;

Η μικρή συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στη σίτιση των ζώων αυτών δε μπορεί να είναι το άλλοθι του κράτους, γιατί τα έξοδα, οι ανάγκες, η προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες, η καθημερινή φροντίδα τους, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και πολλά άλλα, είναι τεράστια και οι αδύναμες πλάτες των λίγων εθελοντών δεν μπορούν σηκώσουν.

Ζητάμε κ. Υπουργέ να συγκαλέσετε μια ευρεία σύσκεψη, στην οποία να παρίστασθε ο ίδιος, των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας Αττικής, των αρμόδιων Εισαγγελέων και φυσικά των εθελοντών πολιτών και φιλοζωικών φορέων, που ασχολούνται με τη προστασία των ζώων αυτών.

Τέλος και ευκαιρίας δοθείσης θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, αν προτίθεστε να καταθέσετε νομοσχέδιο για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων αυτών, που είναι από τα πλέον κακοποιημένα, παραμελημένα και εκμεταλλευόμενα ζώα στη χώρα μας.

Εν αναμονή απάντησεώς σας, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε μια καλή χρονιά.»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άλογα του Υμηττού

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια των εθελοντών και αυτά τα άλογα:

Help Horses at Ymittos

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ