Η πρώτη, από τις συνολικά 277 τουρμπίνες, του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο τέθηκε σε λειτουργία σε ένα εργοτάξιο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει ρεύμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες 6 εκατομμυρίων σπιτιών στη Βρετανία ετησίως.
Εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για το περιβάλλον και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε αυτό, η αναζήτηση λύσεων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να φέρνει απτά αποτελέσματα. Η πρώτη ανεμογεννήτρια που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, στη Βόρεια Θάλασσα, τέθηκε σε λειτουργία και ξεκίνησε να τροφοδοτεί με ρεύμα βρετανικά σπίτια και επιχειρήσεις.
Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Guardian, επιβεβαιώθηκε πως το εργοτάξιο της Dogger Bank, που βρίσκεται 70 ναυτικά μίλια ή 130 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Γιόρκσαϊρ, άρχισε να παράγει ενέργεια το Σαββατοκύριακο, καθώς η πρώτη από τις 277 τουρμπίνες του συνδέθηκε στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Με την ολοκλήρωση του έργου, που αναπτύσσεται από κοινού από τη βρετανική SSE και τις νορβηγικές Equinor και Vårgrønn, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του 2026, αναμένεται να παράγονται 3,6 GW ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργεια αρκετή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 6 εκατομμυρίων σπιτιών στη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε πως το έργο είναι «κρίσιμο για την παραγωγή ανανεώσιμης, αποδοτικής ενέργειας που θα μπορεί να τροφοδοτήσει τα βρετανικά σπίτια από τις βρετανικές θάλασσες». Η έγκριση του του έργου από τον πρωθυπουργό τής χώρας έπεται εβδομάδων έντονης κριτικής που δέχθηκε από τους υποστηρικτές των πράσινων εκστρατειών, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για οπισθοχώρηση στις πολιτικές του όσον αφορά την επίτευξη των στόχων τού «καθαρού μηδέν» (Net Zero), επιδιώκοντας να καταστήσει την ενεργειακή μετάβαση σε ένα βασικό πεδίο πολιτικής διαμάχης.
Ένα «δώρο στον Πούτιν»
Η κυβέρνηση λογοκρίθηκε και τον περασμένο μήνα, όταν σε μια καταστροφική ενεργειακή δημοπρασία δεν εξασφαλίστηκε κανένα συμβόλαιο για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα για έργα ισχύος 5 GW – αρκετά για να τροφοδοτήσουν 8 εκατομμύρια σπίτια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κίερ Στάρμερ, ανέφερε ότι η έλλειψη επένδυσης στην αιολική ενέργεια από πλευράς τής κυβέρνησης του Σούνακ είναι ένα «δώρο στον Πούτιν, ο οποίος στραγγάλισε τη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, από την οποία είμαστε εξαρτημένοι».
Κατά το τελευταίο έτος, το κόστος των υλικών, της εργασίας και της χρηματοδότησης κατέγραψε απότομες αυξήσεις για τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων. Νωρίτερα φέτος, η σουηδική ενεργειακή εταιρεία Vattenfall δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εργασίες στο αιολικό πάρκο Norfolk Boreas, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, διότι δεν ήταν πλέον κερδοφόρο εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Dogger Bank, αξίας 9 δισεκατομμυρίων λιρών (10,4 δισ. ευρώ) «όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας κρατήσει σε τροχιά προς τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Από την πλευρά του, ο Άλιστερ Φίλιπς-Ντέιβις, διευθύνων σύμβουλος της SSE, της πολυεθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα στο Περθ της Σκωτίας, που είναι μέλος της κοινοπραξίας κατασκευής του Dogger Bank, δήλωσε: «Έγιναν πολλές συζητήσεις για την ανάγκη δημιουργίας εγχώριων ενεργειακών προμηθειών, αλλά αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση σε μαζική κλίμακα».
Οι προγραμματιστές του έργου δήλωσαν πως κάθε περιστροφή των πτερυγίων μήκους 107 μέτρων της πρώτης τουρμπίνας της Dogger Bank, θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο βρετανικό σπίτι για δύο ημέρες. Πέρυσι, η SSE έθεσε σε λειτουργία ένα άλλο τεράστιο αιολικό έργο – το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σκωτίας, το Seagreen.
Η εκτίναξη των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία εν μέρει συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα της Βρετανίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει θέσει ως στόχο την απαλλαγή τού βρετανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2035, κάτι που οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να έχουν πετύχει έως το 2030.
Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη των εν λόγω στόχων, σε μια αγορά που βασίζεται επί του παρόντος κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα.
Με πληροφορίες από Guardian