Ζάκυνθος: Νεκρά χιλιάδες προστατευόμενα τρυγόνια από κυνηγούς

Χιλιάδες προστατευόμενα τρυγόνια, όπως και άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, θανατώνονται από λαθροκυνηγούς στο νησί της Ζακύνθου, όπως αναφέρει η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή Πτηνών (CABS).

Παρά το γεγονός ότι το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1980, εκτεταμένοι μαζικοί πυροβολισμοί τρυγονιών και άλλων προστατευόμενων πτηνών καταγράφηκαν από την CABS στο νησί, το οποίο βρίσκεται κεντρικά κατά μήκος ενός εκ των σημαντικότερων διαδρομών μετανάστευσης πτηνών μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης

«Αφού λάβαμε πολυάριθμες αναφορές σχετικά με τη λαθροθηρία πουλιών στη Ζάκυνθο, αποφασίσαμε να στείλουμε μια ομάδα για να παρακολουθήσει και να καταγράψει την κατάσταση τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου», αναφέρει ο υπεύθυνος της CABS για το έγκλημα κατά της άγριας ζωής, Μπόστιαν Ντέμπερσεκ.

«Η ύπαιθρος ήταν γεμάτη με εκατοντάδες προσφάτως ανακαινισμένα πόστα, το έδαφος καλυμμένο με χρησιμοποιημένα φυσίγγια κυνηγετικών όπλων και τα υπολείμματα από προσφάτως πυροβολημένα πουλιά, όπως τρυγόνια, συκοφάγους, χελιδόνια, γεράκια, μελισσοφάγους και μία γερακίνα», συνεχίζει ο Ντέμπερσεκ προσθέτοντας ότι η περιβαλλοντική οργάνωση παρακολούθησε λιγότερο από το 25% της περιοχής που είναι κατάλληλη για κυνήγι στο νησί και βρήκε περισσότερα από 100 πόστα, όλα σε χρήση τον Απρίλιο, ενώ κατέγραψε χιλιάδες πυροβολισμούς καθ’ όλη την περίοδο της αιχμής της μετανάστευσης.



Η στάση των τοπικών αρχών απέναντι στο κυνήγι πτηνών

Η CABS τόνισε τις ανησυχίες της αναφέροντας ότι οι εμπειρογνώμονές της είχαν την εντύπωση πως το παράνομο κυνήγι πουλιών γίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεκτό από τις τοπικές αρχές, χωρίς να υπάρχει κανένα σύστημα ή τακτική για να σταματήσουν οι δράστες.

Ακόμα κι έτσι, τα συνεχή τηλεφωνήματα και οι αναφορές που έγιναν στη δασική υπηρεσία και την αστυνομία οδήγησαν τελικά στη δίωξη τριών λαθροκυνηγών. Επίσης, η CABS παρείχε στην αστυνομία αποδεικτικά βίντεο, τα οποία «αναμένεται» να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την καταδίκη τουλάχιστον 18 ακόμα λαθροκυνηγών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της οργάνωσης.

Η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα τρυγόνια, ένα από τα ταχύτερα μειούμενα είδη πουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναφέρει η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή Πτηνών. Και οι ανησυχίες εντείνονται αυτή την περίοδο, αφού το παράνομο κυνήγι την άνοιξη είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλα ελληνικά νησιά.


57.000 πτηνά εκτιμάται ότι θανατώνονται κάθε άνοιξη στα νησιά του Ιονίου

Μελέτη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE Against Bird Crime”, εκτιμά ότι 57.000 πουλιά σκοτώνονται κάθε άνοιξη στα νησιά του Ιονίου.

Ο υπεύθυνος της CABS για το έγκλημα κατά της άγριας ζωής επισήμανε: «Τα πουλιά αυτά αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλές άλλες απειλές, όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων και η ακραία ξηρασία στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασής τους. Το να πυροβολούνται σε μεγάλους αριθμούς προτού να έχουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα».


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ