Τα 10 πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε για τα κατοικίδια και τα ζώα το 2023

Αγαπάμε τα ζώα και τα κατοικίδια συντροφιάς και ό,τι έχει να κάνει με αυτά, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παρακολουθούμε τις επιστημονικές μελέτες που εμβαθύνουν σε αυτό που τα κάνει – και τα ζώα γενικότερα – να λειτουργούν.

Ήταν μια σπουδαία χρονιά για τις επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τα ζώα.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε 10 συναρπαστικά νέα ευρήματα σχετικά με τον κόσμο των ζώων και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μαζί τους.

Οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Processes τον Νοέμβριο, δύο Αμερικανοί επιστήμονες κατέγραψαν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου όταν οι εξημερωμένες γάτες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους – συμπεριλαμβανομένου μιας παιχνιδιάρικης έκφρασης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε ένα καφέ για γάτες στο Λος Άντζελες, όπου παρακολούθησαν μια ομάδα περίπου 50 γατών.

Οι αρουραίοι μπορεί να έχουν φαντασία

Οι αρουραίοι τείνουν να έχουν κακή φήμη μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι πρέπει να τους δώσουμε πολύ περισσότερα εύσημα ως είδος.

Τον Νοέμβριο, ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes του Janelia Research Campus διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι μπορούν να πλοηγηθούν σε έναν χώρο που έχουν εξερευνήσει προηγουμένως χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν αυτό που γενικά θεωρούμε ως φαντασία.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης φέρεται να δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που δείχνει ότι τα μη ανθρώπινα ζώα μπορούν να ενεργοποιήσουν την αναπαράσταση του εγκεφάλου για μέρη που βρίσκονται μακριά από αυτά.

«Πρόκειται για ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο ενός συγκεκριμένου τύπου φαντασίας, που μας επιτρέπει να προβάλλουμε τον εαυτό μας στο παρελθόν ή στο μέλλον, μέσα σε ένα συγκεκριμένο σενάριο», δήλωσε ο ερευνητής Τσονγκσί Λάι.

Ένα νέο φάρμακο μπορεί να παρατείνει τη ζωή του σκύλου σας

Ο τυπικός σκύλος ζει δυστυχώς μόνο περίπου 10 έως 13 χρόνια – και οι μεγαλόσωμες ράτσες τείνουν να έχουν ακόμα μικρότερη διάρκεια ζωής. Δεδομένου αυτού, οι λάτρεις των σκύλων χάρηκαν αυτό το φθινόπωρο όταν ένα νέο πειραματικό φάρμακο μακροζωίας για τα κατοικίδιά τους έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το φάρμακο βρίσκεται στα σκαριά από την κτηνιατρική εταιρεία βιοτεχνολογίας Loyal. Και παρόλο που δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές, ένας αξιωματούχος του FDA ανέφερε σε επιστολή του προς την εταιρεία ότι τα αρχικά του δεδομένα είναι “επαρκή” για να δείξουν “μια λογική προσδοκία αποτελεσματικότητας”, ανέφεραν οι New York Times τον Νοέμβριο.

Στην πραγματικότητα, η επιστολή σημαίνει ότι το φάρμακο έχει εκπληρώσει μια απαίτηση για “διευρυμένη έγκριση υπό όρους”, μια επιταχυνόμενη έγκριση για αναγκαία φάρμακα που απαιτούν πολύπλοκες ή ιδιαίτερα δύσκολες μελέτες για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα.

Οι θηλυκοί βάτραχοι μπορεί να προσποιούνται τον θάνατό τους για να αποφύγουν ανεπιθύμητες προσεγγίσεις

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science τον Οκτώβριο, τα θηλυκά ευρωπαϊκά κοινά βατράχια προσποιούνται ότι είναι νεκρά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη προσοχή των αρσενικών. Οι ερευνητές ονομάζουν τη συμπεριφορά “τονική ακινησία”.

Για να καταλάβουμε γιατί οι βάτραχοι κάνουν τόσο μεγάλες προσπάθειες, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς είναι η περίοδος ζευγαρώματος γι’ αυτές. Η ερευνήτρια Καρολίν Ντίτριχ δήλωσε στο ABC News ότι οι Ευρωπαίοι κοινοί βάτραχοι επιδίδονται σε μια σύντομη αλλά “εκρηκτική” περίοδο αναπαραγωγής, κατά την οποία τα αρσενικά ανταγωνίζονται μανιωδώς για να αποκτήσουν πρόσβαση στα θηλυκά.

Κατά τη διαδικασία, τα αρσενικά επιδίδονται επίσης σε “παρενόχληση”, “σεξουαλικό εξαναγκασμό” και “εκφοβισμό” των θηλυκών, σύμφωνα με τη μελέτη. Το να προσποιούνται ότι είναι νεκροί είναι κάτι που οι θηλυκοί βάτραχοι φαίνεται ότι έχουν εξελιχθεί να κάνουν για να επιβιώσουν την περίοδο ζευγαρώματος.

Οι πιγκουίνοι Chinstrap κοιμούνται πάνω από 10.000 φορές την ημέρα

Ένας πιγκουίνος chinstrap κοιμάται πάνω από 10.000 φορές την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, οι πιγκουίνοι αυτοί κοιμούνται πάνω από 10.000 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας την τεχνική του “μικροΰπνου” για να επιβιώνουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιγκουίνοι chinstrap έχουν εξελιχθεί ώστε να κάνουν αυτούς τους “μικροΰπνους” για να παραμένουν σε επιφυλακή έναντι των απειλών των θηρευτών και να ξεκουράζονται όσο μπορούν, ενώ ζουν σε μια θορυβώδη ομάδα.

Τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια γάτες ή σκύλους μπορεί να έχουν λιγότερες τροφικές αλλεργίες

Σε μια σημαντική νίκη για τα παιδιά που εκλιπαρούν τους γονείς τους για κατοικίδια ζώα, ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι εκείνα που εκτίθενται σε κατοικίδιες γάτες ή σκύλους εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ή της πρώιμης βρεφικής ηλικίας τείνουν να έχουν λιγότερες τροφικές αλλεργίες από τα παιδιά που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό PLOS One και περιελάμβανε πάνω από 65.000 βρέφη, έδειξε ότι τα παιδιά με σκύλους εσωτερικού χώρου είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στα αυγά, το γάλα και τους ξηρούς καρπούς.

Όσα είχαν γάτες ως κατοικίδια είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στα αυγά, το σιτάρι και τη σόγια.

Οι γλάροι μπορεί να αποφασίζουν τι θα φάνε παρατηρώντας τους ανθρώπους

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο υποδεικνύει ότι οι γλάροι αποφασίζουν τι θέλουν να φάνε μελετώντας τις προτιμήσεις των ανθρώπων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ μελέτησαν καταφερτζήδες γλάρους στο θέρετρο του Μπράιτον και διαπίστωσαν ότι τα πουλιά έλκονταν προς τα τρόφιμα που ενδιέφεραν τους ανθρώπους.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι τα ζώα μαθαίνουν το ένα από το άλλο, σπάνια βλέπουμε ζώα να μαθαίνουν από ένα εντελώς διαφορετικό είδος όταν πρόκειται για τις προτιμήσεις ττροφών», δήλωσε ο Πολ Γκράχαμ, καθηγητής νευροηθολογίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Σάσεξ.

«Οι γλάροι δεν εξελίχθηκαν ώστε να τους αρέσουν τα τσιπς», πρόσθεσε. «Με την πάροδο του χρόνου έπρεπε να μάθουν να συνυπάρχουν με τους ανθρώπους προκειμένου να βρίσκουν τροφή. Επομένως, αυτό είναι ένα σημάδι ευφυΐας».

Οι άνθρωποι μπορούν να μαντέψουν σωστά τη σημασία των χειρονομιών των χιμπατζήδων και των μπονόμπο

Οι άνθρωποι μπορεί να κατανοούν τις χειρονομίες που κάνουν άλλοι μεγάλοι πίθηκοι – συγκεκριμένα οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο – παρόλο που εμείς οι ίδιοι δεν τις χρησιμοποιούμε πια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology τον Ιανουάριο υποδεικνύει ότι έχουμε διατηρήσει ένα “προγονικό σύστημα” επικοινωνίας, παρά την απόκλισή μας από τους άλλους πιθήκους.

Χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους στη Σκωτία εξέτασαν την κατανόηση από τους ανθρώπους 10 κοινών χειρονομιών των χιμπατζήδων και των μπονόμπο.

Περίπου 5.500 συμμετέχοντες είδαν βίντεο με χειρονομίες πιθήκων και στη συνέχεια κλήθηκαν να επιλέξουν τη σημασία τους από τέσσερις πιθανές απαντήσεις. Οι άνθρωποι μάντεψαν με ακρίβεια το νόημα σε ποσοστό άνω του 50% των περιπτώσεων.

«Οι άνθρωποι χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς να βλέπουν τα αποτελέσματα ή τις περιβάλλουσες συμπεριφορές μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι χειρονομίες των χιμπατζήδων και των μπονόμπο», φέρεται να δήλωσε η Κίρστι Ε. Γκράχαμ, μία από τις συν-συγγραφείς της μελέτης.

Η γάτα σας θα έτρωγε 2.084 είδη αν την αφήνατε

Η γάτα σας μπορεί να φαίνεται γαλήνια -ακόμη και εντελώς αγγελική- όταν κοιμάται στην αγκαλιά σας, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι μέσα της υπάρχει ένα θηρίο.

Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications τον Δεκέμβριο, οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα – όσες έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο – θα φάνε 2.084 διαφορετικά είδη.

Μεταξύ αυτών είναι πουλιά, ερπετά, αμφίβια, έντομα και θηλαστικά.

Ερευνητές δήλωσαν ότι οι γάτες είναι “από τα πιο προβληματικά χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο”, καθώς συνδέονται με την εξαφάνιση περισσότερων από 60 ειδών παγκοσμίως.

Τα κοκόρια μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις αντανακλάσεις τους

Τα κοκόρια μπορεί να είναι πολύ πιο σοφά από ό,τι νομίζουμε. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι κόκορες μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη.

Τον Οκτώβριο, ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι κόκορες μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε έναν καθρέφτη – ένα κλασικό τεστ αυτογνωσίας στα ζώα. Μεταξύ των ζώων που έχουν επίσης περάσει το λεγόμενο τεστ του καθρέφτη είναι οι μεγάλοι πίθηκοι, τα ρινοδέλφινα, οι ελέφαντες, οι καρακάξες και τα κοράκια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα κάνουν τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τη νοημοσύνη και άλλων ζώων.

«Τα κοτόπουλα είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι νομίζετε», δήλωσε στους New York Times η Σόνια Χιλλεμάχερ, συν-συγγραφέας της μελέτης. Πράγματι, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να μετρήσουν και είναι ικανά για ενσυναίσθηση.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ