Τα σκυλιά ανιχνεύουν το μετατραυματικό στρες μυρίζοντας την αναπνοή των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι σκύλοι υποστήριξης που έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τις επερχόμενα φλας-μπάκ διαταραχών μετατραυματικού στρες (PTSD), στους ανθρώπους μπορούν επίσης να διδαχθούν να ανιχνεύουν αυτά τα επεισόδια μυρίζοντας την αναπνοή τους, όπως δείχνει μια νέα πιλοτική μελέτη.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας του Καναδά, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Frontiers in Allergy.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι η ευαίσθητη μύτη των σκύλων μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια πολλών δυνητικά επικίνδυνων ιατρικών καταστάσεων, όπως μια επικείμενη επιληπτική κρίση ή ένα ξαφνικό χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Αλλά μέχρι αυτή την έρευνα, ήταν άγνωστο αν η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης των σκύλων μπορεί να διακόψει ένα επεισόδιο μετατραυματικού στρες ή να προειδοποιήσει τους κηδεμόνες τους για αυτά τα επερχόμενα συμπτώματα που ωθούνται από τις υπενθυμίσεις του τραύματος, δήλωσε στο UPI η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Λόρα Κιρόγια, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Dalhousie.

Οι σκύλοι υπηρεσίας PTSD «είναι εκπαιδευμένοι να ανταποκρίνονται σε μικροσκοπικά συμπεριφορικά και σωματικά ερεθίσματα, όπως η νευρικότητα, το σφίξιμο της γροθιάς, οι μυϊκές συσπάσεις ή η αυξημένη αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός», δήλωσε η Κιρόγια. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τουλάχιστον μερικοί σκύλοι μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν αυτά τα επεισόδια μέσω της αναπνοής».

Εάν οι σκύλοι αντιδρούσαν στους δείκτες στρες στην αναπνοή, οι ερευνητές υποπτεύονταν ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν τα επεισόδια PTSD σε ένα προγενέστερο στάδιο, καθιστώντας τις παρεμβάσεις τους πιο αποτελεσματικές.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα “προφίλ οσμής” πτητικών οργανικών ενώσεων, μόρια που εκπέμπονται σε εκκρίσεις όπως ο ιδρώτας και επηρεάζονται από τη γενετική, την ηλικία, τις δραστηριότητες και άλλες μεταβλητές.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι ικανοί να ανιχνεύουν αυτές τις ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με το ανθρώπινο στρες. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει κατά πόσον οι σκύλοι θα μπορούσαν να μάθουν να ανιχνεύουν αυτές τις ενώσεις που σχετίζονται με τα συμπτώματα της PTSD.

Η μελέτη είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων εμπειρογνωμοσύνης του εργαστηρίου κλινικής ψυχολογίας με επικεφαλής τη Σέρι Στιούαρτ και του εργαστηρίου όσφρησης σκύλων με επικεφαλής τον Σιμόν Γκαντμπουά, και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Dalhousie.

Οι δότες παρακολούθησαν συνεδρίες στις οποίες τους υπενθύμιζαν τις τραυματικές τους εμπειρίες φορώντας διαφορετικές μάσκες προσώπου. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα επίπεδα άγχους και τα συναισθήματά τους.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες προσέλαβαν 25 σκύλους συντροφιάς για να εκπαιδευτούν στην ανίχνευση οσμών. Δύο από αυτά – η Άιβι και η Κάλι – ήταν αρκετά ικανά και κινητοποιημένα ώστε να ολοκληρώσουν τη μελέτη.

Και οι δύο σκύλοι διδάχθηκαν να αναγνωρίζουν την οσμή-στόχο από κομμάτια των μασκών προσώπου, επιτυγχάνοντας 90% ακρίβεια στη διάκριση μεταξύ ενός στρεσαρισμένου και ενός μη στρεσαρισμένου δείγματος.

Στη συνέχεια, τα σκυλιά παρουσιάστηκαν με μια σειρά δειγμάτων, ένα κάθε φορά, για να διαπιστωθεί αν μπορούσαν ακόμα να ανιχνεύσουν σωστά τις πτητικές οργανικές ενώσεις που σχετίζονται με το στρες. Σε αυτό το δεύτερο πείραμα, το ποσοστό ακρίβειας της Άιβι ήταν 74% και της Κάλι 81%.

Ο Δρ Τζέρι Κλάιν, επικεφαλής κτηνίατρος της Αμερικανικής Λέσχης Κένελ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο UPI ότι “είναι ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο ότι οι σκύλοι μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν από PTSD ή ίσως άλλες μορφές τραύματος. Οι δοκιμές αυτές θα πρέπει να επικυρωθούν σε μεγαλύτερο επίπεδο”.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: Οι σκύλοι διαθέτουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη αίσθηση της όσφρησης από τους ανθρώπους, με 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους σε σύγκριση με τα έξι εκατομμύρια υποδοχείς των ανθρώπων, δήλωσε ο Κλάιν.

Ωστόσο, «μπορεί να μην έχουν όλοι οι σκύλοι την ίδια ικανότητα ή διάθεση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φυσικά χαρίσματα με τον ίδιο τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι οι σκύλοι υπηρεσίας επιλέγονται με βάση τις ικανότητές τους και την προθυμία τους να εκπαιδευτούν για την αξιοποίηση αυτών των παραγόντων. «Συχνά, αυτά τα σκυλιά προέρχονται από παρόμοιες φυλές ή τύπους σκύλων, ή ακόμη και από υποσύνολα οικογενειών σκύλων, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα», πρόσθεσε.

Πηγή: upi.com


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ