Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τάσσονται κατά των αντιλυσσικών εμβολίων – Τι είναι η λύσσα και γιατί είναι επικίνδυνη;

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια έχει μεταδοθεί στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ανησυχία για την επανεμφάνιση της λύσσας, ενός ιού που είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων επιχειρηματολογούν κατά του εμβολιασμού των σκύλων – λόγω ανησυχιών ότι τα εμβόλια μειώνουν τη διάρκεια ζωής των σκύλων ή λόγω πεποιθήσεων ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό στους σκύλους.

Αλλά το φάσμα των συμπτωμάτων του αυτισμού είναι μοναδικά ανθρώπινο και οι ειδικοί λένε ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολιασμών μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της λύσσας στη δημόσια υγεία.

«Αν και, ευτυχώς, δεν βλέπουμε πολλές περιπτώσεις λύσσας, η συνέπεια είναι καταστροφική», δήλωσε στην USA TODAY η Ρένα Κάρλσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης. «Είναι ουσιαστικά 100% θανατηφόρα. Επομένως, το να κάνετε εμβόλιο κατά της λύσσας για τη γάτα και το σκύλο σας είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό σε πολλά επίπεδα».

Η Κάρλσον, τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να συμβουλεύονται τους κτηνιάτρους τους για το εμβόλιο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ένα κατοικίδιο ζώο αν δεν εμβολιαστεί.

Τι είναι η λύσσα;

Η λύσσα μεταδίδεται όταν ένα μολυσμένο ζώο δαγκώνει ή γρατζουνάει κάποιον, εισβάλλοντας στο νευρικό σύστημα των θηλαστικών. Ο ιός γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν φτάσει στον εγκέφαλο. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή περισσότερο από ένα χρόνο.

Όταν η λύσσα εισέρχεται στον εγκέφαλο, προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και τα ζώα γίνονται λυσσασμένα και αναπτύσσουν οίδημα στον εγκέφαλο. Η ασθένεια γίνεται θανατηφόρα όταν ένα μολυσμένο άτομο ή ζώο χάσει ξαφνικά την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία.

Οι κίνδυνοι του μη εμβολιασμού για τη νόσο προφανώς δεν βρίσκουν απήχηση σε ορισμένους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Ο Ματ Μότα, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, κάνει λόγο για ένα “φαινόμενο διάχυσης” μεταξύ των ανθρώπων που διστάζουν σχετικά με τα ανθρώπινα εμβόλια, ένας πληθυσμός που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ανησυχεί ότι ο “δισταγμός για τα εμβόλια κατά των σκύλων” θα μπορούσε να αυξηθεί στα κράτη που επιβάλλουν τα εμβόλια κατά της λύσσας. Εάν οι νόμοι αυτοί καταργηθούν, θα απειληθούν πρωτοβουλίες υγείας δεκαετιών που έχουν αποδειχθεί επιτυχείς.

40% των ιδιοκτητών σκύλων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα εμβόλια για σκύλους είναι επικίνδυνα

Ο Μότα και η αδελφή του, η Δρ Γκαμπριέλα Μότα, κτηνίατρος στην Πενσυλβάνια, δημοσίευσαν το 2023 μια μελέτη που διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των ιδιοκτητών σκύλων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα εμβόλια για σκύλους είναι επικίνδυνα. Περίπου το 37% των ιδιοκτητών πίστευαν ότι οι σκύλοι τους θα μπορούσαν να αναπτύξουν αυτισμό από τον εμβολιασμό.

Η πραγματικότητα, λέει η Μότα, είναι ότι το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι ασφαλές.
Περίπου δύο στα ένα εκατομμύριο σκυλιά παθαίνουν σοβαρές επιπλοκές από ένα εμβόλιο.

Ο αυτισμός των σκύλων δεν είναι αναγνωρισμένη πάθηση, δήλωσαν στην USA TODAY η AVMA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η άποψη ότι το ανθρώπινο εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς προκαλεί αυτισμό στα παιδιά έχει εδώ και καιρό διαψευστεί. Ωστόσο, συνεχίζει να επικρατεί, κάνοντας ορισμένους ανθρώπους να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτή η αποφυγή συνέβαλε σε αρκετά πρόσφατα κρούσματα, σύμφωνα με τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι εξέδωσαν προειδοποιήσεις και δήλωσαν ότι τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της κοινότητας. Η αποφυγή των εμβολίων για τα κατοικίδια ζώα ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο.

Όπως έκαναν και με την ιλαρά, οι αξιωματούχοι υγείας εργάστηκαν επί δεκαετίες για να εξαλείψουν τη λύσσα των σκύλων, μια παραλλαγή που αφορά ειδικά τους σκύλους. Οι παραλλαγές της λύσσας στα άγρια ζώα της Βόρειας Αμερικής εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να μπορούν να μολύνουν τους σκύλους.

Οι σκύλοι με το ιό της λύσσας παραμένουν μια ανησυχία διεθνώς: σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν από λύσσα παθαίνουν λύσσα από δαγκώματα σκύλων. Συνήθως υπάρχουν περίπου 59.000 θάνατοι ετησίως.

Ο Δρ Ράιαν Γουάλας, επικεφαλής του προγράμματος λύσσας του CDC, δήλωσε ότι περίπου 75 εκατομμύρια σκύλοι έχουν εμβολιαστεί σε μια πρόσφατη τριετή περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση των εμβολιασμών παρά τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Η AVMA, όπως και το CDC, δεν έχει παρατηρήσει σημαντική μείωση των εμβολιασμών, αν και οι αριθμοί είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ο Γουάλας δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των αντιλήψεων των ανθρώπων σχετικά με τα εμβόλια των κατοικίδιων ζώων, με ορισμένους να εκφράζουν δισταγμό, και των σταθερών εντολών που απαιτούν τον εμβολιασμό των σκύλων στις περισσότερες πολιτείες, τις οποίες οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ως επί το πλείστον, φαίνεται να τηρούν.

Ένα συνηθισμένο ζήτημα στη δημόσια υγεία είναι ότι όταν τα συστήματα λειτουργούν, οι άνθρωποι δεν βλέπουν τα προβλήματα μπροστά τους. Ενώ υπάρχουν λίγοι θάνατοι από λύσσα στις ΗΠΑ – περίπου ένας έως τρεις το χρόνο – υπάρχουν 60.000 Αμερικανοί που έχουν κάνει εμβόλιο κατά της λύσσας μετά από επαφή με ζώο για το οποίο υποπτεύονταν ότι ήταν λυσσασμένο. Και η λύσσα εξακολουθεί να κυκλοφορεί μεταξύ των άγριων ζώων.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ