Ζωτικής σημασίας η προστασία των κουταβιών από τον παρβοϊό

Η άνοιξη είναι εδώ και σηματοδοτεί την εποχή που γεννιούνται πολλά κουτάβια. Η άνοιξη ωστόσο παρουσιάζει έξαρση σε προβλήματα υγείας των σκύλων που μπορεί να επηρεάσουν τα κουτάβια κατά τους μήνες μετά τη γέννησή τους. Μεταξύ αυτών είναι ο παρβοϊός, μια εξαιρετικά μεταδοτική και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια και γι᾽αυτό είναι ζωτικής σημασίας η προστασία τους.

Η Δρ. Καθλίν Άιτσερ, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Texas A&M, εξηγεί γιατί ο παρβοϊός είναι τόσο μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων, τονίζοντας την ευπάθεια των κουταβιών και πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι εμβολιασμοί και η θεραπεία για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Ο ρόλος των εμβολιασμών Parvo

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν τον παρβοϊό μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία χωρίς άμεση και εντατική κτηνιατρική φροντίδα.

«Ο παρβοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των σκύλων, επειδή χρειάζεται πολύ μικρή έκθεση για να προκαλέσει μόλυνση και οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί μπορούν να αποβάλλουν τον ιό για μερικές ημέρες πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, εκθέτοντας εν αγνοία τους άλλους σκύλους στον ιό», δήλωσε η Άιτσερ. «Ο ιός είναι επίσης πολύ ανθεκτικός στις ακραίες θερμοκρασίες και στον καθαρισμό, οπότε μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτοντας τους σκύλους σε περαιτέρω κίνδυνο».

Ο παρβοϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα κουτάβια, τα οποία έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με τα ενήλικα σκυλιά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον παρβοϊό μέχρι να εμβολιαστούν πλήρως.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κουτάβια και σκυλιά που νοσούν από παρβοϊό είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού τους.

«Τα κουτάβια μπορεί να λάβουν κάποια αρχική προστασία από τον παρβοϊό μέσω αντισωμάτων από τη μητέρα, αν αυτή έχει εμβολιαστεί, αλλά είναι άγνωστο πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η προστασία», εξήγησε η Άιτσερ. «Για τους λόγους αυτούς, υπάρχουν καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα εμβολιασμού που ακολουθούν οι κτηνίατροι για να διατηρούν τα κουτάβια προστατευμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση».

Οι εμβολιασμοί κατά του παρβοϊού – οι οποίοι έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μολυσμένων σκύλων – θα πρέπει αρχικά να χορηγούνται από τους κτηνιάτρους όταν τα κουτάβια είναι 6-8 εβδομάδων, ακολουθούμενοι από αναμνηστικά εμβόλια μέχρι την ηλικία των 16-20 εβδομάδων.

Μέχρι να εμβολιαστούν πλήρως, η Άιτσερ ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να κρατούν τα κουτάβια τους μακριά από χώρους όπου συγκεντρώνονται σκύλοι, όπως πάρκα σκύλων, εγκαταστάσεις πανσιόν και καταστήματα κατοικίδιων ζώων, ιδίως εάν εμφανίζουν οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας.

Καταπολέμηση της Parvo με κτηνιατρική φροντίδα

Παρά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα του παρβοϊού, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ανάρρωση των κουταβιών.

«Ο παρβοϊός είναι πάντα εξαιρετικά ύποπτος για κάθε ξαφνικά άρρωστο κουτάβι, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού, και κάθε τέτοιο κουτάβι θα πρέπει να δει αμέσως τον κτηνίατρό του», δήλωσε η Άιτσερ. «Τα κλασικά συμπτώματα του παρβοϊού περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα με αίμα ή πολύ άσχημη μυρωδιά. Τα κουτάβια μπορεί επίσης να κάνουν εμετό, να έχουν κακή όρεξη, να αισθάνονται ζεστά ή πολύ κρύα στην αφή ή να συμπεριφέρονται ληθαργικά και αδύναμα, με πολύ χαμηλή ενέργεια».

Λόγω του πόσο μολυσματικός είναι ο παρβοϊός, η Άιτσερ συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες να επικοινωνούν με τον κτηνίατρό τους πριν φέρουν ένα άρρωστο κουτάβι για ραντεβού, επιτρέποντας στο κτηνιατρείο να λάβει προφυλάξεις που προστατεύουν τόσο το κουτάβι όσο και τα άλλα σκυλιά στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, οι κτηνίατροι θα συζητήσουν λεπτομερέστερα τη διάγνωση και θα μοιραστούν τις ανησυχίες τους με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση του κουταβιού. Η Άιτσερ σημείωσε ότι, συχνά, τα μολυσμένα κουτάβια θα πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για υποστηρικτική φροντίδα μέχρι να αναρρώσουν, λόγω του πόσο άρρωστα μπορεί να γίνουν.

Παρά τους κινδύνους του παρβοϊού, οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να μειωθούν με τον κατάλληλο εμβολιασμό και την ταχεία κτηνιατρική φροντίδα, εξασφαλίζοντας ότι τα κουτάβια θα μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα.

Πηγή: today.tamu.edu


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ