Πώς μπορώ να ξέρω εάν ο σκύλος μου έχει πυρετό;

Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει πυρετό;

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σκύλου μας είναι πολύ σημαντική, καθώς -όπως ακριβώς και σ’ εμάς- όταν είναι αυξημένη υποδηλώνει ότι ο οργανισμός του αντιδρά και προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποια φλεγμονή ή λοίμωξη. Υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε οι ίδιοι, όμως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε μπορούμε να χειριστούμε μόνοι μας την κατάσταση και πότε είναι απαραίτητη η βοήθεια από τον κτηνίατρό μας.

Είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη ότι όταν η μύτη ενός σκύλου είναι ξηρή και ζεστή, τότε αυτό πρόκειται για μία ένδειξη πυρετού. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, οι ενδείξεις δεν είναι τόσο εμφανείς.

Ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει, ως ιδιοκτήτες σκύλων, να γνωρίζουμε, είναι ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός τους κυμαίνεται μεταξύ 38,3 και 39,4 βαθμών Κελσίου. Αν η θερμοκρασία αυτή υπερβεί τους 40,5 βαθμούς Κελσίου, τότε τα πράγματα αρχίζουν αν γίνονται επικίνδυνα και η υγεία του σκύλου μας να απειλείται.


Πώς θα διαπιστώσω εάν ο σκύλος μου έχει πυρετό;

Σίγουρα δεν είναι από τα ευκολότερα πράγματα να κάνει κανείς, αν και η διαδικασία είναι σαφής και απλή. Ο τρόπος που μετράμε τη θερμοκρασία του σκύλου μας διαφέρει από εκείνον που μετράμε τη δική μας μόνο ως προς το μέρος του σώματος όπου τοποθετείται το θερμόμετρο. Κι ενώ ακούγεται απλό, στην πράξη συνήθως δεν είναι και τόσο.

Για να μετρήσουμε, λοιπόν, τη θερμοκρασία του σκύλου μας, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το θερμόμετρο 2,5 με 5 εκατοστά στον πρωκτό του. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο να μην ενοχληθεί από αυτό και να παραμείνει ακίνητος, επομένως θα είναι απαραίτητη η βοήθεια κάποιου μέλους της οικογένειας, το οποίο θα κρατάει τον σκύλο όσο εσείς θα πραγματοποιείτε τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να λιπάνετε το θερμόμετρο με βαζελίνη ή αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα λίπανσης που έχουν ως βάση το νερό.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό θερμόμετρο, ο χρόνος μέτρησης θα πρέπει να φτάνει περίπου στα 3 λεπτά, ενώ αν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικό θερμόμετρο 1 λεπτό μέτρησης είναι αρκετό. Αν η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και θερμόμετρα στην αγορά που μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του σκύλου από το αυτί του.

Photograph by Tima Miroshnichenko/Pexels
Photograph by Tima Miroshnichenko/Pexels

Πότε πρέπει να μετρήσω τη θερμοκρασία του σκύλου μου;

Εάν ο σκύλος παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του, με όποιον τρόπο τελικά επιλέξουμε να το κάνουμε, ειδάλλως θα πρέπει να τον μεταφέρουμε στον κτηνίατρό μας για να εκτελέσει τη διαδικασία ο ίδιος και να διαπιστωθεί εάν ο σκύλος έχει πράγματι πυρετό.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας παρακινήσουν να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σκύλου μας είναι τα εξής:

  • Κοιμάται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ξαφνικά δεν έχει όρεξη για φαγητό ή νερό
  • Ξαφνικά δεν έχει όρεξη για παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες (βόλτα, μπάνιο κ.α.)
  • Κάνει εμετούς
  • Βήχει

Εάν η θερμοκρασία του δεν είναι ανησυχητικά υψηλή, δηλαδή πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, τότε συνήθως μπορούμε να βοηθήσουμε μόνοι μας τον σκύλο μας, κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το νερό να είναι δροσερό, αλλά όχι παγωμένο.

Εάν όμως η θερμοκρασία του σκύλου μας ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθούμε κατευθείαν στον κτηνίατρό μας. Ενώ ο σκύλος μπορεί να αντέξει χωρίς φαγητό, η έλλειψη νερού ενδέχεται να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ