Τι πρέπει να προσέχουμε στην ετικέτα της τροφής του κατοικίδιού μας – 6 κύρια σημεία

«Είμαστε ό,τι τρώμε».

Φράση πολύ αληθινή, με βαθιές ρίζες στην πραγματικότητα, αφού όλοι μας γνωρίζουμε ότι η γενικότερη υγεία μας επηρεάζεται καθοριστικά από τη διατροφή μας. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους έμβιους οργανισμούς του πλανήτη.

Το pet-in.gr αναρωτήθηκε ποιά είναι τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να προσέχει ένας κηδεμόνας ζώου συντροφιάς κατά την αγορά της τροφής του. Αναζητήσαμε, λοιπόν, συμβουλές προερχόμενες από διαπιστευμένους οργανισμούς και έμπειρους κτηνιάτρους, προκειμένου να συνθέσουμε μια απλή απάντηση, η οποία μπορεί να συνοψιστεί σε 6 κύρια σημεία.

Πριν την παράθεση των 6 σημείων που θα πρέπει να προσέχουμε στην ετικέτα της κάθε υποψήφιας προς αγορά ζωοτροφής, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κτηνίατροι των οποίων τις συμβουλές εμπιστευθήκαμε συμφωνούν ότι ο αντίκτυπος της διατροφής στην υγεία και την ευημερία του κάθε ζώου δε χωράει αντιρρήσεις. Είναι κάτι που θεωρείται πλέον κεκτημένη γνώση και κανείς δε μπορεί να διαψεύσει την εγκυρότητά της, αφού υποστηρίζεται από ένα μεγάλο σύνολο εμπεριστατωμένων επιστημονικών δεδομένων.

Τα 6 κύρια σημεία

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι βέβαιο ότι δεν περιορίζεται στην ανάγνωση της ετικέτας μιας τροφής. Ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτο και πολύ καθοριστικό βήμα, αφού η τροφή που αγοράζουμε είναι η «πρώτη ύλη», την οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας για να δομήσουμε μια διατροφή που θα προσφέρει μια καλύτερη ζωή στο ζώο μας, ίσως ακόμη και «χαρίζοντάς» του λίγα παραπάνω χρόνια. Εξάλλου, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ανθρώπων, αφού ένας χρόνια παχύσαρκος άνθρωπος παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει παθήσεις που ενδέχεται να μειώσουν το χρόνο ζωής του ή απλώς να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του.

Έχοντας εξασφαλίσει ότι είναι κατανοητό ότι η σημασία της διατροφής είναι καθοριστική, ας δούμε ποιά είναι τα 6 κύρια σημεία που θα πρέπει να διαβάσουμε στην ετικέτα:

1) Δήλωση AAFCO

Η Αμερικανική Ένωση Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των διατροφικών προτύπων για τις τροφές για κατοικίδια ζώα που παράγονται στις ΗΠΑ. Τα πρότυπα καθορίζονται εργαστηριακά και βασίζονται σε επιστημονικά έγκυρα δεδομένα, ενώ διακρίνονται ανάλογα με το είδος του ζώου, αφού οι ανάγκες μιας γάτας κι ενός σκύλου, για παράδειγμα, είναι διαφορετικές.

Αναζητήστε στην ετικέτα τη σχετική δήλωση ότι η τροφή πληροί τις διατροφικές οδηγίες της AAFCO. Αυτό διασφαλίζει ότι η τροφή έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

2) Κατάλογος συστατικών

Ο κατάλογος συστατικών είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της ετικέτας. Αναζητήστε συστατικά που προέρχονται από κρέας, λαχανικά και φρούτα. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν υποπροϊόντα ή πληρωτικά υλικά, όπως καλαμπόκι, σιτάρι ή σόγια. Τα συστατικά αυτά παρέχουν μικρή θρεπτική αξία, ενώ ορισμένα ζώα ενδέχεται να έχουν δυσκολία στην πέψη.

3) Εγγυημένη ανάλυση

Η εγγυημένη ανάλυση πρόκειται για μια ανάλυση της περιεκτικότητας της τροφής σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του λίπους, των φυτικών ινών και της περιεχόμενης υγρασίας. Οι εν λόγω πληροφορίες μπορούν να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στη σύγκριση διαφορετικών τροφών, ώστε να επιλέξετε αυτή που ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας, σε συμφωνία με τα όσα σας έχει συμβουλεύσει ο κτηνίατρός σας.

4) Διατροφικές οδηγίες

Οι διατροφικές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε την ποσότητα τροφής που πρέπει να παρέχετε στο κατοικίδιο ζώο σας με βάση το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να αποφύγετε την χαμηλή κατανάλωση ή την υπερκατανάλωση.

5) Πληροφορίες εταιρείας παραγωγής

Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία παραγωγής της τροφής, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και των στοιχείων επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ερευνήσετε την εταιρεία και να βεβαιωθείτε ότι έχει καλή φήμη για την παραγωγή ποιοτικών τροφών για κατοικίδια ζώα.

6) Ημερομηνία λήξης

Αυτονόητο, αφού οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να κοιτάμε την ημερομηνία λήξης σε κάθε προϊόν που αγοράζουμε, αλλά δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης στην τροφή, αφού η ληγμένη τροφή μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας και θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Photograph by Karsten Winegeart
Photograph by Karsten Winegeart

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η ανάγνωση της ετικέτας στην τροφή του κατοικίδιου ζώου σας αποτελεί βασικό μέρος του να είστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων. Κατανοώντας τι πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας ακολουθεί τη διατροφή που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο.

Και φυσικά, όπως πάντα άλλωστε, η συμβολή του κτηνίατρού σας είναι καθοριστική. Ζώα με συγκεκριμένες παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή να προσαρμόσουν τις ποσότητες που λαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ένα υγιές κατοικίδιο.

Μπορείτε, επίσης, αφού κάνετε την έρευνά σας στο κατάστημα απ’ όπου αγοράζετε τροφή για το κατοικίδιό σας, να ελέγξετε αν τηρούνται τα παραπάνω κριτήρια και στη συνέχεια να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας. Ειδάλλως, ίσως να είναι κι εκείνος σε θέση να σας προτείνει κάποια τροφή και να ακολουθήσετε την αντίστροφη διαδικασία: να την βρείτε στο εμπόριο και να επικυρώσετε την αξία της χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κριτήρια.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ