Αγγλία: Οι ομάδες προστασίας των ζώων χάνουν τη δικαστική προσφυγή για τα γενετικά τροποποιημένα πτηνά

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δισεκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα πτηνά που αναπτύσσονται με αφύσικους ρυθμούς σε εργοστασιακές φάρμες θα αφεθούν να υποφέρουν, καθώς ο δικαστής απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παράβασης των κανονισμών που αφορούν την καλή διαβίωση των ζώων.

Οι ακτιβιστές που υπερασπίζονται την ευημερία των ζώων δήλωσαν ότι δισεκατομμύρια κοτόπουλα έχουν αφεθεί να ζήσουν μια «εντελώς άθλια ζωή», μετά την αποτυχία τής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη νομιμότητα των φυλών ταχείας ανάπτυξης, οι οποίες υποφέρουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Η Humane League UK (THL), που εκπροσωπήθηκε από την Advocates for Animals, υποστήριξε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος τής χώρας, Τερέζ Κόφι, διέπραξε νομικό σφάλμα επιτρέποντας στους αγρότες στην Αγγλία να διατηρούν τα αποκαλούμενα “Frankenchickens”, τα οποία φτάνουν στο βάρος σφαγής των περίπου 2,2 κιλών σε 34 έως 36 ημέρες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι δικηγόροι τής THL ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική τού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής παραβιάζει τους κανονισμούς για την καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων του 2007 (Wofar), σύμφωνα με τους οποίους: «Τα ζώα μπορούν να διατηρούνται για γεωργικούς σκοπούς μόνο εάν μπορεί εύλογα να αναμένεται, βάσει του γονότυπου ή του φαινότυπού τους, ότι η διατήρησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επιζήμιες επιπτώσεις για την υγεία ή την ευημερία τους».

Photograph by Zoe Schaeffer/Unsplash
Photograph by Zoe Schaeffer/Unsplash

«Αυτή η χώρα και τα ζώα της αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο»

Παρ’ όλα αυτά, σε γραπτή απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη απορρίπτοντας την προσφυγή, ο Σερ Ρος Κράνστον δήλωσε ότι η Κόφι δεν είχε επισήμως εγκρίνει κάποια παράνομη συμπεριφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Σιν Γκίφορντ, διευθύνων σύμβουλος τής THL, δήλωσε: «Τα ταχέως αναπτυσσόμενα “Frankenchickens” ζουν εντελώς άθλιες ζωές και πιστεύουμε ότι το νομικό σύστημα αποτυγχάνει να επιληφθεί του θέματος. Η Defra θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα πτηνά δεν θα υπομένουν πλέον οδυνηρές παραμορφώσεις στα πόδια, ανοιχτές πληγές και καρδιακές προσβολές εξαιτίας των γονιδίων τους».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο διευθύνων σύμβουλος τής THL τόνισε: «Τώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο σκεπτόμενα, αισθανόμενα ζώα θα αφεθούν να υποφέρουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πτηνά και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης τής άσκησης έφεσης κατά της απόφασης αυτής. Αυτή η χώρα και τα ζώα της αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο».

Περίπου το 90% του 1 δισεκατομμυρίου των πτηνών που σφάζονται κάθε χρόνο είναι φυλές με ταχύτερη ανάπτυξη. Η THL δήλωσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο πεθαίνουν πριν από τη σφαγή στις βρετανικές φάρμες κάθε εβδομάδα, εξαιρουμένων των θανάτων από τη γρίπη των πτηνών. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η Τερέζ Κόφι είχε παρανόμως παραλείψει να παρακολουθεί και να διώκει όπως προβλέπεται από τον νόμο τους αγρότες που διατηρούν τα εν λόγω πτηνά και ότι είχε αγνοήσει την επιστημονική συναίνεση σχετικά με τα δεινά που υφίστανται.

Photograph by Brett Jordan/Unsplash
Photograph by Brett Jordan/Unsplash

«Μια χαμένη ευκαιρία να γίνει η σημαντικότερη αλλαγή για τα ζώα εδώ και 200 χρόνια»

Παρά ταύτα, ο Κράνστον δήλωσε ότι η Κόφι «έχει εξετάσει τη βιβλιογραφία, έχει λάβει συμβουλές εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων από την APHA (Animal and Plant Heath Agency), δέχεται ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για θέματα ευημερίας με τα πτηνά κρεατοπαραγωγής ταχείας ανάπτυξης, αλλά θεωρεί ότι μπορούν να διατηρούνται χωρίς επιπτώσεις στην ευημερία τους, δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία των πτηνών τόσο με τις φυλές ταχείας όσο και με τις φυλές βραδείας ανάπτυξης. Κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να ειπωθεί, νομικά, ότι η Υπουργός ενήργησε κατά παράβαση των νόμιμων καθηκόντων της», ανέφερε ο Σερ Ρος Κράνστον, ο οποίος εξέδωσε τη γραπτή απόφαση.

Η Wofar κατά συνέπεια, προσέθεσε ο ίδιος, «ρίχνει το βάρος στους αγρότες να αποφασίσουν εάν δεδομένου του γονότυπου ή του φαινότυπού τους μπορούν να διατηρηθούν σε κατάλληλες συνθήκες χωρίς προφανείς ή επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία ή την ευημερία τους».

Η Έντι Μπόουλς, συνιδρύτρια της Advocates for Animals και δικηγόρος τής THL, δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε ότι τα ελάχιστα πρότυπα που υπάρχουν για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων σημαίνουν κάτι στην πράξη. Αν η κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση αυτής της τυποποιημένης πρακτικής του κλάδου, τότε ποιος είναι;”

Η RSPCA, η οποία ενήργησε ως παρεμβαίνουσα στην υπόθεση, έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία να γίνει η σημαντικότερη αλλαγή για τα ζώα εδώ και 200 χρόνια».


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ