ΗΠΑ: Xιλιάδες διαδηλωτές ζητούν από τον ΟΗΕ τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύστηκαν οι δρόμοι της Νέας Υόρκης το απόγευμα της Κυριακής, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων «Μπάιντεν, βάλε τέλος στα ορυκτά καύσιμα», «Τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνουν» και «Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, είναι ένας εκ των ηγετών κρατών που θα συμμετάσχουν στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», ανέφερε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία.



«Διακυβεύονται οι ζωές μας»

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα τόνισε πως οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν εντός του 2025, προτού ξεκινήσουν να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση, δεδομένου ότι η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν το 2015 στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει ένα σαφές σχέδιο δράσης, αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνει η έκθεση του ΟΗΕ, εν όψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.

Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ μια 22χρονη ακτιβίστρια που συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών, κάτι που η ίδια αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχές της Καλιφόρνια κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», αναφέρει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ