Έρευνα: Περισσότερα κατοικίδια, αλλά λιγότεροι ιδιοκτήτες φέτος σε σχέση με το 2022

Μια νέα έρευνα εκτιμά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν σήμερα 38 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα, αλλά το ποσοστό των νοικοκυριών με κατοικίδιο έχει υποχωρήσει από το 62% που βρισκόταν το 2022 στο 57%.


Η καταμέτρηση του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων

Πρακτικά, τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,2 εκατομμύρια λιγότερα σπίτια έχουν κατοικίδιο εν συγκρίσει με πέρυσι. Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι περισσότερα κατοικίδια ζώα ζουν πλέον σε λιγότερα σπίτια, καθώς οι ιδιοκτήτες δίνουν τον δικό τους αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του κόστους ζωής.

Εν τω μεταξύ, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα ζώα με έδρα την Ανατολική Αγγλία προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζει «κατακλυσμό ζήτησης» για βοήθεια, με τους νεότερους ιδιοκτήτες να αισθάνονται ιδιαίτερα την πίεση και τα επίπεδα των αιτήσεων επανένταξης για ορισμένα είδη ζώων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Η τελευταία αυτή εικόνα αποτυπώνεται στη δημοσίευση της ετήσιας μελέτης για τον πληθυσμό των κατοικίδιων ζώων, που διενεργήθηκε από την UK Pet Food, γνωστή παλαιότερα ως Ένωση Κατασκευαστών Τροφίμων Ζώων Συντροφιάς, η οποία καταμετρά τον πληθυσμό των κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο για περισσότερα από 15 έτη.

Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 9.000 νοικοκυριά, εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα 38 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα που ζουν σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αύξηση της τάξεως του 9% συγκριτικά με το περασμένο έτος. Ωστόσο, το ποσοστό των νοικοκυριών με έστω ένα κατοικίδιο ζώο έχει μειωθεί από 62% που ήταν πέρυσι σε 57% σήμερα, μια τάση που, σύμφωνα με τον οργανισμό, ισοδυναμεί με περίπου 1,2 εκατομμύρια λιγότερα βρετανικά σπίτια με κατοικίδιο ζώο σε σχέση με το 2022.

Μάλιστα, το 13% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταλείψει ένα κατοικίδιο το προηγούμενο έτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάχθηκε στο 28% για τους ιδιοκτήτες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών.

Photograph by Dominika Roseclay/Pexels
Photograph by Dominika Roseclay/Pexels

«Σαφώς επηρεασμένοι» οι ιδιοκτήτες από το κόστος ζωής

Η Νικόλ Πέιλι, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της UK Pet Food, δήλωσε ότι τα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων ετών είχαν «τεράστιο αντίκτυπο» στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των ανθρώπων που αποφάσισαν να προσθέσουν ένα κατοικίδιο στην οικογένειά τους, καθώς επιζητούσαν τη συντροφικότητα που ένα κατοικίδιο είναι σε θέση να προσφέρει. Δυστυχώς, όμως, όπως συμπληρώνει η Πέιλι, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς οι ιδιοκτήτες είναι «σαφώς επηρεασμένοι» από το κόστος ζωής και τα ποσοστά εγκαταλείψεων είναι υψηλά.

Η Σαμάνθα Γκέινς, επικεφαλής της μονάδας ζώων συντροφιάς της Βασιλικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων (RSPCA), χαρακτήρισε το επίπεδο παραίτησης ως «ιδιαίτερα ανησυχητικό» και δήλωσε ότι τα ευρήματα απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που οι συνάδελφοί της βλέπουν στην πράξη.


Οικονομικές πιέσεις

Η ίδια δήλωσε: «Η οικονομική πίεση είναι πολύ μεγάλη. Ενόσω η κρίση του κόστους ζωής αυξάνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους και περισσότερα ζώα έρχονται στη φροντίδα μας, ενώ η επανένταξη επιβραδύνεται καθώς οι οικονομικές πιέσεις “δαγκώνουν”».

Ο κύριος τομέας αύξησης του πληθυσμού φαίνεται πως αφορά τα μικρότερα ζώα, όπως τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια και τα χάμστερ, με τη μελέτη να καταδεικνύει μια αύξηση 50% στο συνολικό αριθμό τους -φθάνοντας περίπου τα 5 εκατομμύρια άτομα- ενώ την ίδια ώρα παρατηρήθηκε μια μείωση της τάξεως του 6% στον πληθυσμό των σκύλων και των γατών.

Παρ΄όλα αυτά, οι επιπτώσεις τόσο αυτής όσο και των γενικότερων πιέσεων στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που περιλαμβάνουν την αιφνιδιαστική αύξηση του πληθωρισμού στο 10,4% τον Φεβρουάριο, παρατηρούνται και αλλού.

Photograph by Mikhail Nilov/Pexels
Photograph by Mikhail Nilov/Pexels

Η εγκατάλειψη δεν είναι μονόδρομος

Ένας οργανισμός που μάχεται για να απορροφήσει τις συνέπειες είναι η φιλανθρωπική οργάνωση Woodgreen Pets Charity – με έδρα το Γκοντμάντσεστερ του Κέιμπριτζσαϊρ- η οποία ανέφερε αύξηση 250% στις αιτήσεις εγκαταλείψεων κουνελιών τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Νάταλι Πάουντριλ-Γουέλς, υπεύθυνη έρευνας της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε: «Βιώνουμε τώρα έναν κατακλυσμό ζήτησης για τις υπηρεσίες μας, με μεγάλες λίστες κατοικίδιων ζώων που περιμένουν να έρθουν στη φροντίδα μας, καθώς οι ιδιοκτήτες δυστυχώς δεν μπορούν πλέον να τα φροντίσουν. Υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο Woodgreen ζητώντας βοήθεια όταν δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την επείγουσα κτηνιατρική περίθαλψη».

Η ίδια σημείωσε, ακόμα, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν αναζητούν έγκαιρη θεραπεία για τις λιγότερο σημαντικές παθήσεις και ακυρώνουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις εν μέσω των οικονομικών ανησυχιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των προβλημάτων υγείας των ζώων και σε ανεξέλεγκτες χρεώσεις σε κτηνιατρεία.

«Αν κάποιος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με ένα κατοικίδιο ζώο, παρέχεται βοήθεια από φιλανθρωπικά ιδρύματα -όπως το Woodgreen – και συχνά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί ή να επιλυθεί ένα πρόβλημα, είτε είναι συμπεριφορικό είτε ιατρικό, αν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Σας παρακαλούμε, μην το αφήσετε να φτάσει σε σημείο να αισθάνεστε ότι η εγκατάλειψη του κατοικίδιου ζώου σας είναι η μόνη επιλογή», προσέθεσε η υπεύθυνη έρευνας της οργάνωσης Woodgreen Pet Charity.

Photograph by Alina Vilchenko/Pexels
Photograph by Alina Vilchenko/Pexels

Λιγότεροι από 3 στους 10 ιδιοκτήτες είχαν εξετάσει το πιθανό κόστος εκ των προτέρων

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα πέμπτο των ιδιοκτητών (20%) είχε μειώσει τις δαπάνες που αφορούν την κτηνιατρική περίθαλψη, την τροφή και την ασφάλιση των κατοικίδιων ζώων, με το ποσοστό να ξεπερνά το ένα τέταρτο (28%) μεταξύ των νεότερων ηλικιακά ιδιοκτητών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην έρευνα (18%) παραδέχτηκε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου ήταν πιο ακριβή από ό,τι πίστευε, ένα ποσοστό ιδιοκτητών μικρότερο του 30% -ανάμεσα σε περίπου 2.500 απαντήσεις- δήλωσαν ότι είχαν πράγματι εξετάσει το πιθανό κόστος πριν αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο.

Χαρακτηρίζοντας αυτό το εύρημα ως «ανησυχητικό», η κ. Πέιλι συμπλήρωσε: «Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιήσουμε τους δυνητικούς ιδιοκτήτες σχετικά με τις οικονομικές ευθύνες της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, υποστηρίζοντας παράλληλα όλους τους καταπληκτικούς ιδιοκτήτες που αγωνίζονται». Και κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι σε περιόδους κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν έχουν άλλη επιλογή, πέρα από το να αγωνιστούν σκληρά για να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα κόστη και τις ανάγκες των αγαπημένων τους κατοικιδίων.


Πηγή: vettimes.co.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ